Bazilikai šiltnamyje: kodėl ir kaip prižiūrėti

Bazilikai šiltnamyje: kodėl ir kaip prižiūrėti


Bazilikų auginimas šiltnamyje – lengvas būdas nudžiuginti save ir šeimą šviežiais žalumynais, kurie suteiks jums vertingų vitaminų ir mineralų.


Bazilikai gerai ir greitai auga lauke ir net vazonuose, tačiau vis dažniau sodininkai dėl geresnio derliaus šiuos žalumynus sodina šiltnamyje, tada nelieka ir priklausomybės nuo oro sąlygų ir aplinkos.


Bazilikai gerai jaučiasi greta kitų augalų, todėl juos galima sodinti šiltnamyje su pomidorais, baklažanais ir kitais augalais.


Bazilikai laikomi gana reikliais dirvožemiui: jis turi būti vidutiniškai purus, o jo rūgštingumas nepadidėjęs. Optimalu – smėlingas dirvožemis, kuriame daug organinių medžiagų. Prieš sodinant bazilikus dirvožemį reikia iš anksto paruošti: pašalinti viršutinį sluoksnį ir perkasti jį kartu su durpėmis ir smėliu. Tai galima padaryti tiek pavasarį, tiek rudenį.


Bazilikus svarbu laiku laistyti, purenti žemę ir ravėti piktžoles. Drėgmė turėtų būti vidutinė, kitaip augalą gali pažeisti juodoji kojelė. Žiedynus reikia laiku pašalinti, tuomet bazilikai suformuos naujų ūglių. Augalai tręšiami kartą per 14 dienų, tam naudojant azoto, fosforo ir kalio trąšas. Ruošiant maistinį tirpalą, rekomenduojama atidžiai perskaityti preparato instrukciją. Azotas bazilikus veikia stimuliuojamai, todėl jie suformuoja daugiau žalumos. Kalis ir fosforas prisideda prie geresnės eterinių aliejų gamybos.

REKLAMA


Beveik visų prieskoninių žolelių, taip pat ir bazilikų, renkami lapeliai. Skinant svarbu nepažeisti pagrindinio krūmo – neišrauti jo iš žemės. Reikia nuolat nupjauti bazilikų viršutinės dalies ūglius kartu su lapeliais.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)