5 patarimai ką daryti, kad kriaušės greičiau nokintų vaisius

5 patarimai ką daryti, kad kriaušės greičiau nokintų vaisius


Visiems gerai žinoma, kad sklype pasodinti vaismedžiai derėti pradeda ne iškart – net pirmojo nedidelio derliaus gali tekti laukti gana ilgai. Štai, pavyzdžiui, kriaušės. Puiku, jei pirmieji vaisiai ant medžio pasirodys praėjus 4–5 metams po vienmečio ar dvimečio sodinuko pasodinimo sklype, o kartais tenka laukti 6–7 ar net 8 metus. Tai išties ilgai, todėl ne visiems užtenka kantrybės.


Alvydas LAUČIUS


Pasinaudokite patyrusių sodininkų patarimais ir pabandykite paskubinti kriaušes vesti vaisius, priartindami derėjimo periodą.


1 būdas. Įsigykite vienmečių sodinukų


Neverta ieškoti aukštų, stiprių, tvirtų dvimečių sodinukų – verčiau pirkite standartinį vienmetį augalą, turintį nedaug šakų (dažniausiai vieną ar dvi tris) ir gerai išvystytą šaknų sistemą.


Atrodo keista, bet toks sodinukas pradės vesti vaisius greičiau nei sklype neseniai pasodintas dvimetis ar trimetis vaismedis. O viskas todėl, kad iškasto medelyne parduoti skirto dvimečio kriaušės sodinuko šaknų sistema labai nukenčia ir pasodinus medelį sode šaknys kelerius metus bando atkurti savo apimtį. Šiuo laikotarpiu augalui derlius nelabai rūpi, jis stengiasi išsaugoti savo gyvybę, ir kuo labiau šaknų sistema nukentėjo iškasant, tuo daugiau laiko prireiks jai atsigauti, o šis procesas nėra greitas.

REKLAMA


2 būdas. Sodindami kaskite dideles duobes


Daugelis su tuo nesutiks: kam tos didelės duobės – juk šaknų sistema nedidelė! Ir bus neteisūs – didelės duobės reikalingos ne tik tam, kad šaknys nuo pat pradžių laisvai išsidėstytų duobėje nesulinkdamos, neužlūždamos ir būtų nukreiptos žemyn ir į šalis, bet ir dėl to, kad ateityje jos greičiau vystytųsi, o aktyviai augti šaknys gali tik purioje ir maistingoje dirvoje. Kaip tik tokių žemių duobę galima ir pripildyti.


3 būdas. Įberkite į dirvą trąšų


Trąšos – tai maistas, o gera mityba – tai aktyvus augimas ir greitesnis derėjimas. Todėl į kiekvieną duobę reikia įdėti 2–2,5 kibiro pūdinio žemės, stiklinę (100 g) superfosfato ir pusę stiklinės (50 g) kalio sulfato, taip pat 2,5–3 šaukštus (40 g) amonio salietros.


Neužmirškite visko gerai išmaišyti ir tik tada vienalytę masę suberkite į duobės dugną, po medelio šaknimis, ant viršaus truputį užberkite dirvos žemių (1–2 cm). Svarbu, kad trąšos neliestų šaknų, nes gali jas nudeginti ir, užuot pagerinę, viską tik pabloginsite. Trąšas reikia berti prieš 3–4 dienas iki medelių sodinimo į duobę ir labai gerai sumaišyti su dirvožemiu. Azoto trąšas naudoti galima tik tada, jei medelius sodiname pavasarį. Po tokio tręšimo porą metų sodinukų mineralinėmis trąšomis galima ir netręšti – šių atsargų užteks ilgam.

REKLAMA


4 būdas. Patrumpinkite šakeles


Dažnai girdime apie antžeminės dalies ir šaknų neatitikimą. Šaknys stengiasi pasiekti pusiausvyrą ir užaugti iki lajos apimties arba atvirkščiai – paprastai taip būna perkant dvimečius ar trimečius augalus.


Norint, kad kriaušės sodinukas nesusitelktų tik į šaknų sistemos augimą, prieš sodinant medelį reikia patrumpinti jo viršūnę ir maždaug trečdaliu sutrumpinti ūglius. Tai leis augalui skirti jėgas antžeminės dalies augimui, sykiu paspartins ir derėjimo procesą. Na, o dėl medelio nereikia jaudintis – jis šakosis ir formuos vainiką. Svarbu, palikti šakas savo vietose, žinoma, pagrindinė kamieno šaka bus trumpesnė, bet tai nieko bloga.


5 būdas. Berkite įvairių maistingųjų medžiagų


Kaip ir žmogus, kriaušės mėgsta įvairias maisto medžiagas, todėl norint, kad jos noriau įsisavintų trąšas, jas reikėtų kaitalioti, o ne visą laiką brukti tas pačias. Pavyzdžiui, antraisiais sodinuko gyvenimo sklype metais pavasarį, vos nutirpus sniegui, medelį galima patręšti amonio salietra (2–3 šaukštai). Į dirvą jos įmaišyti nereikia – galima tiesiog išbarstyti jos paviršiuje ir gerai palaistyti kambario temperatūros vandeniu.


Kitą kartą azoto trąšomis reikia tręšti po dviejų savaičių, naudojant jau karbamidą, kurį, beje, galima naudoti iki birželio vidurio kas 12–14 dienų, tačiau tik tuo atveju, jei sodinukas blogai vystosi, jo augimas atsilieka ir jūs tai aiškiai matote. Jei medelis normaliai auga ir neatsilieka nuo savo gentainių, tuomet tokios dozės nereikalingos – pakanka pavasarį patręšti 25–30 g amonio salietros ir šio kiekio užteks iki kito pavasario.



Nepamirškite ir huminių rūgščių turinčių trąšų. Jos naudingos ir skleidžiantis lapeliams, ir vasaros viduryje, ir pačioje jos pabaigoje.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 43 (2024)

    Savaitė - Nr.: 43 (2024)