L.Rajeckaitė: „Gamta mums skirtingais pavidalais dovanoja begalę vitaminų“

L.Rajeckaitė: „Gamta mums skirtingais pavidalais dovanoja begalę vitaminų“

Sveikas, suderintas ir kokybiškas maistas pastaruoju metu yra neatsiejama šiuolaikinio žmogaus kasdienybės dalis. Dažnas ima ieškoti ekologiškų, natūralių, pesticidais ir nitratais neužterštų produktų. Vieni taip elgiasi vien todėl, kad tai – madinga, kiti gi tiki sveiko maisto nauda ir...
Komfortas atsinaujinusioje „Eglės sanatorijoje

Komfortas atsinaujinusioje „Eglės sanatorijoje"

Vis daugiau žmonių supranta, kad visavertis poilsis ir dėmesys sveikatai yra būtini norint išlikti žvaliems ir kupiniems gyvenimo džiaugsmo. Apsilankymas „Eglės sanatorijoje" – puiki galimybė ne tik atsipūsti, bet ir pasimėgauti daugybe sveikatinamųjų ir gydomųjų procedūrų....
Žaliasis meniu: kiekviena daržovė  – ypatinga

Žaliasis meniu: kiekviena daržovė – ypatinga

Šiltos pavasario dienos mūsų mitybos racioną papildė įvairiais šviežiais produktais – naujojo derliaus daržovėmis ir žalumynais. Žiemą mūsų meniu sudarė daugiausia kruopos, mėsa, šakniagumbiai ir konservuoti produktai, o dabar jį galime gerokai paįvairinti....
Ketvirtoji šokolado rūšis jau atkeliauja į Lietuvą

Ketvirtoji šokolado rūšis jau atkeliauja į Lietuvą

Pirmasis pasaulyje „Ruby” šokoladas atkeliauja į Lietuvą. Tai ketvirtoji šokolado rūšis, šalies parduotuvių lentynose atsirasianti šalia tamsaus, pieniško ir balto šokolado. Po sėkmingo debiuto Japonijoje, Pietų Korėjoje ir kitose Europos šalyse, „Nestlé Lietuva“ didžiąją šokolado industrijos...
Sveikatą stiprinantys grikiai ypač dera su pienu

Sveikatą stiprinantys grikiai ypač dera su pienu

Grikių tėvynė – Šiaurės Indija. Dar ir šiandien Himalajų kalnų miško laukymėse galima rasti laukinių grikių. Šiuo metu grikių kruopos yra vienos mėgstamiausių pasaulyje. Grikių kruopos nuo seno vertinamos kaip naudingiausia grūdinė kultūra, nes jose gerokai daugiau lengvai pasisavinamų baltymų ir...
Cinkas – lyg karys, kuris saugo mūsų organizmą

Cinkas – lyg karys, kuris saugo mūsų organizmą

Ankstyvas pavasaris neretai būna klastingas. Kaip žmonės sako, saulė šviečia, bet nešildo, todėl bandantys pagreitinti jo atėjimą, vaikščiojantys atlapotu paltu ir be šaliko gali kaipmat susirgti, ypač jei imunitetas nėra stiprus. Teigiama, kad rečiau minimas mikroelementas cinkas to padėtų...
Burokėliai – sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis

Burokėliai – sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltinis

Senovės romėnai ir graikai raudonaisiais burokėliais gydydavo anemiją, avitaminozę, vidurių užkietėjimą ir kitus negalavimus. Šiais laikais burokėliai taip pat laikomi sveikatos ir ilgaamžiškumo šaltiniu. Burokėlis – balandinių šeimos 40–120 cm aukščio žolinis augalas. Gydyti naudojami burokėlių...
Kas yra ir kuo ypatingas mineralinis vanduo?

Kas yra ir kuo ypatingas mineralinis vanduo?

Kuo mineralinis vanduo skiriasi nuo šaltinio vandens ar įprasto geriamojo vandens? Skirtumus aiškina Medicinos diagnostikos ir gydymo centro gydytoja Evelina Cikanavičiūtė....
Cinamonas vertesnis nei dėti tik į manų košę

Cinamonas vertesnis nei dėti tik į manų košę

Nuo seniausių laikų cinamonų žievė buvo vartojama ne tik kaip prieskonis, liaudies medicinoje ji buvo žinoma kaip dirginantis ir stiprinantis vaistas. Cinamonas – laurinių šeimos medis, auginamas daugelyje atogrąžų ir paatogrąžių šalių: Šri Lankoje, Indijoje, Kinijoje, Brazilijoje ir kitose šalyse....
Stevija kur kas sveikiau pasaldina gyvenimą

Stevija kur kas sveikiau pasaldina gyvenimą

Kad cukrus ir įvairūs saldikliai kenkia sveikatai, žino kiekvienas, tačiau ne kiekvienas yra girdėjęs apie augalus, kurie gali juos puikiai pakeisti. Tai – stevijos. Senų senovėje, kai žmonės dar nežinojo cukraus, o Amerikos dar nebuvo atradęs Kristupas Kolumbas, gvaranių genties indėnai vartojo...
Gripas vėl primena apie aitriai ypatingus imbierus

Gripas vėl primena apie aitriai ypatingus imbierus

Imbierai, kaip nepamainomi prieskoniai, Azijos šalių virtuvėje naudojami daugiau nei 5 000 metų. Jie puikiai žinomi ir dėl teigiamo poveikio žmogaus sveikatai: padeda išvengti virusų, išlaikyti dailias kūno linijas, netgi žadina aistrą....
Sveika dovana: kada ir kaip vartoti bičių produktų?

