Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas

Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas

Lietuvoje ropės – taip pat bene seniausios ir garbingiausios daržų gyventojos.


Mūsų protėviams šiandien įprastas bulves dažnai atstodavo ropės: jas virdavo, kepdavo arba troškindavo. Iškilmingesnėms vaišėms būdavo patiekiama įdarytų ropių. Visi šie patiekalai puikiai papildytų ir šiandieninį mūsų stalą. Tad ropės, ko gero, – visai nepelnytai primirštos daržovės.


Rima Marcinkevičienė


Ropių tėvyne laikoma Azija, kur jos augintos dar kelis tūkstantmečius prieš Kristų. Viduramžiais ropės tapo viena pagrindinių kultūrų ir Europoje. Graikijoje ir Italijoje ropės buvo laikomos trečiuoju patiekalu po duonos ir vyno, o dauguma Vidurio, Vakarų ir Šiaurės Europos gyventojų iki XVIII a. pabaigos ropes laikė svarbiausia maistine kultūra. Javų nederliaus ar karo metais ropės daugelį gelbėdavo nuo bado.


Beje, tai niekada nebuvo vien prasčiokų maistas, nors iš jų pagaminti patiekalai nebūdavo labai prabangūs. Įvairiai pagamintos ropės toli gražu nesudarydavo nuobodaus stalo įspūdžio. Lietuvoje ropės – taip pat bene seniausios ir garbingiausios daržų gyventojos. Su jomis nė iš tolo negali lygintis jokia kita daržovė: pavyzdžiui, runkeliai mažiausiai šimtą kartų jaunesni už ropes. Tačiau senosios gerosios ropės neatsilaikė prieš grėsmingas konkurentes – į Lietuvą atkeliavusias bulves.

Stalo skanėstas

REKLAMA


Skaniai pagamintas ropių patiekalas gali tapti tikra vaišių puošmena, juolab kad ropes galima ruošti labai įvairiai: iš šviežių gaminamos salotos, garnyrai, užkandžiai, jų galima dėti į sriubas, kepti, virti, troškinti... Iš senų kulinarinių knygų galima spręsti, kad Lietuvoje maistui buvo vartojamos visos ropių dalys: ir požeminės, ir antžeminės. Ne tik šakniavaisiai, bet ir ropių lapai maistui vartojami ir kitose šalyse – Italijoje, Amerikoje, Japonijoje, Indijoje. Jaunų lapų dedama į salotas, sriubas, troškinius. Vis dėlto mūsų protėviai ropes dažniausiai virdavo, kepdavo arba troškindavo. Ropių patiekalai ir šiandien gali mūsų rudeninį stalą padaryti turtingesnį.
Ruošiant salotas ir užkandžius, žalias ropes galima derinti su agurkais, pomidorais, morkomis, kopūstais, krapais, svogūnų laiškais, česnakais, aitriosiomis paprikomis, virtomis bulvėmis. Ropių salotos gali būti maišomos tiek su grietine, tiek su aliejumi.

REKLAMA


Pagrindiniams patiekalams dažniausiai gaminamos įvairiai įdarytos ropės – su ryžiais, malta mėsa, grybais.
Garnyrams ropės verdamos, kepamos, maišomos su bulvėmis bei kitomis daržovėmis, patiekiamos su įvairiais padažais.
Ropės puikiai tinka įvairioms daržovių sriuboms, jų galima dėti ir į tradicinę raugintų kopūstų sriubą.
Daržovių bei mėsos troškiniuose su ropėmis gerai kartu dera morkos, bulvės, porai, salierų šaknys ar stiebeliai, porai.


Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas


Žalių ropių salotos su varške


2 ropės, pakelis varškės, indelis grietinės, truputis druskos, svogūnų laiškų.
Stambiai sutarkuotas ropes pabarstykite druska ir sumaišykite. Po 10 min. nupilkite išsiskyrusias sultis. Varškę gerai ištrinkite su grietine ir sumaišykite su tarkuotomis ropėmis. Pabarstykite svogūnų laiškais.


Ropių, morkų ir kopūstų salotos


Ropė, morka, 200 g kopūstų, truputis aliejaus, citrinų sulčių, druskos, krapų.
Ropę ir morką supjaustykite šiaudeliais arba sutarkuokite, sumaišykite su supjaustytais kopūstais, pagardinkite aliejumi, citrinos sultimis, druska bei susmulkintais krapais.


Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas


Ropių sriuba su virtu kumpiu


2 l vandens, 3 ropės, 2 morkos, 3 bulvės, ¼ saliero šaknies, 100 g virto kumpio, 100 ml grietinėlės, truputis aliejaus, druskos, cukraus, pipirų.
Visas daržoves supjaustykite nedideliais kubeliais ir pakepinkite aliejuje, po to sudėkite jas į verdantį vandenį. Pagardinkite druska, pipirais ir trupučiu cukraus. Virkite, kol daržovės suminkštės. Tada suberkite šiaudeliais supjaustytą virtą kumpį ir supilkite grietinėlę.


