Pavasaris jau čia pat: paruoškite įrankius darbui sode ir darže

Pavasaris jau čia pat: paruoškite įrankius darbui sode ir darže


Sezonai turi savybę užklupti netikėtai, o pavasarį darbų sode ir darže yra itin daug. Tam, kad atėjus laikui galėtumėte be papildomų rūpesčių kasti, purenti ir sodinti, jau dabar reikėtų inventorizuoti turimus įrankius ir paruošti juos darbymečiui, arba pasirūpinti naujais. Keli patarimai ruošiantis pavasariui tiks visiems – net jeigu jūsų daržininkystė apsiriboja pora lysvių miesto balkone.

Apžiūra

Jeigu rudenį buvote pavyzdingi, įrankius greičiausiai paruošėte žiemai – nuvalėte, sutepėte, pagalandote ir netgi gražiai juos sudėjote. Tokiu atveju, telieka greitai perbėgti ir pažiūrėti, ar per šiuos pora mėnesių kažkurie nepradėjo rūdyti.

Po sezono tiesiog atidėjusius įrankius į saugojimo vietą ir visiškai jais nepasirūpinus, darbų bus daugiau. Atidžiai peržiūrėkite visas turimas atsargas ir atskirkite tuos, kuriems papildomos priežiūros nereikia. Jeigu turite galimybę, visus įrankius laikinai perkelkite kitur, o tas vietas, kuriose įrankiai buvo sudėti, dezinfekuokite nuvalydami dezinfekavimo skystyje pamirkytu skuduru. Taip pašalinsite grybelius ir bakterijas, kurias galėjote parsinešti iš lauko ant įrankių ar batų.

Atkreipkite dėmesį į sulūžusius įrankius. Jeigu jų nebeįmanoma pataisyti, pasižymėkite, kad turite įsigyti naujų.

Valymas

Imkitės valymo darbų. Pirmasis žingsnis yra jų nuplovimas šiltu vandeniu su ūkiniu muilu ar indų plovimo skysčiu. Jeigu įrankiai turi judančių dalių (sekatoriai, žirklės ir pan.), prieš plaudami juos išardykite. Itin stipriai prilipusį purvą padės pašalinti kempinėlė, šepetukas.

Užtikę rūdžių, pašalinkite jas naudodami metalines kempines arba smulkų švitrinį popierių ir specialią rūdžių šalinimo priemonę. Jeigu ant medžių genėjimo įrankių radote sakų, juos pašalinsite naudodami actą. Po plovimo ir šveitimo procedūrų įrankius išdžiovinkite ir dar kartą nuvalykite sausu skuduru.

„Kruopštus įrankių nuplovimas yra itin svarbus norint apsaugoti augalus ir dirvą nuo įvairių ligų. Dėl to būtina pasirūpinti ir pačių įrankių dezinfekcija. Tad paskutinis plovimo etapas turėtų būti jų apdorojimas patogeninius mikroorganizmus naikinančiomis priemonėmis“, – pasakoja „Fiskars“ atstovė Lietuvoje Inga Derenkaitė.

Galandimas

Net geriausios kokybės įrankius reikia pagaląsti. Su aštriais sekatoriais padarysite tikslesnius, švaresnius pjūvius ir augalai greičiau užgis. Aštrūs dirvos priežiūros įrankiai sutaupys jums laiko ir energijos. Galąsti įrankius galima kartą ar du per sezoną, priklausomai nuo to, kaip dažnai juos naudojate.

Pagaląsti įrankius patiems nėra sudėtinga. Vienas svarbiausių dalykų tai darant – pasistengti išlaikyti ašmenų kampą.

Kirpiklius, kastuvus, kauptukus galąskite su smulkia dilde. Galandamą įrankį atremkite į kitą pagrindą ir tvirtai laikykite, taip apsisaugosite nuo traumų ir užtikrinsite tolygų judesį. Dilde braukite nuo savęs įstrižai ašmenų, nenaudokite papildomų sutepimo priemonių. Nepersistenkite – jeigu nubrauksite per daug metalo, įrankis greičiau dėvėsis.

Sekatorius, kirpiklius išardykite. Naudokite smulkią dildę arba galandimo akmenį. Ant jo galite užlašinti keletą lašų vandens ar aliejaus. Galąsdami, ašmenis braukite nuo savęs kiek įstrižu judesiu, tarsi bandydami nuo akmens atpjauti ploną sluoksnelį. Galąsdami dilde, ašmenis galite uždažyti markeriu ir dilde braukti tol, kol nusiima dažai. Taip lengviau išlaikyti optimalų ašmenų kampą.


Įrankių galandimui taip pat galite įsigyti rinkinį, kurio sudėtyje bus reikalingiausi dalykai priežiūrai – smulki dildė ir alyva sutepti judančias detales.


Patarimai pradedantiesiems

Įrankių, kuriuos galima panaudoti puoselėjant daržą arba sodą, yra daugybė. Šios srities naujokams „Fiskars“ atstovė I. Derenkaitė pataria įsigyti būtiniausius įrankius, o arsenalą galima bus praplėsti ir vėliau, priklausomai nuo atrastų pomėgių. Pagrindinės priemonės yra šios:

Dirvos priežiūros įrankiai: kauptukas, sėjimo ir sodinimo mentelė, kastuvėlis, purentuvas, smailus kastuvas, ravėjimo peilis.
Laistymo priemonės: laistytuvas, kibirėlis, žarna su daugiafunkciu purškimo pistoletu.
Augalų priežiūros įrankiai: žirklės gėlėms, kirpiklis, sekatorius.

Pasak I. Derenkaitės, šiuo metu yra pats tinkamiausias metas susipažinti su įvairiais įrankiais prekybos centruose ir pasinaudoti palankesniais gamintojų pasiūlymais.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)