Raugintos daržovės – ir skanu, ir sveika

Raugintos daržovės – ir skanu, ir sveika

Vienas sveikiausių daržovių konservavimo būdų yra nuo seno žinomas rauginimas. Raugintos daržovės ne tik išsaugo turimus vitaminus, bet ir rūgdamos pasipildo kitomis organizmui naudingomis medžiagomis – antioksidantais, gerosiomis bakterijomis. Be to, daržovių pasiraugti namuose galime kiekvienas...
Cukinijos: neįnoringos daržovės, tinkančios daugybei patiekalų

Cukinijos: neįnoringos daržovės, tinkančios daugybei patiekalų

Nedidelių jaunų cukinijų parduotuvėse galima rasti ištisus metus. Tačiau būtent vasarą prasideda cukinijų derlius mūsų daržuose. Dabar – geriausias jų laikas....
Laikas konservuoti: agurkų skonį praturtins citrina, o vyšnios tiks ne tik uogienei ir kompotui

Laikas konservuoti: agurkų skonį praturtins citrina, o vyšnios tiks ne tik uogienei ir kompotui

Vaisių ir daržovių skonis vasarą – pats ryškiausias. Todėl tikri virtuvės meistrai žino, kaip išsaugoti geriausius gastronominius vasaros prisiminimus. Būtent vasarą parduodama daugiausia konservavimui ir marinavimui skirtų prekių – įvairių dydžių stiklainių ir dangtelių, džiovyklių, koštuvų ir...
Prieš Velykas – sveika mityba: kuo naudingi grikiai?

Prieš Velykas – sveika mityba: kuo naudingi grikiai?

Laukdami Velykų norime sveikiau maitintis, atsisakyti kuriam laikui mėsos, numesti nors šiek tiek svorio, bet neprarasti būtinų mūsų organizmui medžiagų. Tad pats laikas prisiminti grikius....
Pusryčiai: kokia jų įtaka gerai nuotaikai ir savijautai?

Pusryčiai: kokia jų įtaka gerai nuotaikai ir savijautai?

„Daugelis iš mūsų dieną pradedame nuo pusryčių. Požiūris į pirmąjį dienos maistą atsispindi kiekvienoje kasdienio gyvenimo detalėje, įskaitant ir darbą. Sveikais pusryčiais ir pozityviu nusiteikimu tarsi siunčiame sau patiems žinutę, kad gerbiame savo kūną, rūpinamės sveikata ir nusipelnėme...
Šešios mėsainių tendencijos: ką mėgsta lietuviai?

Šešios mėsainių tendencijos: ką mėgsta lietuviai?

Praėjusią savaitę Vilniuje praūžęs burgerių festivalis tik dar kartą įrodė, jog lietuviai nebijo išbandyti naujovių ir vis labiau vertina gurmaniškus mėsainius. Tačiau šefai pastebi – populiariausių sąrašo viršuje vis dar puikuojasi klasikinis mėsainis su jautiena. Lietuviai renkasi nuo...
Saulėtiems pusryčiams – omletas

Saulėtiems pusryčiams – omletas

Jeigu vasarą dangus prakiuro, oras pravėso, rytais tampa vėl sunku keltis ir suaugusiesiems, ir vaikams, nuspalvinkite rytą saulėtais pusryčiais – omletu. Idealus omletas – purus, švelnus, skanus ir tirpstantis burnoje. Ar visuomet jums pavyksta tokį iškepti?...
3 patarimai, kaip patiekti maistą ir sužavėti svečius

3 patarimai, kaip patiekti maistą ir sužavėti svečius

Maistas – kone svarbiausias mūsų palydovas, be kurio neįsivaizduojame nei savo kasdienybės, nei šventinių akimirkų. Vis labiau vertiname patiekalus, džiuginančius ne tik skrandį, bet ir akis, o vaizdo, skonio bei aromato derinys – jau tapo įprastu kriterijumi ko ne kiekvieniems pietums ar...
Receptai: Velykų stalas prieš 100 metų ir dabar

Receptai: Velykų stalas prieš 100 metų ir dabar

Artėjant šv. Velykoms, lietuviškas prekybos tinklas „Maxima“ pakvietė palyginti, kaip šventinis Velykų stalas Lietuvoje atrodė prieš 100 metų ir dabar. Vadovaujantis tautodailininkų rekomendacijomis, pabandyta atkurti pasiturinčių valstiečių velykinį stalą prieš maždaug šimtmetį, ant kurio – gausu...
Į receptų skrynelę: 3 lengvi patiekalai gavėniai

Į receptų skrynelę: 3 lengvi patiekalai gavėniai

Būtent gavėnios metu, ruošiant organizmą pavasariniam virsmui ir atsisakant mėsos bei jos produktų, pasninkaujant, norisi, kad maistas būtų kuo įvairesnis ir spalvingesnis. Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ ekspertas Aidas Poleninas dalinasi patiekalų, kurie bus malonūs ne tik skonio...
Pamenat kiškiakopūsčius? Jų galima ir užsiauginti