Ropių „kratinys“


Ropė, stiklinė grietinės, truputis druskos, krapų, svogūnų laiškų, 1 kg bulvių.
Ropę nulupkite, stambiai sutarkuokite, sudėkite į dubenėlį ir uždengę gerai sukratykite. Tada įdėkite grietinės, pasūdykite, įberkite susmulkintų svogūnų laiškų, krapų ir viską sumaišykite. Bulves išvirkite su lupenomis ir patiekite drauge su ropių kratiniu. Patiekalas tinka pavakariams arba prie mėsos patiekalų.


Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas


Ropių ir bulvių blynai
 
2 vidutinio dydžio bulvės, didelė ropė, kiaušinis, ¼ puodelio alyvuogių aliejaus, truputis druskos ir pipirų.
Bulves ir ropes stambiai sutarkuokite. Daržoves truputį nusunkite, įmuškite kiaušinį, pagardinkite druska ir pipirais. Formuokite blynelius ir kepkite įkaitintame aliejuje kiekvieną pusę maždaug po 10 min.


Ropių apkepas su sūriu


4–5 didelės ropės, 150 g sviesto, 4–5 šaukštai miltų, kiaušinis, stiklinė pieno, truputis fermentinio sūrio, druskos, baltųjų pipirų, muskatų.
Ropes nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Nukoškite ir sutrinkite. Pagardinkite baltaisiais pipirais bei muskatu. Įmaišykite miltų, tirpinto sviesto, pieno, kiaušinį. Masę sukrėskite į kepimo skardą. Apibarstykite tarkuotu fermentiniu sūriu. Kepkite orkaitėje 40–50 min.


Ryžiais įdarytos ropės


8–10 vidutinio dydžio ropių, maišelis virtų ryžių, 2 šaukšteliai sviesto, didelė morka, kiaušinis, truputis druskos, ryžių prieskonių.
Ropes nulupkite, truputį apvirkite ir išskobkite viduriukus. Juos smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su virtais ryžiais, sviestu bei sutarkuota morka. Įmuškite kiaušinį. Įdarą gerai išmaišykite, prikimškite jo išskobtas ropes, viršų patepkite sviestu ir kepkite vidutinio karštumo orkaitėje apie 25 min.



Ne varguolių maistas, o rudens skanėstas


Ropių garnyras


2 didelės ropės, 2 didelės morkos, vidutinio dydžio pastarnokas, 200 g sviesto, truputis druskos, rozmarinų ir čiobrelių.
Daržoves supjaustykite kubeliais. Į kepimo indą su dangčiu sudėkite sviestą, druska pabarstytas daržoves, prieskonius. Indą uždenkite ir, įdėję į vidutinio karštumo orkaitę, kepkite, kol daržovės suminkštės.
 
Ropių ir bulvių košė prie žuvies


3 ropės, 5–6 bulvės, truputis pieno ir bulvių prieskonių.
Ropes ir bulves išvirkite. Sutrinkite į košę, įpilkite truputį pieno ir įberkite prieskonių. Viską gerai išmaišykite (galima trintuvu). Tai puikus garnyras prie žuvies.
 
SVARBU. Specifinį kvapą ir aštrų skonį ropėms suteikia garstyčių aliejus (jo esama ir kopūstuose, ridikuose, ridikėliuose).
Ropėse yra apie 5,9 proc. angliavandenių, 1,5 proc. baltymų, 0,7 proc. mineralinių medžiagų: kalio, kalcio, natrio.
Ropės – vitaminingos daržovės: jose nemažai vitamino C, PP, provitamino A, B1, B2 ir kitų žmogaus organizmui būtinų vitaminų.


Liaudies medicina siūlo


Ropių sultys, išvirtos su cukrumi, laikomos geru vaistu nuo skorbuto, avitaminozės.
Ropių nuovirai geriami kaip šlapimą varantys ir atsikosėjimą lengvinantys vaistai.
Iš virtų ropių mūsų močiutės darydavo košeles ir dėdavo jų kompresus ant skaudančių sąnarių.
Ropių sultimis arba nuovirais rekomenduojama gydyti stiprų kosulį, peršalimą, bronchitą ir net bronchinę astmą. Nuoviras verdamas iš 2 šaukštų susmulkintos ropės ir stiklinės vandens. Geriama po ¼ stiklinės 4 kartus per dieną.
Daugiau graužti šviežių ropių patariama tiems, kurie nori išlaikyti tvirtas ir sveikas dantenas, nes šakniavaisiuose esančios organinės rūgštys gerai dezinfekuoja burnos ertmę ir gleivinę.
Ropės gali būti vartojamos viduriams laisvinti.


Dėmesio! Sergant ūmiu skrandžio ar žarnyno uždegimu, ropių vartoti negalima.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)