Lašiniai – naudinga, tik nepamirškite saiko

Lašiniai – naudinga, tik nepamirškite saiko

Lašiniai – labai kaloringas produktas, todėl turėtų būti vartojamas saikingai.


Dar visai neseniai apie lašinius, kaip apie organizmui naudingą produktą, mažai kas užsimindavo, veikiau atvirkščiai – iš mitybos raciono juos stengtasi išbraukti. Tačiau pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta priešingų nuomonių. Ką verta žinoti apie lašinius, pasakoja Lietuvos dietologų draugijos prezidentė, gydytoja dietologė dr. Rūta Petereit.


Mėta INKĖ


Lašinių - tik po mažą bryzelį


Lašiniai Lietuvoje valgomi nuo seno – ir sūdyti, ir rūkyti, ir paspirginti. Ar tiesa, kad jie gali būti ne tik skanus, bet ir naudingas maistas?


Mokslininkai, tirdami lašinių poveikį žmogaus organizmui, rado sensacingų įrodymų, kad kiaulių lašiniuose yra tokių medžiagų, kurios stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, hormonų gamybą ir gerina širdies raumenų darbą. Lašiniai naudingi endokrininei sistemai, imunitetui ir kt.


Lašiniai turtingi ne tik jaunystės ir grožio vitaminų A, D, E ir F bei mikroelementų. Juose yra net apie 60 proc. gyvybiškai svarbių nesočiųjų riebalų rūgščių ir leticino, naudingų širdžiai ir kraujagyslėms. Viena vertingiausių šiame produkte esančių rūgščių – unikali arachidono rūgštis. Ji stiprina kraujagyslių sieneles, užtikrina normalią širdies ir kitų organų darbą, stimuliuoja inkstų, smegenų veiklą. Arachidono rūgštis reguliuoja gerojo (didelio tankio) ir blogojo (mažo tankio) cholesterolio pusiausvyrą. Be to, ši rūgštis greitina medžiagų apykaitą ir padeda išlaikyti dailias kūno linijas. Lašiniuose yra ir gerai įsisavinamo seleno.

REKLAMA


Tačiau dar visai neseniai apie lašinius kalbėta kone priešingai. Tad kurgi tiesa? Gydytoja dietologė R. Petereit sako, kad šiuo atveju reikia atsiminti vieną taisyklę: lašiniai naudingi sveikatai tik tuomet, kai valgomi saikingai.


Sūdyti ar rūkyti?


„Lašiniai – labai kaloringas produktas, todėl turėtų būti vartojamas saikingai. Jei valgote sūdytus lašinius, svarbu atkreipti dėmesį ir į druskos kiekį. Žinoma, kad Lietuvos gyventojai kasdien suvartoja per daug druskos – apie 10–12 g per parą, nors rekomenduojamas kiekis – tik 5 g. Druskos vartojimo ribojimas – iki 2 g per dieną – labai aktualus žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, varginamiems padidėjusio kraujospūdžio. Pastariesiems sūdytų lašinių valgyti nepatariama“, – teigia R. Petereit.


Pasak specialistės, rūkyti lašiniai vengtini varginant virškinamojo trakto veiklos sutrikimams (padidėjusiam skrandžio sulčių rūgštingumui, lėtiniam skrandžio uždegimui (taip pat buvus ūminiam), kasos, kepenų ligoms), nes bet koks rūkytas ar keptas maistas dirgina jautrią virškinamojo trakto gleivinę ir gali sukelti nemalonių pojūčių (pilvo pūtimą, raižymą, skausmą, sunkumo pojūtį ir pan.).

REKLAMA


Sveikam žmogui geriausia saikingai pasmaguriauti lašiniais su raumenukais, tuomet organizmas gaus ne tik riebalų, bet ir baltymų, todėl jausitės sotesni. Žmogaus organizmui sveikesni yra švieži silpnai sūdyti lašiniai, tačiau jei esate sveiki, nepakenks ir rūkyti – svarbu jais nepiktnaudžiauti.