Sveika dovana: kada ir kaip vartoti bičių produktų?

Nuo senų senovės ne tik bičių medus, bet ir žiedadulkės, duonelė, pikis, nuodai bei vaškas pasitelkiami ligoms gydyti ir jų profilaktikai. Organizmą stiprinančios žiedadulkės išgarsintos jau senuosiuose Tibeto ir Avicenos raštuose. Kuo gi skiriasi bičių gėrybės ir kada jų patariama vartoti? Apie...
Kaip vartoti visų pripažintus česnakus?

Kaip vartoti visų pripažintus česnakus?

Česnakai gydomaisiais tikslais pasitelkiami daugiau kaip tris tūkstančius metų. Tačiau ar žinote, kada ir kaip juos vartoti, kad gautumėte kuo didesnę naudą? Česnakų teikiama nauda – ne naujiena. Tačiau apie efektyviausius jų vartojimo būdus vargu ar daugelis žino. Visų pir...
Palmių aliejus: ar visos baimės pagrįstos?

Palmių aliejus: ar visos baimės pagrįstos?

Atėjote į parduotuvę sūrio, varškės ar sviesto? Tikėtina, kad tarp savo pirkinių aptiksite ir gaminių, kurie tik iš pažiūros panašūs į natūralius, o prie pavadinimo prirašytas žodelis „produktas“. Pieno riebalus pakeičia rapsų, saulėgrąžų, alyvuogių aliejaus gamybos atliekų pagrindu pagaminti...
Lašiniai – naudinga, tik nepamirškite saiko

Lašiniai – naudinga, tik nepamirškite saiko

Dar visai neseniai apie lašinius, kaip apie organizmui naudingą produktą, mažai kas užsimindavo, veikiau atvirkščiai – iš mitybos raciono juos stengtasi išbraukti. Tačiau pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta priešingų nuomonių. Ką verta žinoti apie lašinius, pasakoja Lietuvos dietologų draugijos...
Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų

Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų

Gudobelės – tai erškėtinių šeimos obelinių pošeimio iki 3–5 m aukščio užaugantys krūmai arba 10–15 m aukščio medeliai. Kai kur Lietuvoje gudobelės dar vadinamos vilkobelėmis arba kaulauogėmis. Dekoratyvios (raudonos, oranžinės, geltonos) gudobelių uogos yra ir labai vertingos: čia gausu organinių...
Kur ieškoti vitamino D, kai nėra saulės?

Kur ieškoti vitamino D, kai nėra saulės?

Mokslininkai įrodė, kad vitaminas D žmogui yra gerokai naudingesnis, nei manyta anksčiau. Tie, kurie vasarą ilgiau pasikaitino saulėje, organizmą aprūpino vitaminu D. Tačiau ar jo pakaks visam rudeniui ir žiemai? Iš kur gauti vitamino D, kai nešviečia saulė, kodėl jis toks svarbus ir kiek jo reikia...
Raugintų daržovių sezonas jau atidarytas

Raugintų daržovių sezonas jau atidarytas

Rauginti kopūstai, sumaišyti su aliejumi ir pagardinti smulkintais svogūnais, – ne tik skanu, bet ir sveika. Kaip teigia mitybos ekspertai, šaltuoju metų laiku turėtume valgyti kuo daugiau raugintų daržovių. Kuo jos naudingos sveikatai ir kaip jas raugti?...
Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Kiek krabų yra ir ar yra krabų lazdelėse?

Daugelis šeimų šventės neįsivaizduoja be įvairiausių mišrainių, ir bent viena iš jų turi būti su krabų lazdelėmis. Tiesa, ne visi žino, kad krabų mėsos jose visai nėra. Jeigu paskaitytumėte krabų lazdelių sudėtį, nurodytą ant pakuotės, pamatytumėte, kad pagrindinis jų komponentas – surimis (malta...
Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Dar Hipokratas suprato, kad kopūstai gydo

Ruduo – kopūstų derliaus metas. Kopūstai – vienos iš pagrindinių mūsų daržovių. Jie nuo seno garsėja gydomosiomis savybėmis. Apie šias savybes rašė garsusis antikos laikų gydytojas Hipokratas, graikų filosofas Aristotelis ir romėnų istorikas Katonas. Jau tais laikais kopūstais buvo gydomos...