Neskubėkite atsikratyti pernykštės žolės: iš jų galima pasidaryti vazonus

Neskubėkite atsikratyti pernykštės žolės: iš jų galima pasidaryti vazonus


Daugelis vos atšilus orams puolame tvarkyti aplinkos, rinkti šakų, iš rudens likusių lapų, grėbti vejos – kaip senoliai sakydavo, leisti žemei įkvėpti po žiemos poilsio. Tik nereikėtų skubėti išmesti sugriebtos pernykštės žolės – iš jos galima pasigaminti puikių vazonų gėlėms.


Lina Kurklietytė


Ši idėja tiks tiems, kuriems pabodo standartiniai vazonai ir gėlių klombos, taip pat tiks turintiems sodybas ir atvykstantiems į jas tik savaitgaliais, negalintiems skirti daug laiko augalų priežiūrai ir kasdieniam laistymui, nes į šiuos vazonus puikiai susigeria didelis kiekis vandens ir drėgmė laikosi net karščiausiomis vasaros dienomis.


Puiku, jei jūsų pievelė yra pamiškėje. Grėbstydami žolę kartu prigriebsite ir keletą saujų samanų, kurios laistant vazoną po kurio laiko sužaliuos ir jūsų vazonas pasipuoš gražia miško spalva. Taigi jei jau turite prigrėbę neblogą glėbį pernykštės žolės, galima imtis darbo.


Mums reikės pirštinių ir paprasto siūlo. Imame nedidelį pluoštelį žolės ir apvyniojame jį siūlu. Taip pridėdami po pluoštelį vyniojame tol, kol turėsite norimo dydžio rutulį. Vyniodami pirmųjų pluoštelių siūlu labai neprispauskite, nes viduryje reikės suformuoti įdubimą, o į pabaigą siūlą vyniokite stangriau – taip vazonas bus patvaresnis. Gautą rutulį spustelėkite rankomis, kad dugne susiformuotų plokštuma ir vazonas nevirstų. Vėliau dviem rankomis suformuokite įdubą (tam reikės šiek tiek jėgos). Tai padarę nukarpykite siūlus, kuriuos apčiuopsite vazono įduboje, kad sodindami nepažeistumėte augalo šaknų. Įdėkite į paruoštą vazoną juodžemio gėlėms, šiek tiek trąšų ir įsodinkite daigus. Į šiuos vazonus galite sodinti ir braškes ar daržoves, bet tik tuo atveju, jei jūsų pievelė nebuvo tręšiama vejos trąšomis, nes gali būti užsilikusių cheminių medžiagų, netinkančių maistiniams augalams auginti.

REKLAMA


Šiuos vazonus naudosite ne vienus metus. Jų nereikia sandėliuoti šaltuoju metų laiku, tiesiog palikite žiemoti lauke kartu su nuvytusiais augalais, jų neišraukite – jie saugos vazoną nuo erozijos. Pavasarį atsargiai išimkite senus ūglius, šaukštu gražiai iškaskite žemę, vietoj jos įberkite naujo juodžemio, trąšų ir vėl sodinkite gėles.


Daugiau įdomių ir naudingų straipsnių rasite žurnale „Namie ir Sode“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)