Pamenat kiškiakopūsčius? Jų galima ir užsiauginti

Vaikystėje mėgome pakramtyti rūgščių miškuose augančių kiškiakopūsčių lapelių. Šie augalai dažniausiai veša ūksmingame medžių prieglobstyje, padengę žemę vientisu smaragdų spalvos kilimu, padabintu baltais žiedeliais, tačiau gali papuošti ir mūsų namų palanges....
Vasaris - tinkamas metas revizijai daržovių rūsyje

Vasaris - tinkamas metas revizijai daržovių rūsyje

Žiemos pabaiga – pats laikas patikrinti daržovių atsargas rūsiuose. Būtent tokiu metu daržovės paprastai pradeda po truputį gesti. Jei laiku nesuskumbama perrinkti gendančių gėrybių, galima prarasti didelę dalį sunkiai užauginto derliaus....
Kanapių sėklos – energijos ir vitaminų bombos

Kanapių sėklos – energijos ir vitaminų bombos

Mažose kanapių sėklytėse slypi daugybė sveikatai naudingų maisto medžiagų, kurių viduržiemį organizmui ypač reikia. Net ir nedidelis su maistu gaunamas natūralių vitaminų ir mineralų kiekis gali padėti pasijusti kur kas geriau. Juolab kad nieko nauja išradinėti nereikia: ne tik žemaičių virtuvėje...
Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Tai mes tikrai mėgstame: bulvių košės paslaptys

Jeigu esate patyrusi šeimininkė, ko gero, nuspręsite, kad šis straipsnis – ne jums. Kokios dar paslaptys galėtų gaubti bulvių košę?.. Juk čia paprasčiausios virtos bulvės, sutrintos kartu su sviestu ir pienu! Vis dėlto yra paslapčių, kurias žinodami visada išvirsite švelnaus skonio ir purią bulvių...
Pasaulinė cepelinų diena: 5 netikėti receptai

Pasaulinė cepelinų diena: 5 netikėti receptai

Ar žinojote, kad kasmet pirmąjį vasario sekmadienį švenčiama Pasaulinė cepelinų diena? Šiemet tokią dieną minėsime jau ketvirtus metus iš eilės, o tai reiškia, kad ant stalų pats metas patiekti cepelinus. Tradicinių cepelinų receptas su mėsa, varške ar grybais, ko gero, ragautas ir įprastas...
Laurų lapai nusipelnę būti ne tik virtuvėje

Laurų lapai nusipelnę būti ne tik virtuvėje

Laurų lapus geriausiai žinome kaip mūsų virtuvėje būtiną prieskonį, suteikiantį patiekalams nuostabų aromatą. Tačiau lauramedis, apipintas įvairiomis legendomis ir mitais, nuo seno buvo laikomas toli gražu ne vien prieskoniu. XVII amžiuje anglų botanikas Džonas Parkinsonas siūlė namuose būtinai...
Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Kalendra: senas Rytų tradicijas turintis augalas

Kalendros, tūkstančius metų kai kuriose žemyno dalyse auginami prieskoniniai ir vaistiniai augalai, mūsų daržuose ir virtuvėse – nėra dažnas dalykas. Galime jų nusipirkti, tačiau ir patiems užsiauginti visai paprasta. Be to, ilgą laiką bus galima mėgautis šviežiais kvapniais kalendrų lapeliais....
Tai privaloma: petražolių daržas ant palangės

Tai privaloma: petražolių daržas ant palangės

Skiriamos dvi petražolių rūšys: šakninės ir lapinės. Ir abi jos žiemos metu gali džiuginti aromatinga žaluma. Petražolių namų sąlygomis galima užsiauginti dviem būdais: iš šakniavaisių, ir sėjant sėklas....
Lėtojo maisto filosofija: gaminti teks 7-8 valandas

Lėtojo maisto filosofija: gaminti teks 7-8 valandas

Vis labiau linkstame rinktis sveikas maisto ruošimo alternatyvas: gaminimą garuose, kepimo rankovėje, keptuve. Tačiau bene daugiausia vitaminų ir mineralų išlieka maiste, pagamintame lėtai ir žemoje temperatūroje....
Senovės lietuvių mityba – genetinis polinkis į mėsą

Senovės lietuvių mityba – genetinis polinkis į mėsą

Iš akmens ar bronzos amžiaus neišliko jokių rašytinių šaltinių. Tuos „tamsius“ laikus, tyrinėdamas protėvių mitybą, ir bando „prakalbinti“ archeologas, kulinarinio paveldo tyrinėtojas Rimvydas Laužikas....