Ar reikia daiginti agurkų sėklas?

Ar reikia daiginti agurkų sėklas?


Šiandien prie daugelio nuosavų namų matome išpuoselėtas vejas, dekoratyvinių augalų saleles, nedidelius gėlynus... Ir nė užuominos apie daržą. Tikrai ne visi mėgsta daržininkauti – gal nemato reikalo to daryti, o galbūt tiesiog neturi laiko.


Tačiau dauguma įsirengusiųjų nors ir nedideles lysveles neįsivaizduoja vasaros be savų agurkėlių! Natūralu, kad nepatyrusiems augintojams visada rūpi, kaip iš tų kelių krūmelių užauginti tokį derlių, kuriuo spėtų pasimėgauti bent sava šeima.


Rima MARCINKEVIČIENĖ


Agurkų sėklos tikrai nėra priskiriamos prie sunkiai ir ilgai dygstančių sėklų kategorijos. Kambario sąlygomis agurkų sėklos sudygsta maždaug per 2–3 paras, o daigai subręsta per 30–35 dienas ir būna tinkami sodinti. Todėl ketinant agurkus auginti šiltnamyje sėklas galima pradėti daiginti balandį ar net gegužės pradžioje.


Dažniausiai daržininkai sėklų perka parduotuvėse ar internetu. Pirktinės sėklos būna apsaugotos nuo ligų ir paruoštos daiginti ar sodinti tiesiai į dirvą, todėl jų specialiai apdoroti nebereikia – galima tiesiai berti į indelius, pripildytus drėgnos durpinės daiginti skirtos žemės.

REKLAMA


Agurkų daigus geriau auginti sėjant sėklą tiesiai į atskirus indelius, t. y. nepikuotus. Agurkų sėklos dedamos gulsčiai į 1–1,5 cm gylį ir truputį užberiamos žemėmis. Indeliai iki sudygimo uždengiami polietileno plėvele – tuomet mažiau garuoja drėgmė. Tačiau kiekvieną dieną indeliai turi būti vėdinami trumpam nuimant plėvelę. Labai svarbu, kad dygimo metu agurkų sėkloms netrūktų oro, nes tokiu atveju sėklos dygsta lėtai, sutrinka normalus augalo mitybos procesas. Svarbiausia, kad iki sudygimo būtų palaikoma aukšta oro temperatūra – 26– 28 °C. Pasirodžius daigeliams plėvelė nuimama, o temperatūra sumažinama iki 20–22 °C.


Kada rekomenduojama sėklas daiginti?


Ar verta daiginti sėklas, spręsti gali tik pats daržininkas. Didesnių daržų šeimininkai, matyt, numotų į tai ranka: juk iš visų pasėtų agurkų sėklų tikrai sudygs pakankamai. Tačiau daiginant galima iškart pamatyti, kiek sėklų tikrai sudygs. Jeigu bus pasėtos nedaigios sėklos, didelė tikimybė, kad bus sugaištas brangus laikas, agurkus teks sėti iš naujo ir derliaus sulauksite gerokai vėliau. Antra vertus, daiginimas – laikui gana imli procedūra.

REKLAMA


Vis dėlto yra atvejų, kai daiginimo procedūra tikrai praverčia:


1) jei agurkus norima auginti iš savo pačių surinktų sėklų, abejojama dėl daigumo ir norisi nustatyti daigių sėklų procentą;


2) kai norima sulaukti ankstyvo derliaus ir nesudygus sėkloms nėra galimybės persėti;


3) kai svarbu sulaukti visų daigų vienu metu;


4) kai auginami vos keli daigai, todėl kiekvienas yra labai brangus.


• Jei rūpi bent vienas iš išvardytų punktų, patariama sėklas daiginti.


Sėklų paruošimo etapai


Prieš daiginant agurkų sėklos paruošiamos keliais etapais.


1. Atranka. Pažeistos ir labai smulkios sėklos atskiriamos nuo sveikų ir gražių. Tam indelyje reikia pagaminti nestiprų (3–5 proc.) druskos tirpalą, suberti sėklas ir 3–5 min. intensyviai maišyti. Į paviršių iškilusias sėklas reikia išmesti, o likusias dugne perplauti švariu vandeniu ir išdžiovinti (negalima džiovinti ant radiatoriaus ar saulėje!).


2. Kaitinimas. Kai kurie daržininkai įsitikinę, kad agurkų (ir visų moliūginių augalų) sėklų daigumą pagerina jų kaitinimas. Tai nebūtina procedūra, tačiau jei agurkų sėklos labai senos ir kelia abejonių jų daigumas, galima jas pašildyti. Tam sausos sėklos apie 5 val. laikomos 50–60 °C temperatūroje, pavyzdžiui, prie radiatoriaus arba orkaitėje. Teigiama, kad pašildytos sėklos tolygiau sudygsta ir suformuoja daugiau vaisingų moteriškų žiedų.


3. Dezinfekavimas. To reikia tik pačių surinktoms sėkloms arba tokioms, kurių kokybe abejojama. Apdoroti sėklas, kad jose neliktų kenkėjų ar ligų sukėlėjų, galima keliais būdais: a) 20 min. sėklas palaikyti silpname (1 proc.) kalio permanganato ir sodos tirpale, b) 7–8 min. palaikyti šiltame (apie 38 °C) vandenilio peroksido tirpale, c) 15–20 min. sėklas apdoroti paeiliui užpilant karštu (apie 50 °C) ir šaltu vandeniu.



4. Grūdinimas. Atsparumui stiprinti sėklos gali būti grūdinamos: kelias dienas laikomos kontrastingoje temperatūroje (nuo +20 °C iki -2 °C), keičiant ją maždaug kas 12 val.


