Lysvių išdaigos

Lysvių išdaigos


Pasibaigus daržininkavimo sezonui daugelis daržininkų vertina praėjusių metų derlių, dalijasi patirtimi, rūpesčiais ir džiaugsmais. Pasibaigusio sezono apžvalga neretai tampa ne tik rimtu daržininkavimo patirties įvertinimu, bet ir nuotaikingu vasaros prisiminimu, kaskart neleidžiančiu pamiršti, kokia nuostabi mūsų gamta ir kokių neįtikėtinų išdaigų ji kartais gali iškrėsti!


Rima MARCINKEVIČIENĖ


Gamtos fantazijos ir objektyvios priežastys


Gamta, augindama mums savo gėrybes, neretai mėgsta pafantazuoti ir pateikti neįprastų staigmenų. Neįtikėtinos formos daržovės, vaisiai, uogos džiugina akis ir dovanoja geros nuotaikos užtaisą. Kartais pasižvalgę lysvėje pastebime, kad įvairios daržovės ar vaisiai įgyja žmogaus, gyvūno ar pasakų personažo pavidalą. Žinoma, gebėjimas tai pastebėti priklauso ir nuo žmogaus vaizduotės… Štai išrovę paprasčiausią ridiką staiga pamatome, jog tai – ne ridikas, o keista būtybė, savo mažytėmis kojomis žingsniuojanti savo keliu. Bulvė gali tapti mažu meškiuku, o pomidoras užsiaugina velnio ragiukus.

REKLAMA


Kodėl taip nutinka? Kodėl kai kurios daržovės ir vaisiai augdami įgyja tokią neįprastą formą? Realistai žino, kad šiame pasaulyje faktiškai kiekvieną reiškinį galima vienaip ar kitaip paaiškinti. Atsakymas į šį klausimą taip pat gana paprastas.


Yra kelios priežastys, iškraipančios įprastą daržovės ar vaisiaus išvaizdą, tačiau bene pagrindinė – tai deformacijas sukeliantys audinių pažeidimai. Jei augdamas vaisius patiria mechaninių pažeidimų arba augalas išgyvena stresinių situacijų (šaltį, karštį, sausrą, per didelę drėgmę ir pan.), tai gali sukelti augimo netolygumų, dėl kurių daržovė ar vaisius keistai deformuojasi. Šakniavaisiai dažniausiai keistų formų įgyja dėl netolygiai dirvoje pasiskirsčiusių trąšų arba skirtingo grunto tankio šakniavaisio augimo vietoje.


1 Bulvių deformacijų priežastis dažniausiai slypi dirvoje


Bene dažniausiai daržininkus pradžiugina keistokos bulvės iš susiraizgiusio bulvių kero, mat dirvožemis, į kurį sodinamos bulvės, tikrai nebūna taip kruopščiai išpurentas, kaip sėjant ar sodinant kitas jautresnes kultūras. Grumstai, akmenukai, vietomis labiau suplūkta dirva – puiki terpė formuotis įmantriausioms gumbų formoms.

REKLAMA


Štai šios simpatiškos bulvės gali pradžiuginti ne vieną mažylį, nes jos įgijusios mielų žaisliukų formą.


Na, o iškasęs tokią bulvę, matyt, smagiai nusišypsos net rimčiausias bulvių augintojas.


Meiliai suspausta savo sesių bulvė gali tapti panaši į širdelę ar tingų vandenų gyventoją jūrų liūtą.


2 Įmantrių formų morkos – sunkaus šakniavaisių kelio gilyn į dirvą rezultatas


Morkos labai dažnai išauga netaisyklingos formos. Ko gero, kiekvienas daržininkas gali pasigirti kada nors iškasęs neįprastų šakniavaisių. Kartais tai erzina, nes tokias morkas nepatogu valyti ir naudoti maistui. Tačiau pavieniai ir labai įdomūs egzemplioriai gali ir pradžiuginti.


Įmantriausių formų šakniavaisiai dažniausiai išauga dėl akmenuotos dirvos, netolygiai sudygusių ar per tankiai pasėtų morkų ir kitų priežasčių. Na, o išradingi daržininkai dalijasi nuotraukomis, kuriose šakniavaisiai primena ir žmones, ir gyvūnus, ir įvairias gyvenimo situacijas.


3 Augimo sąlygos, suteikiančios pomidorams žaismingą išvaizdą


Pomidorų vaisiai taip pat ne visada būna idealios rūšiai būdingos formos. Rimtesnių vaisių pažeidimų dažniausiai atsiranda dėl įvairių ligų, netinkamų auginimo sąlygų ir kitų priežasčių.


Neretai vaisius atrodo visiškai sveikas, tačiau įvairios ataugėlės ar drauge suaugę bręstantys pomidoriukai gali suformuoti neįprastą ir žaismingą išvaizdą. Žinoma, tai irgi lemia nevisiškai idealios sąlygos: temperatūrų kaita, netolygiai krintanti šviesa, per tankiai ant šakelių užsimezgę vaisiai ir kitos priežastys. Dažniausiai tai neturi didelės įtakos pomidorų kokybei, tačiau sukelia keistų vaisiaus deformacijų. Tokių paukščiukų, zuikučių, pinokių bene kiekvienas esame aptikę savo šiltnamiuose.



4 Baklažanai su nosimis – dažniausiai kamuojami troškulio


Baklažanai dažniausiai užsiaugina nosis, susiraukia ir tampa panašūs į mus arba karnavalines kaukes. Priežastys, dėl kurių taip nutinka, yra tokios pat kaip augant pomidorams. Baklažanai ypač dažnai deformuojasi, kai jiems trūksta drėgmės arba būna per karšta.


5 Keistos cukinijos ir aguročiai – augalo reakcija į neįprastus aplinkos veiksnius


Nieko jau nestebina įvairiai deformuoti agurkai: dažnai jie užsiaugina nosis, rankas ar kitas papildomas kūno dalis. Tai nestebina, nes agurkai labai jautriai reaguoja į oro temperatūros pasikeitimus, maisto medžiagų trūkumą ir kitus aplinkos veiksnius. Šiek tiek rečiau įmantrių formų įgyja cukinijos ir aguročiai, tačiau priežastys iš esmės yra tokios pat: svyruojanti temperatūra, kliūtys lysvėje, netolygiai pasiskirsčiusios maisto medžiagos ir pan.


6 Neįprastos formos braškės – ir puošmena, ir vaikų džiaugsmas


Tikrų meno kūrinių galima rasti ir braškyne. Dėl įvairių priežasčių deformuotos braškės dažnai gali tapti konditerinių gaminių puošmena, nes jos būna panašios į drugelius, širdeles, varpelius, gėlytes ir pan. Keistos formos braškės nepaprastai džiugina vaikus ir lavina jų fantaziją.


Dažniausia tokių deformacijų priežastis – maisto medžiagų (pvz., boro) stygius. Tačiau uogų vystymąsi gali paveikti ir šaltis, blogas apdulkinimas, filodinių audinių formavimasis.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)