Kaip tinkamai laikyti per žiemą trąšų likučius?

Kaip tinkamai laikyti per žiemą trąšų likučius?


Daržininkams ir sodininkams retai kada pavyksta tiksliai apskaičiuoti, kiek trąšų prireiks vasaros sezono metu. Artėjant žiemai tvarkydamiesi savo sandėliukuose beveik visi randa įvairiausių trąšų likučių. Išmesti nepanaudotas trąšas gaila – juk už jas sumokėta nemažai pinigų, be to, ir galiojimo laikas dar nepasibaigęs... Tačiau tam, kad šios trąšos neprarastų savo savybių ir būtų naudingos ateinantį sezoną, jas reikia tinkamai sandėliuoti. Dėl žemos temperatūros bei perteklinės drėgmės saugojimo vietoje žiemą daugelis trąšų gali tapti visai beverčiais milteliais, granulėmis ar skysčiais. Tad kaip tinkamai laikyti trąšų likučius per žiemą, kad išliktų naudingosios trąšų savybės?


Marija Naudžiūnienė


Rudenį miltukas – pavasarį akmenukas

Skirtingų rūšių mineralinėms trąšoms reikalingos nevienodos laikymo sąlygos. Štai miltelių pavidalo bei granuliuotų mineralinių trąšų faktiškai neveikia žema, net –30–35 °С siekianti temperatūra, nes cheminių medžiagų savybės dėl šalčio poveikio nesikeičia. Sausoms, miltelių ar granulių pavidalo, trąšoms didžiausią grėsmę kelia patalpų, kuriose jos laikomos, drėgmė. Daugelis tokių mineralinių trąšų yra higroskopinės, t. y. lengvai sugeria drėgmę iš aplinkos, todėl sudrėkusios tampa kieta, akmenį primenančia mase. Tiesa, trąšų efektyvumas dėl to nesikeičia, tačiau naudoti jas tampa gerokai sunkiau: kietais luitais pavirtusias trąšas tenka trupinti plaktuku ir tik tuomet naudoti augalams tręšti.

REKLAMA


Taigi sausųjų trąšų likučius būtina sandėliuoti sausose patalpose. Jei trąšos likusios neatidarytoje originalioje pakuotėje, joms tikrai nieko nenutiks net drėgname rūsyje, tačiau pradarytoms pakuotėms reikalinga papildoma apsauga: pakuotės su trąšų likučiais dedamos į hermetiškai uždaromus maišus, vyniojamos į plastiko plėvelę ar pan. Atidarytas trąšas taip pat galima perpilti į sandariai uždaromą indą.


Skystos mineralinės trąšos gali „patręšti“ ir sandėlio grindis

Skirtingai nei trąšų milteliams ar granulėms, skystosioms mineralinėms trąšoms drėgmė nebaisi. Tačiau skystosios trąšos esant minusinei temperatūrai gali užšalti. Tuomet jos kristalizuojasi, sluoksniuojasi, o indo dugne susikaupia nuosėdos. Tokių pašalusių trąšų nuosėdose mineralinės medžiagos pakinta – jos įgyja augalams nepriimtiną ir nepasisavinamą formą. Taigi trąšos praranda naudingąsias savybes. Be to, skystosios trąšos dažniausiai pilstomos į plastikinius butelius, kurie nuo žemos temperatūros dažnai įskyla. Todėl pavasarį atitirpusios trąšos tiesiog išteka ir „patręšia“ sandėlio grindis.

REKLAMA


Tad skystas mineralines trąšas reikėtų laikyti šildomose patalpose. Jei tokios galimybės nėra, butelius su trąšomis reikėtų statyti sandėlyje ant lentynų (ten šilčiau nei ant grindų) ir pridengti kokiu nors šiltu dangalu (vilnoniu skuduru, senu pledu ar pan.)


Šaltis žudo organinius junginius

Organinės trąšos (kaip ir mineralinės) gali būti ir birios, ir skystos.


Birių organinių trąšų (miltelių, granulių bei tablečių) nerekomenduojama

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)