Daiginimo būdai


Jei nusprendžiate prieš sėdami sėklas pirmiausia jas sudaiginti, galite pasirinkti vieną jums priimtinų būdų. Kiekvienas jų turi savų pranašumų (+) ir trūkumų (–).


• Trijų dienų agurkų sėklų daiginimas


Užgrūdinus sėklas jos pradedamos daiginti. Tam į indą įtiesiamas drėgnas skudurėlis, ant jo suberiamos sėklos ir indas laikomas 22–25 °С temperatūroje periodiškai sėklas drėkinant vandeniu. Sėklos prasikala per 2–3 dienas. Tuomet jas iškart būtina pasėti. Todėl daiginti reikia tuomet, kai agurkams jau yra paruošta lysvė ir dirva pakankamai įšilusi.


+ Tai labai greitas būdas, nereikalaujantis daug pastangų. Jis tinka tiems, kurie neturi jokios patirties.
– Būtina labai tiksliai apskaičiuoti sėjos laiką.


• Daiginimas ant tualetinio popieriaus


Pasirinkus šį daiginimo būdą sėklas prieš tai patariama atrinkti ir dezinfekuoti. (Taip daiginti sėklas mėgsta nemažai daržininkų, tad tikėkimės, jog dėl koronaviruso deficitu tapęs tualetinis popierius vėl grįš į parduotuvių lentynas.) Daiginti iš 5–6 sluoksnių tualetinio popieriaus sulankstomas paklotėlis ir įtiesiamas į plastikinės dėžutės dugną. Popierius sudrėkinamas šiltu vandeniu ir ant jo išdėliojamos sėklos. Dėžutės uždengiamos plėvele ir laikomos šiltai. Kasdien dėžutes reikia atidengti, išvėdinti ir sudrėkinti popierių. Sėklos sudygsta per 4 dienas. Sudygusios sėklos sėjamos į gruntą, tačiau taip sudygusius agurkus kurį laiką galima ir toliau auginti ant tualetinio popieriaus.

REKLAMA


+ Tai paprastas būdas sudaiginti sėklas per keletą dienų.
– Dygsta truputį ilgiau nei daiginant pirmuoju būdu. Daigus, toliau auginamus ant popieriaus, reikia papildomai maitinti.


• Daiginimas vandenilio perokside


Įtarimą keliančios sėklos gali būti 15–20 min. (ilgiau laikyti negalima) užmerkiamos neskiestame (3 proc.) vandenilio perokside. Tuomet sėklas būtina nuplauti tekančiu vandeniu ir nusausinti. Jei pirmiausia ruošiamasi auginti agurkų daigus, sėklas galima sėti iškart apdorojus. Jei sėjama tiesiai į gruntą, sėklas dar rekomenduojama užgrūdinti per naktį palaikant jas šaldytuve. Beje, apie vandenilio peroksido poveikį įvairioms sėkloms jau esame rašę ankstesniame žurnalo numeryje (2020 m. Nr. 2).


+ Tai nebrangus ir greitas daiginimo būdas. Ypač tinka, kai svarbu ne tik greitai sudaiginti, bet ir dezinfekuoti sėklas.
– Yra pavojus apdeginti sėklas per ilgai palaikius vandenilio perokside.


• Daiginimas pjuvenose


Agurkus galima daiginti ir smulkiose pjuvenose. Tam pjuvenas du kartus reikia nuplikyti verdančiu vandeniu ir kiekvieną kartą gerai nuspausti. Tuomet pjuvenos drėkinamos bet kokiu maitinamuoju tirpalu (su augimo stimuliatoriumi, skystosiomis trąšomis ir pan.). Į plačią dėžutę beriamas nedidelis sluoksnis žvirgždo ar kitos drenažinės medžiagos, ant jo – 7–8 cm pjuvenų sluoksnis. Ant pjuvenų sudedamos sėklos ir ant viršaus užberiamas 2 cm pjuvenų sluoksnis. Dėžutė uždengiama plėvele ir laikoma ne žemesnėje kaip 20 °С temperatūroje. Po 2–3 dienų sėklos prasikala. Tuomet jas galima sėti į gruntą.


+ Šis būdas patrauklus tuo, kad sėklas pjuvenose galima palikti, toliau sėkmingai auginti agurkų daigus ir tik tada juos perkelti į nuolatinę augimo vietą.
– Tokiam daiginimo būdui prireikia daugiau laiko ir pastangų.


• Sėklų suktinukas


Polietileninę plėvelę ir 2–3 sluoksnių tualetinį popierių reikia sukarpyti vienodo pločio (10 cm) juostomis. Tada tualetinio popieriaus juostos uždedamos ant plėvelės juostų ir sudrėkinamos. Vienodais atstumais (apie 1–2 cm) išdėliojamos sėklos, uždengiamos 1 sluoksniu tualetinio popieriaus ir apipurškiamos vandeniu. Ant viršaus dedamas dar vienas sluoksnis plėvelės. Susukamas suktinukas ir sutvirtinamas gumele. Tokie suktinukai sustatomi į vienkartines stiklinaites su vandeniu (pripylus 3–4 cm), stiklinaitės pridengiamos plėvele, subadyta (ventiliacijai) dantų krapštuku, ir pastatomos šiltai. Po kelių dienų sėklas jau galima sėti arba palikti daigus augti suktinuke. Tokiu atveju į vandenį reikia įlašinti maitinamojo tirpalo (augimo stimuliatoriaus, skystųjų trąšų).

REKLAMA


+ Sėklos dygsta labai gerai ir greitai. Galima ir toliau auginti daigus.
– Šis būdas reikalauja kruopštumo ir atima nemažai laiko.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)