Kalėdų belaukiant: šventinio stalo puošyba

Kalėdų belaukiant: šventinio stalo puošyba


Artėjant didžiosioms metų šventėms susimąstome, kaip dekoruoti savo šventinį stalą, kokios spalvos karaliaus šiemet.


Rasa Rupeikienė


Kiekviena šeimininkė nuo seno žino nerašytą taisyklę: jos staltiesė, indai, įrankiai, taurės turi tviskėti švara. Tai pagrindinis reikalavimas ruošiantis sutikti svečius ar tiesiog serviruojant stalą. Visa kita pakužda kūrybiškumas, naujas žvilgsnis į paprastus daiktus ir šiek tiek išmonės.


*Spalvos. Ateinantys 2019 metai – Geltonosios Žemės Kiaulės metai, todėl galite rinktis šios spalvos paletę. Tai geltona, oranžinė, šafrano, aukso ir garstyčių spalvos. Nepamirškite ir mėlynos – visų spalvų ir atspalvių. Žinoma, visada madinga klasika. Jei jums ji artima, drąsiai rinkitės baltą spalvą. Balta – sniego spalva. Ji simbolizuoja tyrumą, naujumą, pradžią. Gražiai ji atrodo kartu su raudona. Staltiesę tokiu atveju rinkitės raudoną, o štai indai turėtų būti ramios – baltos – spalvos. Derindami šias dvi spalvas sukursite šventišką aplinką.

REKLAMA


Kad ir kokios spalvos būtų, svarbu, kad staltiesė, indai ir papuošimai derėtų tarpusavyje. Dekoruodami šventinį stalą pasirinkite 1–2 pagrindines spalvas. Prisiminkite, kad šiuo atveju mažiau visada geriau – jūsų stalas neatrodys pernelyg ryškus. Stenkitės rinktis tokias stalo puošybos detales, kurios yra derančių prie bendro vaizdo spalvų.


Stalą vertėtų puošti natūralių žemės atspalvių dekoracijomis. Jų gama – gana plati: nuo dulsvo saulėtekio, koralinės šafrano purkų spalvos, samaninės žalios iki karamelinio rudumo klevų sirupo spalvos – šios spalvos ateinančiais metais padės pritraukti teigiamą energiją. Puikiai derės ir mėlyni atspalviai, simbolizuojantys vandenį. Jei turite smulkių apvalių eglutės papuošalų, pripildykite jų apverstą didelę vyno taurę. Ant jos pastatykite nedidelę žvakelę.


*Paprastos, bet išradingos puošmenos. Puošybai galite panaudoti daugybę namuose turimų daiktų, eglutės papuošalų, girliandų, tų dekoracijų, kurios jau buvo kadaise naudotos stalui ar erdvėms dekoruoti, o dabar tikrai gali nustebinti nauju skambesiu.

REKLAMA


Pabandykite kūrybiškai peržvelgti savo aruodus – tikrai ten galite rasti įdomesnių kalėdinių juostelių, nertų snaigių (o ir nusinerti tokias nėra sunku), blizgučių. Kalėdinio stalo puošmena ir stalo įrankių dėklu gali tapti vaikiškos, mažos kumštinės pirštinytės, kojinytės. Jei namuose atrasite kelis nedidelius gabaliukus įvairiaspalvio fetro, iškirpkite iš jo kelias figūrėles (eglutę, širdelę, sniego senį), papuoškite jas kaspinėliais ar karoliukais ir pritvirtinę juostelę dabinkite jomis servetėles. Stalas atrodys šventiškiau.


Derinkite metalinius ir medinius aksesuarus: metalas ir medis – vieni iš ateinančių metų elementų, nešančių laimę.


Būkite kūrybiški! Kaip dekoracijos gali būti naudojami apelsinai bei granatai – šių metų spalvų vaisiai. Puošybą gali paįvairinti ir humoristinės detalės, tarkim, juokingas kiaulaitės su sparnais atvaizdas.


Drąsiai naudokite natūralias gamtos dovanas: eglių šakeles, giles, kankorėžius (tai ypač tiks jos didenybei Kiaulei), raudonas šermukšnių uogas bei samanas, tik nepamirškite jų apipurkšti blizgiu dekoratyviniu laku, kankorėžius padažyti baltai ar mėlynai, jei pastarosios spalvos gamą pasirinkote savo puošybai.


*Nepamirškite savo mažųjų. Dekoruodami šventinį stalą jiems galite naudoti permatomas stiklines lėkštes, o po jomis padėti išspausdintus ant kalkinio popieriaus įvairių pasakų herojų atvaizdus ar net sceneles iš pasakų. Jūsų mažuosius svečius tikrai nudžiugins žaliasis Grinčas, kuris taip nelaukė Kalėdų…


Daugiau informacijos ir naudingų straipsnių rasite žurnale „Namie ir Sode“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)





Daugiau >>