Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų

Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų


Gudobelės – tai erškėtinių šeimos obelinių pošeimio iki 3–5 m aukščio užaugantys krūmai arba 10–15 m aukščio medeliai. Kai kur Lietuvoje gudobelės dar vadinamos vilkobelėmis arba kaulauogėmis. Dekoratyvios (raudonos, oranžinės, geltonos) gudobelių uogos yra ir labai vertingos: čia gausu organinių rūgščių, flavonoidų ir kitų naudingų medžiagų. Uogos pradeda nokti dar rugpjūtį, o išsilaiko iki vėlyvo rudens. Tada jos ir skaniausios. 


Rima Marcinkevičienė


Gudobelės žiemos gardėsiams


Šeimininkės žino, kad ypač skanios gudobelių uogos tampa po šalnų. Gudobelių vaisius galima valgyti šviežius arba konservuoti žiemai, virti džemą arba marmeladą. Uogose daug pektino, todėl jos itin tinkamos marmeladams gaminti. Sumanios šeimininkės virtuvėje gudobelių uogos gali virsti gardžiausia uogiene, įdaru pyragams ar net miltais blynams. Cukruočiais paverstos gudobelių uogos užkietėjusiems smaližiams bus daug naudingesnės už saldainius, o uogomis pagardinta arbata įgis ne tik įdomų skonį, bet ir sveikatinamųjų savybių.

REKLAMA


Gudobelių cukruočiai


Tai bene paprasčiausias, bet labai gardus būdas pasiruošti gudobelių uogų žiemai.


Perrinktos ir nuplautos uogos išdžiovinamos ir apvoliojamos milteliniame cukruje. Tada talpiai sudedamos į plačiadugnius stiklainius nuolat juos papurtant, kad tarp uogų liktų kuo mažesni tarpeliai. Iki stiklainių viršaus paliekama maždaug 5 cm ir tuomet iki kakliuko užberiama paprasto cukraus. Stiklainiai aprišami audeklo gabaliukais arba popieriumi, kad uogos kvėpuotų (plastikiniais dangteliais dengti negalima – uogos pridus!). Po poros mėnesių (kaip tik didžiosioms žiemos šventėms!) uogas galima bus krimsti kaip saldainius.


Gudobelių tyrė


Perrinktos ir nuplautos uogos suberiamos į puodą ir užpilamos vandeniu, kad vos jas apsemtų. Pavirus vos 5 min. uogos pertrinamos ir dar karšta tyrė sudedama į iškaitintus stiklainius. Stiklainiai sandariai uždaromi.


Į tokią tyrę galima įdėti ir truputį cukraus: 1 kg uogų imama 150 g cukraus. Cukraus dedama jau į paruoštą tyrę. Stiklainiai sandariai uždaromi.
Ypač skanu maišyti gudobeles su kitomis gardžiomis uogomis (pvz., avietėmis). Maišyti galima atskirai paruoštus gaminius. Tam imama po 1 kg gudobelių ir aviečių tyrės, pridedama 300 g cukraus ir truputį paverdama, kol tyrė ims tirštėti. Sudedama į iškaitintus stiklainius, sandariai uždaroma ir laikoma vėsiai (geriausia šaldytuve).

REKLAMA


Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų


Gudobelių marmeladas


Į gudobelių tyrę įpylus truputį daugiau vandens ir įbėrus daugiau cukraus galima pasigaminti marmelado. 1 kg tyrės reikia 0,5 kg cukraus, 1 šaukštelio citrinų rūgšties ir 1 stiklinės vandens.


Viskas sudedama į puodą ir verdama, kol sutirštės. Gudobelės išverda greitai, todėl vos pradėjęs tirštėti marmeladas sudedamas į stiklainius ir jie sandariai uždaromi.
Gudobelių ir šaltalankių marmeladas


Šių dviejų rudens uogų derinys suteikia marmeladui nuostabų skonį. Uogų imama po lygiai, o cukraus tiek, koks yra bendras uogų svoris: pvz., 1 kg gudobelių, 1 kg šaltalankių, 2 kg cukraus.


Perrinktos ir nuplautos uogos sudedamos į puodą ir užpilamos verdančiu vandeniu (kad vos apsemtų uogas). Paverdama tik 3–5 min., pertrinama ir suberiamas cukrus. Viskas labai gerai išmaišoma ir sudedama į iškaitintus stiklainius. Stiklainius su marmeladu reikia kaitinti: ½ l stiklainiai kaitinami 10 min., 1 l – 15 min. Sandariai uždaryti stiklainiai laikomi vėsiai.


Gudobelių ir obuolių džemas


Šiam džemui geriausiai tinka rūgštūs obuoliai. Pirmiausia atskirai paruošiamos gudobelių ir obuolių tyrės. Tada abi tyrės sumaišomos. Jei imama po 1 kg abiejų tyrių, tai į jas pridedama 1,5 kg cukraus ir įpilama 1 l vandens. Verdama, kol džemas sutirštėja. Sudedama į stiklainius ir sandariai uždaroma.


Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų


Gudobelių saldainiai


Saldainiams pasigaminti reikia 1 kg gudobelių tyrės, 500 g cukraus, 100 g krakmolo ir trupučio miltelinio cukraus.
Tyrė sumaišoma su cukrumi ir verdama, kol tūris sumažės 1,5–2 kartus. Krakmolas ištirpinamas nedideliame kiekyje vandens ir intensyviai maišant supilamas į tyrę. Karšta tyrė paskleidžiama skardoje plonu sluoksniu. Šiuo gamybos etapu į saldainius galima pridėti susmulkintų riešutų. Atvėsusi ir sustingusi masė supjaustoma norimais gabalėliais arba iš jos formelėmis išspaudžiami saldainiukai.


