Adventas: kaip sukurti vaikui šventę?

Adventas: kaip sukurti vaikui šventę?


Būkime atviri: net gerokai išaugę iš nuostabaus vaikystės pasaulio, kuriame skraido ilgakojai elniai, dovanų maišus krauna nykštukai ir paslaptingai šypsosi amžinasis Kalėdų Senelis, artėjant Kalėdoms vis tiek norime tikėti pasaka. Gruodis apskritai neatsiejamas nuo vaikystės ir pasakos. Šio mėnesio įvykių verpetas įtraukia ir mažus, ir suaugusius, ir rimtuolius, ir svajotojus.


Artėjant pačioms šviesiausioms pakiliausioms metų šventėms turime puikią galimybę padovanoti beveik mėnesį trunkantį laukimo džiaugsmą savo vaikams, anūkams ir, žinoma, sau.


Marija NAUDŽIŪNIENĖ


Iki Kalėdų turime keturias savaites, kurios gali spinduliuoti jaukumu, šiluma ir ramybe. Nuo tada, kai vokiečių pastorius Johanas Heinrichas Vichernas, globojęs vaikus iš labai vargingų šeimų, sugalvojo advento vainiką su uždegamomis žvakutėmis nekantriai Kalėdų laukiantiems mažyliams, toks vainikas tapo namų jaukumą, šilumą ir ramybę simbolizuojančia puošmena.

REKLAMA


Šeimose, kuriose yra mažų vaikų, didžiulį džiaugsmą suteikia ir advento kalendorius, padedantis skaičiuoti iki šventės likusias dienas. Tačiau, jei vaikas mažesnis nei 4–5 metų, advento kalendorius su gausybe užduočių gali jam nusibosti jau antrą savaitę. Todėl visuomet reikėtų atsižvelgti į vaiko poreikius ir, žinoma, savo finansines galimybes bei turimą laisvą laiką: juk kalendorių galima paruošti ir mėnesiui, ir dviem savaitėms, ir net kelioms dienoms.

Advento kalendorius: šimtai galimybių


Dabar yra galimybė įsigyti įvairiausių jau paruoštų advento kalendorių: tiek saldžių, tiek su smulkiais žaisliukais. Yra ir magnetinių kalendorių, iš kurių vėliau surenkamas visas kalėdinis kaimelis ant šaldytuvo ar kito magnetukams tinkamo paviršiaus. Tačiau labai malonu advento kalendorių kurti patiems. Štai kelios idėjos.


• Eglutė ant sienos. Iš tvirto kartono iškerpama eglutė, nuspalvinama ir papuošiama spalvotais popieriukais apklijuotomis degtukų dėžutėmis su dienos skaičiumi, į kurias ir dedamos užduotėlės ar mažos staigmenos. Tokią eglutę ant sienos galima suformuoti iš įvairiaspalvių vokų su paslaptimis.

REKLAMA


• Minkšta eglutė. Eglutę galima pasiūti iš fetrinės medžiagos arba sintepono. Ant jos prisiuvamos kišenėlės arba prikabinami pasiūti ar jau gatavi kalėdiniai bateliai su mėnesio dieną žyminčiais numeriukais. Jei surinksite reikiamą skaičių nenaudojamų vaikiškų kojinaičių, pirštinaičių, kepuryčių, advento dienų dovanėlės gali būti sudėtos į juos.


• Vokų girlianda. Nesunku pagaminti vokų iš įvairiaspalvio popieriaus ir sukabinti juos ant virvės kaip girliandą prisegus kalėdiniais segtukais su elnių, nykštukų, Kalėdų Senelio figūrėlėmis.


• Atvirukų kalendorius. Kalendoriui galima naudoti ir paprasčiausius kalėdinius atvirukus, kuriuose nurodoma pasiruošimo šventei užduotis arba nuoroda, kur ieškoti staigmenos.


• Stiklainis su staigmenomis. Į didelį stiklinį indą ar stiklainį galima pridėti spalvotai apklijuotų degtukų dėžučių arba nudažytų formelių iš „Kinder Surprise“ kiaušinių. Kiekvienoje formelėje vaiko lauks užduotis ar kitokia staigmena. Patį stiklainį galima išpuošti spalvotais blizgučiais arba nudažyti vitražiniais dažais. Kalendoriui tiks ir vienkartinės spalvotos stiklinaitės, ant kurių surašomi dienų skaičiai.


• Nykštukų kepurėlės. Labai gražiai atrodo nedidelės pirktinės nykštukų kepurėlės su pririštu kalėdų papuošalu, ant kurio užrašytas dienos skaičius.


• Kalėdinis kaimelis. Tai daugiausia laiko ir pastangų reikalaujantis variantas. Tačiau jis – pats gražiausias! Internete pateikiama nemažai popierinių namelių šablonų: juos reikia iškirpti, suklijuoti, nudažyti ir į vidų įdėti po dovanėlę. O jei tokiame kaimelyje dar bus išvedžiota šviečianti girlianda, tai taps tikra Kalėdų pasaka... Tokį kaimelį galima sukurti kartu su vaikais, vėliau laukti, kas tuose nameliuose „apsigyvens“.



• Advento traukinukas. Berniukams didžiulį džiaugsmą suteiks advento traukinukas. Galima įsigyti nedažytą medinį traukinuką ir jį dekoruoti patiems. Vagonėliai čia žymėtų dienas, kiekviename vagonėlyje būtų po užduotį ar staigmeną. Tad iki Kalėdų išsirikiuotų netrumpas sąstatas.


