Dekoratyvinė didelių vazonų galia

Dekoratyvinė didelių vazonų galia


Šiandien galima įsigyti daugybę įvairių elementų, padedančių papuošti sklypo aplinką ir harmoningai papildyti tai, ką sukūrė gamta. Tarp didžiulės jų pasiūlos yra ir kičinių, ir gana skoningų daiktų. Tvarkantiems savo aplinką derėtų atkreipti dėmesį į didelius, 60–100 cm aukščio, vazonus, kurie gali praversti visais metų laikais. Juose įkurdintos kompozicijos gali keistis ir taip suteikti vis naujo, įspūdingo, nebanalaus ir niekada nepabostančio žavesio kiekvienam sklypo kampeliui.


Marija NAUDŽIŪNIENĖ


Galimybė kurti grožį, tvarką ir harmoniją


Vazonai gali būti statomi prie pagrindinio įėjimo į sklypą arba į namą. Tai nesenstantis, nuolat aktualus puošybos būdas. Keli didžiuliai vazonai prie pagrindinio įėjimo į sklypą visuomet atrodo gražiai ir sudaro svetingumo bei tvarkingumo įspūdį. Tiesa, vazonai turi būti derinami prie namo stiliaus. Jei vazonai lengvi, juose galima auginti ir šilumamėgius kaprizingus augalus: juk prie įėjimo esančius vazonus atvėsus orui nesudėtinga įnešti į vidų.

REKLAMA


Masyvūs vazonai su juose augančiais augalais gali būti tarsi sodo orientyrai, nurodantys atskiras sklypo zonas: jie gali žymėti takelio posūkius ar jaukų suolelį pavėsyje. Vazonai tinka ir tose vietose, kur jie padeda išryškinti sklypo struktūrą: pavyzdžiui, toks vazonas gali stovėti takelio pabaigoje tarsi viliodamas pažiūrėti, kas slypi toliau, arba takelių išsišakojimo vietoje, tapdamas savotišku traukos centru ir ragindamas pasirinkti tolesnę kryptį.


Labai dideliais vazonais galima atskirti daržą, grilio zoną, vaikų žaidimo aikštelę ar pan. Tai atrodo gerokai dekoratyviau nei banali tvorelė. Didelis elegantiškas vazonas su augalais gali tapti ir centrine sklypo vieta ar net atlikti skulptūros vaidmenį.


Natūralios spalvos keraminiai vazonai turėtų būti patrauklūs tiems, kas siekia savo sklype sukurti vaizdą su Viduržemio jūros stiliaus elementais. Šiam stiliui būdingos apskritos aikštelės, formuojamos aplink nedidelius gėlynus, kurių centre stovi vazonas su augalų kompozicija.

REKLAMA


Kartais aplink namą, kur paprastai yra nedaug žemės ir visi augalai išsidėstę arba po kojomis, arba virš galvos, norisi šiek tiek pakeisti esamas proporcijas. Tam puikiai tinka dideli aukšti vazonai. Kompozicijos su vazonuose augančiais augalais atsiduria beveik akių lygyje ir erdvė ima atrodyti gerokai harmoningesnė.


Be abejo, dideliais vazonais tinka puošti terasas bei poilsio zonas. Čia juose gali augti ne tik spalvingi gėlių krūmai ar kiti dekoratyvūs augalai, bet ir uogakrūmiai (braškės, avietės, šilauogės ir pan.). Tam derėtų pasirinkti ne tik gardžias, bet ir dekoratyviai atrodančias uogakrūmių veisles.


Natūralistinio stiliaus mėgėjams nepaprastai tiktų neryškūs, į akis nekrintantys (pilki, smėliniai, žalsvi), tačiau labai dideli vazonai, įkurdinti atokiame, tarsi laukiniame sklypo kampelyje. Kyšodami virš gausių žalumynų jie kuria paslaptingumo ir jaukumo atmosferą.


Dideli vazonai puikiausiai gali būti panaudojami ir kuriant dekoratyvų, neįprastą daržą. Tarp dekoratyvaus daržo lysvių pastatytas vazonas suteikia dar daugiau žavesio kūrybingai tvarkomam daržui. Didelis vazonas gali tapti ne tik puošmena, bet ir labai funkcionalia vieta prieskoniniams žalumynams auginti.


