Kad rūsyje laikomi obuoliai nesusiraukšlėtų

Kad rūsyje laikomi obuoliai nesusiraukšlėtų


Net patys standžiausi ir laikyti tinkami obuoliai po kurio laiko susiraukšlėja ir tampa nebe tokie gražūs. Ir nors šis senėjimo požymis dažniausiai niekaip neatsiliepia jų skonio savybėms, daugelis sodininkų ieško būdų, kaip tas raukšles išlyginti.


Vilija Rutkauskienė


Obuolių odelė raukšlėjasi, kaip nesunku atspėti, dėl to, kad ilgai laikomi vaisiai po truputį praranda drėgmę, net ir tuo atveju, jei sandėliuojami tinkamomis sąlygomis. Atsikratyti susiraukšlėjimo turėtų padėti prarastos drėgmės kompensavimas. Gal reiktų pasirūpinti, kad saugykloje būtų daugiau drėgmės? Ne, tokio sprendimo pasekmės būtų nepageidautinos, nes gali atsirasti pelėsis ir tai pražūtingai atsilieptų kitiems vaisiams bei daržovėms, jei laikote juos kartus su obuoliais. Net jei saugykloje laikote tik obuolius, vis tiek tai būtų netinkamas sprendimas. Laikyti obuolius drėgname substrate, pavyzdžiui, persijotame ir sudrėkintame smėlyje? Irgi ne – juk obuoliai būna skirtingų veislių, nuskinti ne vienu metu, ir tikriausiai daliai jų tai gali nepatikti, tad jie pradės pūti.

REKLAMA


Pati paprasčiausia išeitis – sudėti vaisius, kuriems nutarėte paskirti kosmetologinę raukšlių lyginimo operaciją, į standų plastikinį maišą. Tokiomis sąlygomis laikomi obuoliai nustos prarasti drėgmę ir jų išskiriamas etileno dujas, o tai per dvi savaites suteiks netgi pastebimą „atjauninamąjį“ efektą. Ir kartu nenukentės obuolių saugyklos kaimynai, nes dėl obuolių išskiriamų etileno dujų juos patariama laikyti atokiau nuo kitų vaisių ir daržovių. Į vieną maišą galima sudėti iki 5–7 kg obuolių. Kai kurie sodininkai, norėdami, kad obuoliai greičiau pasiektų savo brandos piką, kartu su obuoliais įdeda ir bananą. Verčiau to nedaryti, nes kas žino, gal jis sergantis, nors išoriškai to dar nematyti, tad nerizikuokite.
Kostas, Mažeikių r.


Išsaugokite patikusią petuniją

Artėjant žiemai, lauke augusį pamėgtą ir kruopščiai puoselėtą augalą galima

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)