Lašiniai – naudinga, tik nepamirškite saiko

Sveikam žmogui geriausia saikingai pasmaguriauti lašiniais su raumenukais, tuomet organizmas gaus ne tik riebalų, bet ir baltymų, todėl jausitės sotesni.


Dienos norma – 30 g


100 g lašinių yra apie 770 kcal. Tiek sūdytų, tiek rūkytų lašinių per dieną pakanka suvalgyti nuo 10 iki 30 g (dviejų pirštų dydžio gabalėlį), o per savaitę – 100 g. Jeigu dirbate fiziškai ir išeikvojate daug energijos, galite suvalgyti ir daugiau.


Vartojant per daug lašinių gali padidėti kūno svoris, cholesterolio kiekis kraujyje. Tai gali lemti ir įvairias ligas. Neretai nutunkama, susergama ateroskleroze, kasos uždegimu, tulžies pūslės akmenlige ir kt.


Kai kurie mokslininkai pataria mažą lašinių bryzelį atsipjauti kiekvieną rytą. Tuomet organizmas gautų ne tik naudingųjų medžiagų, bet ir daug energijos. Rytinė juostelė lašinių suteiktų naudos ir tiems, kuriuos vargina virškinamojo trakto veiklos sutrikimai, vidurių užkietėjimas, be to, padėtų valytis organizmui.


Aišku, lašinių nereikėtų valgyti vėlai vakare. „Kai kuriais atvejais lašinių reikėtų vengti ar nevartoti visai. Nerekomenduočiau valgyti lašinių, jeigu sergate kepenų, tulžies pūslės, skrandžio ar žarnyno ligomis“, – pataria gydytoja dietologė.


Svarbu žinoti ir tai, su kokiais maisto produktais lašiniai geriausiai dera. Tiek sūdytus, tiek rūkytus lašinius rekomenduojama valgyti su raugintais kopūstais, agurkais, burokėliais, svogūnais, turtingais antioksidantų. Naudinga mėgautis lašiniais su šviežių daržovių salotomis, pagardintomis alyvuogių ar sėmenų aliejumi. Lašinius ypač sveika valgyti su česnakais.

Kaip išsirinkti kokybiškus lašinius?


Į ką derėtų atkreipti dėmesį renkantis lašinius? Visų pirma – į veterinarijos sertifikatą, kuris liudytų apie šio produkto kokybę. Renkantis šviežius lašinius reikėtų žiūrėti, kad jie būtų vos rausvi, be kraujosruvų ir dėmių (ypač geltonų), o odelė – plona ir minkšta.



Prieš pirkdami lašinius pauostykite. Jie turėtų kvepėti panašiai, kaip kvepia šviežia mėsa. Švieži lašiniai turėtų būti minkšti, malonaus skonio, tirpstantys burnoje. Jeigu lašiniai veliasi burnoje, yra tąsūs, juos sunku sukramtyti, tokio pirkinio geriau atsisakyti. Kartais prekybininkai pasenusius lašinius apdoroja dūmais, todėl atidžiai apžiūrėkite lašinių nuopjovą. Ji turėtų būti balta su švelniai rausvu atspalviu, be geltonų dėmelių.


Nevartokite pasenusių, pageltusių lašinių, jie nėra naudingi organizmui, nes naudingosios medžiagos jau būna praradusios savo vertę.


Lašiniai gydo


Liaudies medicinos atstovai nuo seno pataria pasitelkti lašinius skausmui malšinti ir žaizdoms gydyti.
• Dantų skausmas sumažės, jeigu mažą gabalėlį lašinukų (be odos ir nuvalę druską) palaikysite tarp dantenų ir skruosto bent 15–20 minučių.
• Šviežių lašinių, medaus ir druskos kompresai malšina sąnarių skausmus. Juos laikykite per naktį.
• Išoriniam gydymui lašiniai tinka ir šlapiuojančios egzemos atvejais.
• Senus lašinius, sumaltus mėsmale ir sumaišytus su trupučiu medaus, tepkite ant skaudančių sąnarių (pavyzdžiui, kelių), uždenkite polietilenine plėvele ir, apvynioję vilnoniu šaliku, palikite per naktį.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)