Dažniausiai vazonais siekiama struktūruoti sklypą suteikiant jam tvarkos įspūdį, tačiau prireikus vazonai gali atlikti ir priešingą vaidmenį – kurti kūrybinę netvarką. Jei sklypas labai lygus arba jame per daug tiesių, tvarkingų ir nuobodžių linijų, jas galima suardyti visai netikėtose vietose pastatant vieną kitą stambų vazoną. Tai sukuria skirtingų aukščių iliuziją ir labai pagyvina erdvę.



Probleminių vietų gelbėtojai


Jei nedideliame sklype yra nepatrauklių kampų, kuriuos norisi paslėpti ir kartu panaudoti, dideli vazonai gali padėti sukurti suapvalintas linijas su puošnia augalija. Tam tereikia kampe pastatyti stambų vazoną ir jame ar aplink jį įkurdinti keletą augalų. Tokia kompozicija visada patraukia žvilgsnį, drauge nukreipdama jį nuo nepatrauklaus kampo. Kelių vazonų kompozicijomis galima paslėpti vaizdą darkančius kondicionierių išorinius blokus ar komunikacijų liukus.


Vazonai – puikūs pagalbininkai ir tuo atveju, jei erzina nuobodi tvora, pagalbinių pastatų siena ir pan. Prie jų galima pastatyti keletą visiškai vienodų vazonų su augalais – vienspalvės sienos ar tvoros fone jie atrodys labai skoningai.


Nemažai žavesio ant pakopų sustatyti vazonai suteikia nuobodiems lauko laiptams. Tam rekomenduojama naudoti vienodus vazonus su vienodais augalais.


Vazonai su augalais gelbėja naujame sklype, kai grožio jau norisi, o pasodintų augalų dar beveik nėra. Tai gali būti laikina priemonė, tačiau ir vėliau tokiems vazonams tikrai atsiras tinkama vieta sklype.


Tinkamas pasirinkimas


Renkantis vazonus būtina juos derinti prie namo ir sklypo stiliaus.


* Natūralistinio stiliaus sode tinka tik natūralių medžiagų, gamtinių atspalvių (pilki, smėliniai, žalsvi) vazonai, modernioje aplinkoje dera ilgaamžiai ir patvarūs rūdinto metalo ar betoniniai vazonai ir pan.


* Jei vazonas skirtas patraukti dėmesį ir yra tam tikros sklypo vietos akcentas, jis turi būti išties didelis. Kuo didesnis vazonas, tuo geriau. Ypač įspūdingai atrodo sendinti vazonai.


* Dažniausiai rekomenduojama naudoti skirtingo dydžio ir formos, bet tokios pat spalvos ir medžiagos vazonus. Taip garantuotai sukuriamas harmoningas aplinkos vaizdas.

REKLAMA


* Jei vazonais norima pagyvinti didelę žalią veją, jie gali būti skirtingi, tačiau turėti kokią nors jungiančią savybę – vienodą spalvą, formą ar medžiagą.


* Laiptams ar vienspalvei tvorai dekoruoti reikėtų rinktis kelis vienodus fonui kontrastingos spalvos vazonus.


* Kartais vazonų pasirinkimą nulemia pats sklypas. Apvalių formų vazonai, pastatyti tarp augalų, gali priminti akmenis, o tamsių spalvų augalai tarsi prašyte prašo į kompaniją juodo vazono.


Grožis visais metų laikais


Vazonai yra labai patraukli puošybos priemonė ir dėl to, kad juose augalų ar kitas kompozicijas galima keisti ir pritaikyti kiekvienam metų laikui.


Pavasarines tulpių, narcizų ar kitų pavasarinių augalų kompozicijas nesudėtinga pakeisti vasarą žydinčiais augalais, o atėjus rudeniui vazonuose sukurti spalvingas augalų ir daržovių kompozicijas. Žiemą vazonuose nuostabiai atrodo kalėdiškai papuoštos spygliuočių šakos bei žiemos puokštės su spalvingomis žiemos uogomis.


Puikių ir puošnių kompozicijų galima sukurti ir tuomet, jei vazonuose auga visžaliai augalai: kiekvienu metų laiku aplink juos galima kurti sezoną atitinkančią kompoziciją.


Taigi vazonai niekada neleidžia aplinkai ir šeimininkams nuobodžiauti.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)