Daug vietos sode neužims: koloninės obelys

Daug vietos sode neužims: koloninės obelys


Koloninės obelys gražios ne tik žydėjimo metu. Šios lieknos ir aukštos obelys, pasodintos viena juosta šalia į namus vedančio keliuko, išties įspūdingai atrodo rudeniop, kai ant jų vienintelio kamieno pūpso raudonskruosčiai obuoliai.


Ina Matuzaitė


Koloninės obelys tinkamesnės nedideliam sodui, tačiau specialistai pataria šių vaismedžių nesikratyti ir didesnio sklypo savininkams. Pasodinus kolonines obelis arti viena kitos galima sukurti gyvatvorę ar jų eilute atskirti poilsio kampelį, o išrikiavus palei taką – turėti išskirtinę alėją. Taigi, bet kokiame sode šioms nedidelėms kompaktiškoms obelims vietos tikrai galima rasti. Ar jos bus aukštos ir lieknos, priklauso nuo to, į kokią šaknų sistemą buvo padarytas įskiepis. Koloninės obelys gali augti 2–2,5 metro.


Jų augimą galima riboti, jei užstoja vaizdą. Taip pat nesunku visų šių obelų aukštį suvienodinti. Derėti pradeda jau antrametės obelaitės. Tiesa, derlius dar negausus, dažniausiai siekia apie 2 kg. Tačiau gerokai ūgtelėję šie vaismedžiai gali užauginti ir iki 10 kg derlių. Sodininkai tvirtina, kad ūgiu atsiliekančios obelys visada gausiau dera. Koloninės obelys paprastai būna suformavusios 3–5 viršūnes, tačiau tiek jų tikrai nereikia. Koloninė obelis turi turėti vieną stiprų liemenį, o šoninės vaisinės šakelės gali būti iki 5 cm. Šioms obelims būtinai reikia atramų, kad jos vienodai augtų, o alėja atrodytų gražiai. Tam tiks tašytas kuolas ar storesnis bambukas.

REKLAMA



Sodinimo pamokėlė


1. Šioms obelaitėms sodinti skirtas duobes specialistai pataria pasidaryti iš rudens, tačiau tikrai nieko bloga nenutiks, jei jas iškasite vos tik sumanę jų įsigyti. Į vazonus kolonines obelis galima sodinti per visą vegetaciją.


2. Duobę koloninei obeliai reikia kasti 50–60 cm gylio ir tokio pat pločio. Gyvatvorei sodinti geriausia iškasti ištisą tranšėją. Nors jų šaknims labai daug erdvės nereikia, taip paruoštas „guolis“ bus gero augimo starto sąlyga.


3. Į tranšėją suberiama velėna, paskui – kompostas ir galiausiai suverčiama visa iškasta žemė. Būtų puiku tranšėjoje žemę sumaišyti ir palikti susigulėti.


4. Dar prieš sodinimą reikėtų išsimatuoti atstumus tarp obelų. Jie turi būti 60–70 cm. Labai svarbu, kad tarpai būtų vienodi.


5. Modernaus apželdinimo kursų „Geltonas karutis“ vadovė Lina Liubertaitė gyvatvorėje pataria iškart sodinti ne mažiau kaip 10 sodinukų. Geriau rinktis skirtingo ankstyvumo veisles. Lina siūlo imti po dvi vasarinių veislių atstoves (pavyzdžiui, 'Vasiugan', 'Zane'), ankstyvųjų rudeninių (‘Baiba‘, ‘Ostankino‘) ir vėlyvųjų rudeninių (‘Moskovskoje ožerelje‘). Pasak pašnekovės, koloninės obelys ypač gražiai atrodo apkibusios obuoliais, todėl kuo ilgiau jie kabės ant medelių, tuo ilgiau jie atrodys dekoratyviai. Visas šias veisles patariama sodinti paeiliui. Sodinukus reikėtų pirkti medelyne, o ne mugėje, nes tai ne tik patikimiau, bet ir geresnės kokybės augalą įsigysite. Iš dirvos ką tik iškastiems sodinukams būtina duobę pasiruošti iš anksto. Informacija apie medelį turi būti prikabinta ant kiekvieno medelio, kad nesupainiotumėte, kur kokios veislės sodinuką sodinti.

REKLAMA


6. Purioje jau paruoštoje dirvoje kasama duobė, sodinamas sodinukas. Patariama naudoti kartelę sodinamo augalo aukščiui nustatyti. Koloninės obels skiepo vieta turi būti 4–5 cm virš žemės. Sodindami atkreipkite dėmesį į šaknis – jos neturi būti užsirietusios į viršų.


7. Šalia sodinuko smeigiamas kuoliukas tokiu pasvirimo kampu, tarsi laikrodžio rodyklė būtų sustojusi ties 14 val. Krintantis net ir nedidelis šešėlis jauną medelį apsaugos nuo kaitriausių saulės spindulių. Sodinukas pririšamas prie kuoliuko virvute su perrišimais. Būtinai pamulčiuojama ir gausiai palaistoma.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)