Augalai, kuriuos prieš žiemą reikia nukirpti

Augalai, kuriuos prieš žiemą reikia nukirpti


Vėlyvą rudenį ištuštėjęs sodas ir gėlynai ruošiasi sutikti žiemą. Nemažai daugiamečių augalų rudenį yra nukerpami kone iki žemės, kiti sėkmingai žiemoja sudžiūvusiais ir apsnigtais žiedynais ar lapais puošdami mūsų sodus. Kokius augalus ir kodėl prieš žiemą reikia nukirpti, o kuriuos galima tvarkyti tik pavasarį?


Rima Marcinkevičienė


Rudeninis karpymas – tai augalų higiena ir apsauga

Rudeninis daugiamečių augalų karpymas – visiems sodininkams žinoma procedūra. Ji reikalinga pašalinti seniems, sudžiūvusiems arba papuvusiems augalų ūgliams, lapams ir žiedynams, nes šie gali tapti jaukia kenkėjų žiemojimo vieta ar ligų židiniu. Be to, jauni daugiamečių augalų ūgliai šiltesnį rudenį gali pradėti intensyviai augti atimdami iš augalo dalį jėgų, reikalingų sėkmingai žiemoti. Tad tokius ūglius irgi reikia patrumpinti.


Kai kurių augalų stiebai, palikti per žiemą nenupjauti, iki pavasario sumedėja ir atrodo netvarkingai: juos pavasarį ne tik sunku nupjauti, bet ir kyla gėsmė pažeisti jaunus, vos besikalančius ūgliukus ir lapus. Vieni augalai žiemai tik patrumpinami, o kai kuriuos patariama nukirpti kone iki žemės...

REKLAMA


Žinoma, daugybės augalų prieš žiemą ne tik nerekomenduojama, bet net ir negalima pjauti! Pirmiausia tai visžaliai augalai, lapus po sniegu išsaugantys augalai ir dirvą dengiantys kiliminiai daugiamečiai augalai.


Raganių genėjimas priklauso nuo rūšies

Tikra mūsų sodų ir gėlynų puošmena – nuostabius žiedus dovanojančios raganės. Tačiau jų priežiūra turi tam tikrų ypatumų. Pagal žydėjimo laiką ir genėjimo ypatumus raganės dažniausiai skirstomos į 3 grupes:


• 1 (A) grupei priklauso raganės, anksti pavasarį ar pavasario viduryje žydinčios ant pernykščių šakelių. Tokios raganės beveik negenimos: kartais po žydėjimo pašalinamos tik negyvos šakelės arba minimaliai karpoma norint kontroliuoti augalo dydį.
• 2 (B) grupės raganės, žydi ir ant pernykščių, ir ant naujų šakelių. Šie augalai žydi du kartus per sezoną: pavasarį ir rudeniop. Tokios raganės genimos po pirmojo žydėjimo šalinant nudžiūvusias šakeles ir šiek tiek paformuojant augalą.
• 3 (C) grupės raganės žydi tik ant pirmamečių šakelių vasaros–rudens mėnesiais. Šios grupės raganių ūglius rudenį reikia nupjauti paliekant iki žemės maždaug 15 cm stiebo dalį su 2–3 pumpurėlių poromis. Dažniausiai šios raganės pjaunamos lapkričio pradžioje iki šalčių.

REKLAMA


Bijūnai ruošiasi žiemoti

Rudenį pjaunami žoliniai bijūnai. Tai padeda augalams pasiruošti žiemos šalčiams ir sukaupti jėgų būsimam sezonui. Šiuos bijūnus reikėtų pjauti, kai natūraliai ima vysti lapai ir stiebai. Pjaunama nuo žemės paliekant vos 3–4 cm. Nupjovus rekomenduojama likusius kerelius pabarstyti pelenais, o artėjant šalčiams pamulčiuoti gerai perpuvusio komposto 10 cm sluoksniu.


Šiek tiek vėliau nei žoliniai pjaunami tarpsekcijiniai bijūnų hibridai (ITOH). Tai žolinių ir medėjančių bijūnų hibridai, žydintys ant pirmamečių ūglių. Tokie bijūnai pjaunami prasidėjus rimtesnėms šalnoms (maždaug lapkričio viduryje). Medėjančių (krūminių) bijūnų prieš žiemą pjauti nereikia: jie lieka žiemoti ant šakų sukrovę pumpurus kitiems metams.


Vilkdalgiai saugomi nuo puvinių

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)