Sorų kruopos – paprikoms tręšti

Sorų kruopos – paprikoms tręšti


Paprikų daigai jau įsitvirtino grunte, tad dabar kiekvieno daržininko didžiausias rūpestis – suteikti jiems kuo geresnes augimo sąlygas, kad ateityje augalai apdovanotų gausiu derliumi. Paprikas auginti nėra pati paprasčiausia užduotis: tai gana reiklūs augalai.


Marija NAUDŽIŪNIENĖ


Todėl laukdami gero derliaus daržininkai turi žinoti, kuo jas tręšti, kada ir kiek laistyti, taip pat daug kitų svarbių dalykų. Greta įprastos paprikų priežiūros taisyklių egzistuoja ir keletas gudrybių, kuriomis naudojasi patyrę paprikų augintojai. Vieną jų ir norime jums priminti.


Paprikų svajonių trąšos


Su sorų kruopomis paprastai susiduriame kulinariniuose receptuose arba skaitydami apie kruopų naudą žmogaus organizmui. Tačiau sorose yra daugybė naudingų medžiagų, puikiai veikiančių ne tik žmogaus organizmą, bet ir augalus bei dirvožemį.


Šiose kruopose gausu baltymų, nikotino rūgšties, vario, mangano, cinko, krakmolo, vitamino B, yra šiek tiek riebalų ir ląstelienos, daugiau nei kitose kruopose kalio druskų. Dėl savo turtingos sudėties (fosforo, kalio, magnio, cinko, jodo, natrio, bromo gausa) soros gali pagerinti dirvožemio struktūrą. Patręšus dirvą soromis derlingumas padidėja net keletą kartų.

REKLAMA


Dažniausiai sorų kruopos kaip trąšos naudojamos paprikoms tręšti. Šis paprikų tręšimo komponentas gali pasirodyti keistokas, tačiau paprikų augintojai teigia, kad apie tokias trąšas „svajoja“ visos paprikos. Būtent nuo jų paprikos auga greičiau, o jų vaisiai subręsta sultingi ir stambūs. Soros teigiamai veikia ne tik paprikų augimą, kokybę, bet ir saugo nuo kenkėjų, gerina dirvą.


Sorų kruopos nėra brangus produktas, todėl toks tręšimas tikrai atsiperka. Daržininkai, išbandę šias trąšas, jomis paprikas tręšia kiekvienais metais. Vienu kartu nušaunami du zuikiai: užauginamas puikus paprikų derlius ir kasmet gerinama dirva, kurioje kitais metais gali augti įvairios kultūros.


Veiksmingas skruzdžių atbaidymo būdas


Didžiulė sorų nauda paprikų lysvėje yra ta, kad šios kruopos padeda atsikratyti dažnai paprikas užpuolančių skruzdėlių. Skruzdėlės – išties nereti svečiai šiltnamiuose. Skruzdėlėms apsigyvenus prie pat augalų šaknų, jie pradeda skursti, nes daugelis kultūrų nemėgsta skruzdėlių išskiriamų išskyrų, vadinamosios skruzdžių rūgšties. Be to, skruzdėlės gano amarus ir taip prisideda prie augalų skurdinimo ir apkrėtimo virusais. Mat amarai, čiulpdami augalų sultis, perneša virusus ir užkrečia jais vis kitus augalus.

REKLAMA


Daržininkai žino, kad kovojant su skruzdėlėmis kartais nepadeda jokios įprastos priemonės, o štai skruzdėlių susibūrimo vietose išbarstytos sorų kruopos per tris dienas išveja skruzdėles iš nepageidaujamos vietos. Kovojant su skruzdėlėmis naudojamos sausos sorų kruopos.


Pakanka saują sorų kruopų išberti aplink kiekvieną paprikų krūmą. Vis dar nėra tiksliai nustatyta, kodėl soros taip veikia vabzdžius, tačiau faktas, kad šis metodas yra vienas veiksmingiausių.


Ir kruopos, ir ištrauka


Norint soromis tręšti paprikas reikia pasigaminti sorų kruopų ištrauką – paprikoms tręšti reikalinga būtent ji, o ne pačios kruopos. Kiek ištraukos reikės, daržininkas gali nesunkiai apskaičiuoti. Kiekvienam paprikų krūmui reikia ½ l sorų ištraukos, todėl, jei auginama 10 paprikų krūmų, reikia pasigaminti 5 l skysčio, jei 20 krūmų – 10 litrų. Taigi 5 l vandens reikia 1 kg sorų kruopų, o 10 l vandens – 2 kg kruopų.


Sorų kruopos užpilamos šiltu vandeniu ir laikomos parą tamsioje vietoje. Tuomet viskas perkošiama ir šia ištrauka laistomos paprikos. Laistyti rekomenduojama vakare, kai nebėra saulės. Be to, laistyti reikia tiesiai prie augalo šaknų, stengiantis, kad skysčio nepatektų ant paprikų lapų.


Pačios išbrinkusios kruopos irgi labai praverčia: purenant dirvą aplink paprikų krūmus jos įterpiamos į žemę ir tampa papildomu naudingųjų elementų šaltiniu, taip pat lengvina ir purena dirvą.



Tokią tręšimo procedūrą siūloma kartoti kartą per mėnesį.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)