• Šventinė dėlionė. Dar vienas variantas – nupirkti ar patiems pagaminti kalėdinės tematikos dėlionę-paveikslėlį ir kiekvieną dieną vaikui duoti po vieną dėlionės detalę, kad atėjus Kalėdoms būtų sudėtas visas paveiksliukas. Kitoje detalių pusėje galima užrašyti užduotėlę arba nurodyti, kur ieškoti siurprizo.


• Slėpynės. Advento kalendorius nebūtinai turi visą laiką kabėti matomoje vietoje – galima kiekvieną dieną namuose ar vaikų kambaryje paslėpti stebuklingąjį paketėlį, kad vaikas jį surastų pats.


Adventas: kaip sukurti vaikui šventę?


Dovanėlės, užduotėlės ir laikas drauge


Svarbiausia – nuspręsti, kuo belaukdami švenčių džiuginsime mažylį. Čia tinkamai pasirinkti gali tik patys tėvai atsižvelgdami į savo galimybes bei vaiko interesus.


Viena aišku: advento laikotarpis – nuostabi galimybė įdomiai praleisti laiką drauge su mažaisiais šeimos nariais. Drauge galima kepti imbierinius sausainius ar meduoliukus, dekoruoti juos glajumi ir pabarstukais. Galima kurti eglutės papuošalus iš druskos tešlos ir spalvinti juos kalėdine tematika. Vakarais nuostabu praleisti laiką skaitant knygeles apie Kalėdas, mokantis eilaraštukų ar žiūrint šiltus auklėjamuosius filmukus. Galima mokytis karpyti snaiges, meistrauti įvairiausias girliandas ir jomis puošti namus. Su truputį paaugusiais vaikais galima bandyti gaminti muilą ar žvakes, siūti minkštus žaisliukus, kurti vainikus iš kankorėžių ar eglių šakelių.


Kuriant advento kalendorių ir planuojant švenčių laukimą derėtų pasirinkti labai paprastas ir pigias dovanėles: vaikui svarbiausia – pats staigmenos laukimas, o ne brangios dovanos. Ne vieni tėvai yra susidūrę su situacija, kai, atrodytų, visiškas niekutis sukelia vaikui didžiausią susižavėjimą, o tėvų nupirkta brangi dovana lieka beveik nepastebėta…


Taigi advento kalendoriaus dovanėlės gali būti spalvoti pieštukai, spalvinti skirtos žaisliukų formelės, lipdukai, balionai, ženkliukai, muilo burbulų pūtiklis, šokoladinės figūrėlės, sausainukai, zefyrai, saldainiai, eglutės žaisliukai, bilietai į kiną ar teatrą, nedidelės dėlionės, mažos spalvinimo knygelės, smulkūs žaisliukai (maži automobilių modeliukai, mažytės rengiamos lėlytės ir pan.), plaukų segtukai bei gumytės mergaitėms ir t. t.

REKLAMA


Advento kalendoriuje turėtų atsirasti ne vien tik saldainiai ar žaisliukai, bet ir kuo daugiau prasmingų užduočių. Vaikams galima pasiūlyti parašyti laišką Kalėdų seneliui, pagaminti girliandą, palesinti paukštelius, susitvarkyti žaislus, išmokti eilėraštuką Kalėdoms, nupiešti kalėdinį piešinį seneliams, pagaminti skirtuką skaitomai knygelei, atrinkti vieną ar kelis savo žaisliukus vaikams, neturintiems tėvelių (vaikų namams), ir pan.


Neverta stengtis sukurti advento kalendorių ir visas jam skirtas užduotis ar dovanėles per vieną dieną. Tai galima daryti po truputį, kai į galvą ateina kas nors įdomaus. Jei nepasiseka sugalvoti užduoties – nieko baisaus: tiesiog tos dienos kūrybinę užduotį galima pakeisti saldžia dovanėle ar maža staigmena.


Adventas: kaip sukurti vaikui šventę?


Lavinantis šventės laukimo kalendorius


Advento laikotarpiu vaikai noriai atlieka užduotėles ir džiaugiasi dovanėlėmis. Tačiau mažas vaikas dar sunkiai suvokia ilgus laiko tarpsnius. Mažyliams labai svarbu nekantriai laukti šventės, tačiau laukimas neturi prailgti. Todėl paskutinę advento savaitę galima vaikams pasiūlyti lavinantį šventės laukimo kalendorių. Likus savaitei iki Kalėdų ant didelio popieriaus lapo nupiešti tiek apskritimų, kiek dienų liko iki šventės. Kiekvieną vakarą, prieš einant miegoti, apskritimą drauge su vaiku reikėtų nuspalvinti arba priklijuoti ant jo kokį nors kalėdinį paveikslėlį. Tai padeda vaikui orientuotis kalendoriuje, suvokti, kiek dienų liko iki šventės. Psichologai sako, kad apskritimų (dienų) skaičius turi būti toks, kiek vaikui metų, plius vienas papildomas apskritimas. Tad dvejų metų mažyliui pakaks šventės laukti tris dienas, keturmečiui – penkias ir t. t.


Svarbiausia – ne gaunamos dovanos, o bendravimas su vaiku ir prasmingas švenčių laukimas kiekvieną dieną atliekant nors ir nedidelį gerą darbelį. Todėl advento kalendoriaus nevertėtų pripildyti vien tik malonumų: jame turi atsirasti ir kūrybinių užduočių bei prasmingų darbų.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)