Paruošti saldainiai padžiovinami orkaitėje arba tiesiog ore kambario temperatūroje. Tada apibarstoma milteliniu cukrumi. Jei saldainius norima laikyti ilgiau, jie sudedami į uždarą stiklinį indą ir laikomi šaldytuve.


Gudobelių padažas prie blynų


Paprasčiau nebūna! Nedideliame šilto vandens kiekyje ištirpinama šiek tiek medaus (pagal skonį) ir pridedama gudobelių tyrės. Beje, į kepamų blynų tešlą labai skanu pridėti sumaltų džiovintų gudobelių uogų.


Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų


Gudobelių sultys žiemai


Perrinktos ir nuplautos uogos sudedamos į puodą, užpilama vandens, kad vos jas apsemtų, ir verdama 1 val. Tada uogos pertrinamos. Į 1 kg sutrintų uogų pilamas 1 l vandens ir įberiama 100 g cukraus. Viskas gerai išmaišoma ir užvirinama. Paruoštas gaminys išpilstomas į iškaitintus stiklainius ir sandariai uždaroma.


Gudobelių gira


Jai reikia 500 g gudobelių, 2 stiklinių medaus, 30 g mielių, 5 l vandens.


Perrinktos ir nuplautos uogos 1 val. verdamos nedideliame vandens kiekyje. Truputį atvėsusios pertrinamos per tinklelį. Tada į 5 l vandens sudedama gauta tyrė, medus, mielės ir viskas paliekama 8–10 val. Įrūgusi gira perkošiama ir laikoma šaldytuve.


Gudobelių kava


Gudobelių uogos 3–4 min. palaikomos virš garų ir tada nuplikomos verdančiu vandeniu. Nuplikytos uogos padžiovinamos ore (pavėsyje), o paskui išdžiovinamos orkaitėje arba džiovyklėje. Kavai ruošti reikiamas kiekis džiovintų uogų sumalamas kavamale ir užplikoma. Į gudobelių kavą galima pridėti ir cikorijos. 2–3 porcijoms gudobelių kavos imama ½ arbatinio šaukštelio cikorijos.


Širdžiai mielos gudobelės skaniausios po šalnų


Džiovinimas


Džiovinama 50–60 ºC temperatūroje. Išdžiovinus nuo vaisių atskiriami vaiskočiai ir stiebeliai. Džiovinti vaisiai būna raukšlėti, tamsiai raudoni, silpno kvapo ir sutraukiančio skonio. Vaistinė žaliava tinkama vartoti 2 metus.


Gudobelės sveikatai


Gudobelių gydomosios savybės žinomos jau labai seniai. Dar XVI a. gudobelės buvo naudojamos nuo viduriavimo, nemigos, širdies veiklai gerinti ir kraujui valyti. Ypač jos rekomenduojamos sergant nervų, širdies ir kraujagyslių ligomis, tachikardija, aritmija, ateroskleroze. Gudobelių preparatai stiprina širdies raumenį, sumažina širdies ir kraujagyslių jautrumą stresui, suaktyvina širdies ir smegenų kraujotaką, normalizuoja širdies veiklos ritmą, mažina kraujospūdį, gerina bendrą širdies ligomis sergančių asmenų būklę. Gydyti naudojamos beveik visos medžio dalys: žiedai, žievė, vaisiai. Iš jų gaminami nuovirai, arbatos, trauktinės ir ekstraktai. Gydomiesiems gudobelių uogų preparatams gaminti paprastai naudojami džiovinti gudobelių vaisiai.
 
Gudobelių arbata



1 šaukštas džiovintų gudobelių uogų užplikomas termose su ½ l verdančio vandens ir laikoma 10–12 val. Arbatą galima pagardinti medumi ir gerti ryte arba vakare, pusvalandį prieš valgį. Kad arbata būtų dar malonesnio skonio ir vertingesnė, galima pridėti po šaukštą šermukšnių arba erškėtuogių vaisių. Ši arbata ramina, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo gimdos kraujavimą menopauzės laikotarpiu.


Gudobelių antpilas


1 šaukštas džiovintų vaisių užpilamas 240 ml verdančio vandens ir palaikoma 3 val. Antpilas nukošiamas ir geriama po 2–3 šaukštus prieš valgį.
Gudobelių nuoviras


2 šaukštai šviežių arba džiovintų gudobelių uogų užpilami 0,5 l verdančio vandens ir kaitinama 10 min. Nukėlus nuo ugnies palaikoma 1 val. Atvėsęs nuoviras laikomas šaldytuve. Geriama po šaukštelį prieš valgį.


Gudobelių tinktūra


1 šaukštas susmulkintų gudobelių vaisių užpilamas 1 stikline kuo stipresnės degtinės ir paliekama tamsioje vietoje 2 savaites. Tada tinktūra nukošiama. Geriama po 20–30 lašų (apie 1 šaukštą) 2–3 kartus per dieną prieš valgį.


Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis prieš vartojant gudobelių preparatus būtina pasikonsultuoti su savo šeimos gydytoju.
Nėščioms ir krūtimi maitinančioms moterims gudobelių preparatų vartoti nerekomenduojama.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 43 (2024)

    Savaitė - Nr.: 43 (2024)