Apsilaižysite pirštus: įvairiausių skonių naminiai traškučiai

Apsilaižysite pirštus: įvairiausių skonių naminiai traškučiai


Savaitgalis – puiki proga pasikviesti draugų. Dažniausiai juos vaišiname nusipirktais užkandžiais, tačiau jų galima pasigaminti ir patiems. Štai kelios idėjos naminiams traškučiams.


Lapinių kopūstų traškučiai


10 lapinių kopūstų lapų, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio džiovintų česnakų miltelių, 0,5 šaukštelio paprikų miltelių, šaukštelis citrinų sulčių, maltų juodųjų pipirų, druskos.


Kopūstų lapus nuplaukite, nusausinkite, nupjaukite kietus stiebus. Giliame dubenyje sumaišykite aliejų, citrinų sultis, paprikų ir česnakų miltelius, druską ir pipirus. Kopūstų lapus sudėkite į aliejaus ir prieskonių mišinį ir gerai išmaišykite. Tada sudėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu ir kepkite 150 °C orkaitėje 15–20 min. Iškeptus kopūstų traškučius sudėkite į dubenį. Po 2 min. jie taps dar traškesni. Valgykite iš karto, nes tuomet jie būna skaniausi.


Mikrobangų krosnelėje kepti bulvių traškučiai


Bulvių, šaukštelis druskos, šaukštelis maltų saldžiųjų paprikų, šaukštelis džiovintų krapų.


Bulves nuskuskite, nuplaukite ir labai plonai supjaustykite (tai geriausiai pavyks daržovių skustuku arba specialia daržovių pjaustykle). Ant kepimo popieriaus (geriau, kad būtų padengtas silikonu) išdėliokite bulvių griežinėlius. Kepkite mikrobangų krosnelėje nustatę didžiausios galios režimą 3–4 min. Per durelių stiklą stebėkite, ar neperkepėte traškučių. Iškeptus traškučius apibarstykite druska, paprikomis ir krapais arba kitais mėgstamais prieskoniais.

REKLAMA


Aguročių traškučiai


2 aguročiai, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 2 šaukštai obuolių arba vyno acto, ¼ šaukštelio aitriųjų paprikų miltelių, ½ šaukštelio druskos, bazilikų, kalendrų.


Aguročius supjaustykite plonais griežinėliais. Dideliame dubenyje sumaišykite aliejų, actą, druską, paprikas ir kitus prieskonius, tuomet sudėkite ten aguročius ir gerai išmaišykite, kad visi griežinėliai pasidengtų prieskoniniu aliejumi. Skardą išklokite kepimo popieriumi arba silikoniniu kepimo kilimėliu ir sudėkite ant jo aguročius. Kepkite iki 100 °C įkaitintoje orkaitėje apie 2–3 val.


Saldžiųjų bulvių traškučiai


2 saldžiosios bulvės, 0,5 šaukštelio druskos, maltų juodųjų pipirų, 2 šaukšteliai alyvuogių aliejaus.


Bulves supjaustykite maždaug 3 mm storio griežinėliais. Sudėkite į didelį dubenį, užpilkite aliejumi ir išmaišykite. Išdėliokite bulves ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu, apibarstykite druska ir pipirais. Kepkite iki 90 °C įkaitintoje orkaitėje 90 min., tuomet temperatūrą padidinkite iki 180 °C ir paskrudinkite dar 10 min. Ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.

REKLAMA


Morkų traškučiai


3 stambios morkos, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio cinamono, ¼ šaukštelio maltų imbierų.


Morkas nuskuskite, nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite juostelėmis arba griežinėliais. Apšlakstykite aliejumi, apibarstykite maltais imbierais ir cinamonu. Morkas sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą, pašaukite į iki 200 °C įkaitintą orkaitę ir kepkite 10 min. Tuomet traškučius ištraukite ir palikite 5 min. atvėsti. Atvėsę jie taps traškūs.


Baklažanų traškučiai su pesto padažu


Didelis baklažanas, 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.


Padažui: česnako skiltelė, ¼ stiklinės alyvuogių aliejaus, šviežių bazilikų, ½ stiklinės anakardžių, druskos.


