Kaip gelbėti obuolių derlių, kurio negalima ilgiau laikyti?

Kaip gelbėti obuolių derlių, kurio negalima ilgiau laikyti?


Birželį prognozuoti būsimo obuolių derliaus nesiėmė nė vienas sodininkas: juk gegužę iškritęs sniegas pakenkė obelų žiedams, jie pašalo ir parudavo. Vis dėlto dabar sodininkai gali ramiau atsidusti – kai kur obelų šakos linksta nuo vaisių. Tiesa, dėl palyginti sausos vasaros obuoliai užaugo ne itin dideli, daug jų krenta nesulaukę skynimo laiko. Šeimininkėms vėl galvos skausmas: kaip gelbėti derlių, kurio negalima ilgiau laikyti?


Rima MARCINKEVIČIENĖ


* Nesunokę krituoliai puikiai tinkami džiovinti – geriausia elektrinėje džiovyklėje, tačiau džiovinama ir orkaitėje, lauke (pusiau pavėsyje) ar prie krosnies. Derėtų nepamiršti, kad džiūdami saulėje obuoliai netenka daugiau vitaminų ir aromatinių medžiagų. Obuoliai džiovinami supjaustyti skiltelėmis arba 2 mm storio žiedais – kaip kam labiau patinka. Obuolius rekomenduojama pradėti džiovinti 80–85 °C temperatūroje, o vėliau ją sumažinti iki 50–55 °C. Prisidžiovinę daug obuolių tikrai nepasigailėsime: jie skanūs ir šiaip pagraužti, tinkami žiemos kompotams, garnyrams gaminti.


* Vasarinių obuolių ilgai išlaikyti nepavyksta – jie gana greitai genda. Juos taip pat galima džiovinti – tačiau tik tol, kol jie kieti. Iš vasarinių obuolių išeina puikūs kompotai, gardžios tyrės, džemai ir uogienės. Obuolius galima maišyti su slyvomis ar kitais sezoniniais vaisiais ir uogomis. Labai skanios būna ir vasarinių obuolių sultys.


* Kur dėti nukritusius žieminius obuolius? Daugelis nuo medžių nuskintų žieminių obuolių puikiausiai laikosi iki Kalėdų ar net iki pavasario, o kai kurių veislių obuoliai sulaukia ir kito derliaus. O kur dėti krituolius? Ogi visur! Žieminiai obuoliai tinkami džiovinti, marinuoti, kompotams, tyrėms, sultims, obuolių sūriams gaminti ir t. t.

REKLAMA


Marinuoti obuoliai


Marinatams:


I. 1,5 l obuolių nuoviro, 200 ml 9 proc. acto, 600 g cukraus, 2 cinamono žievės lazdelės, 6–8 gvazdikėliai, 15 kvapiųjų pipirų.
II. 1 l obuolių nuoviro, 150 ml 9 proc. acto, 700–800 g cukraus, 8 gvazdikėliai, 1 cinamono lazdelė.
III. 1 l obuolių nuoviro, 190 ml 9 proc. acto, 300 g cukraus, 2–3 laurų lapeliai, 100 g juodųjų serbentų arba vyšnių lapų, 8–10 kvapiųjų pipirų.
IV. 1,5 stiklinės obuolių nuoviro, 0,5 stiklinės obuolių acto, 1 šaukštelis druskos, 1 šaukštas cukraus, 3 kvapieji pipirai, 2 gvazdikėliai.


Obuolius nuplaukite ir supjaustykite į 2–4 dalis. Mažų obuolių galima ir nepjaustyti. Į puodą įpilkite vandens, užvirinkite, sudėkite obuolius taip, kad jie būtų apsemti, ir 5–7 min. palaikykite uždengtame puode. Obuolius išimkite, atvėsinkite ir sudėkite į iškaitintus stiklainius. Iš dalies vandens, kuriame buvo plikomi obuoliai, išvirkite norimą marinatą. Karštu marinatu užpilkite obuolius ir iškart sandariai uždarykite. Jei obuoliai konservuojami nepjaustyti, prieš uždarant stiklainius rekomenduojama kaitinti: 1 l stiklainiai 85 °C temperatūros vandenyje kaitinami 15 min., 3 l – 25 min.


Rauginti obuoliai su mėtomis


Obuolių (kietų, geriausia antaninių). 10 l vandens, 150 g druskos, 250–300 g medaus, 150 g rupių ruginių arba kvietinių miltų, juodųjų serbentų, vyšnių, mėtų lapų.

REKLAMA


Obuolius (prinokusius, nesukirmijusius, be dėmių) nuplaukite. Rauginti skirtą indą išklokite plonu juodųjų serbentų lapų sluoksniu. Sluoksniuodami iki indo viršaus dėkite du sluoksnius obuolių, sluoksnį vyšnių lapų ir vėl dvi eiles obuolių, ploną sluoksnį mėtų lapelių ir vėl obuolių. Sudėtus obuolius paslėkite. Užvirinkite vandenį, atvėsinkite, sudėkite druską, medų, miltus ir gerai išmaišykite. Supilkite skystį ant paslėgtų obuolių taip, jie būtų apsemti. Po kelių dienų skysčio sumažėja, tad jo reikia papildyti. Laikykite 16–18 °C temperatūroje 6–7 dienas, vėliau išneškite į vėsią patalpą. Obuoliai įrūgsta per 4–6 savaites.


Troškinta mišrainė


1 kg antaninių obuolių, 3–4 kg kopūstų, 4 kg pomidorų, 3 kg morkų, 2 kg svogūnų, saliero šaknis, petražolių šakelių, 50 g druskos, 0,5 l aliejaus, pipirų, laurų lapelių.


Smulkiai supjaustytus kopūstus išvirkite nedideliame vandens kiekyje. Morkas išvirkite ir sutarkuokite šiaudeliais. Pomidorus ir svogūnus susmulkinkite ir pakepkite su aliejumi. Sutarkuokite obuolius, susmulkinkite salierą ir petražoles. Viską sumaišykite, įberkite druskos, pipirų, laurų lapelių ir troškinkite 5 min. Karštą mišrainę sudėkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.


Obuolių ir morkų mišrainė su krienais


1 kg morkų, 1 kg rūgščių obuolių, 0,5 kg krienų. Sūrymui: 1 l vandens, 5 šaukštai druskos, 4 šaukštai cukraus, 4 g citrinų rūgšties.


Nuskustas morkas 4 min. plikykite verdančiame vandenyje, tada stambiai sutarkuokite. Krienus nuvalykite ir smulkiai sutarkuokite. Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis. Viską sluoksniais dėkite į stiklainius, užpilkite sūrymu ir kaitinkite 0,5 l talpos stiklainius 10 min., o 1 l–15 min. Sandariai uždarykite.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.