Augalai vonios kambaryje

Augalai vonios kambaryje


Ko gero, daugelis neįsivaizduoja savo namų be kambarinių augalų. Vieniems pakanka kelių kaktusų, o kiti paverčia būstą tikromis džiunglėmis. Nors skoniai ir pomėgiai skirtingi, tam, kad namų interjeras atrodytų skoningai, būtina žinoti, kaip deramai komponuoti augalus, kur juos statyti ir kokias sąlygas jie mėgsta. Tuo domisi ir to moko augalų komponavimo interjere (arba fitodizaino) specialistai. Būtent jie jau senokai paneigė mitą, kad vonios kambaryje nėra vietos gyvoms gėlėms ir kad jos čia tiesiog neauga. Tad kokiais augalais galima papuošti vonios ar dušo patalpą?


Marija Naudžiūnienė


Augalai vonios kambaryje – madingas šiuolaikinio interjero dizaino elementas, vis populiarėjantis dėl kelių pagrindinių priežasčių:


1. Jie efektyviai sugeria drėgmę, o jos vonios kambaryje beveik visada yra per daug. Kai kurie augalai tos drėgmės iš oro pasiima tiek daug, kad laistyti jų beveik nereikia. Taigi, gerai ir patalpoms, nes tampa sausesnės, ir augalams, patenkinantiems drėgmės poreikį, ir žmogui, nes reikia mažiau rūpintis kambarinių augalų priežiūra.
2. Jie ne tik sugeria perteklinę drėgmę, tačiau ir valo orą, papildo jį deguonies, kuria malonų ir sveikatai palankų mikroklimatą.
3. Jie atrodo labai dekoratyviai ir neįprastai, pakelia nuotaiką, padeda atsipalaiduoti ir nuteikia pozityvioms mintims.

REKLAMA


Žinoma, toli gražu ne visi kambariniai augalai vonios kambaryje jausis gerai, ypač jei jame nėra langų. Norint išsirinkti tinkamus vonios kambario „gyventojus“ būtina atsižvelgti į jų ypatumus – didelės drėgmės poreikį, gebėjimą ištverti dažnus temperatūros pokyčius ir nereiklumą šviesai. Net jei vonios kambaryje nėra langų, galima rasti augalų, kurie galės normaliai vystytis, valyti orą ir džiuginti šeimininkus savo grožiu. Bene geriausias pasirinkimas vonios kambariui – paątogrąžių augalai, greitai ir be problemų augantys esant prastam apšvietimui ir didelei drėgmei. Tad vonios kambariui puikiausiai tiks paparčiai, fikusai, monsteros, dracenos, pietinės kordilinos ir panašūs augalai.


Augalai pasirenkami ir pagal patalpos dydį. Tai gali būti dideli, ant žemės statomi augalai stambiuose vazonuose, iš kurių vonios kambaryje suformuojamas tikras atogrąžų sodas. Gali būti ir nedidukai augaliukai ant lentynėlių. Svarbiausia nepersistengti – augalai neturi trukdyti nei praustis, nei tvarkytis! Vonios kambario kampe sukomponuoti augalai ne tik papuoš patalpą, bet ir paslėps negražius vamzdžius, kitus vonios kambario trūkumus. Vonios kambaryje įspūdingai atrodo vijokliniai augalai, besivejantys prie spintelių ar ant sienų.

REKLAMA


Jei vonios kambaryje yra langas su palange, augalams ant jos bus tikrai gerai, nes gaus pakankamai šviesos. Jei augalai komponuojami ant lentynų ar stelažų, reikėtų pasistengti jų nestatyti labai aukštai – bus nepatogu juos prižiūrėti.


Reikia stebėti, kad augalai vonios kambaryje nesiliestų su buitine chemija, kad nebūtų nuolat apipurškiami aerozoliais, kad ant jų nebūtų taškomos putos ar dantų pastos purslai. Visa tai jiems kenkia.


Būtina pagalvoti ir apie savo saugumą. Taigi stikliniai ir keraminiai augalų

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)