Baklažaną supjaustykite plonais griežinėliais (kuo bus plonesni, tuo greičiau iškeps ir bus traškesni), apšlakstykite aliejumi, sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 10 min. 180 °C orkaitėje. Apverskite baklažanų griežinėlius ir dar pakepkite 10 min. Paruoškite padažą: elektriniu trintuvu gerai sumaišykite česnaką, aliejų, bazilikus, riešutus ir druską. Baklažanų traškučius valgykite su padažu.


Ridikėlių traškučiai


50 g ridikėlių, alyvuogių aliejaus, 0,5 šaukštelio muskato riešutų, 0,5 šaukštelio maltų kvapiųjų pipirų, 0,5 šaukštelio ciberžolių miltelių, 0,5 šaukštelio maltų saldžiųjų paprikų, druskos, maltų juodųjų pipirų.


Ridikėlius nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite labai plonais griežinėliais. Sudėkite į dubenį, apibarstykite druska, pipirais ir kitais prieskoniais, išmaišykite ir palikite marinuotis 5–7 min. Po to nupilkite skysčio perteklių ir išdėliokite ridikėlius ant kepimo popieriumi išklotos skardos vienu sluoksniu. Aptepkite aliejumi, apverskite ir patepkite kitą pusę. Kepkite orkaitėje nustatę didžiausią temperatūrą 1 min. Orkaitės dureles atidarykite ir palikite vėsti. Kai ridikėliai atvės, kepkite toliau, kol apskrus (procesą pakartokite 2 ar 3 kartus po 1 min.). Gatavus traškučius palikite padžiūti kambario temperatūroje, tuomet sudėkite į lėkštę ir patiekite. Nustebins netikėtas skonis ir traškumas.



Kriaušių traškučiai


3 kriaušės, 100 g rudojo cukraus, 1,5 citrinos sultys.


Kriaušes nuplaukite ir supjaustykite ne storesniais nei 3 mm griežinėliais (kriaušių nelupkite). Į dubenėlį išspauskite citrinų sultis ir atskieskite šlakeliu vandens. Užpilkite sultis ant kriaušių ir atsargiai išmaišykite. Paimkite nedidelį puodą ir sumaišykite jame 200 ml vandens su ruduoju cukrumi. Užvirkite ir pavirkite ant mažos ugnies 5–7 min., kol mišinio konsistencija primins sirupą. Tada sudėkite kriaušes ir pakaitinkite, kol ims virti. Skardą išklokite kepimo popieriumi.


Kiaurasamčiu išgriebkite vaisių griežinėlius ir išdėliokite vienu sluoksniu ant skardos. Pašaukite į 100 °C orkaitę ir kepkite 3 val. Po to riekeles apverskite ir kepkite dar 1,5 val.


Obuolių traškučiai


3 obuoliai, šaukštas citrinų sulčių, cinamono, maltų imbierų, muskato riešutų.


Obuolius nulupkite ir, atsargiai išpjovę šerdis, supjaustykite plonais griežinėliais. Apšlakstykite citrinų sultimis ir pagardinkite prieskoniais. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotą skardą ir kepkite 100 °C orkaitėje apie 1 val. Šilti obuolių žiedeliai gali būti minkštoki, bet atvėsę sukietės.


Arbūzų traškučiai su šokoladu ir pistacijomis


1 kg arbūzų, 100 g pieninio šokolado, 50 g pistacijų.


Arbūzų minkštimą supjaustykite 5 mm storio juostelėmis ir pašalinkite sėklas. Jas džiovinkite 22 val. 50 °C orkaitėje. Šokoladą ištirpinkite, pistacijas susmulkinkite. Vieną atvėsintų traškučių galą pamirkykite šokolade ir apibarstykite pistacijomis.

Kivių traškučiai


3–4 kiviai, citrinų sulčių.


Kivius nulupkite, plonai supjaustykite, apšlakstykite citrinų sultimis ir išdėliokite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Orkaitę įkaitinkite iki 50 °C ir kivių griežinėlius džiovinkite apie 4–6 val.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)