Iš tolo žaliuojanti palangė: kaip teisingai daiginti sėklas namuose?

Iš tolo žaliuojanti palangė: kaip teisingai daiginti sėklas namuose?


Žiema dar nesiruošia pasitraukti, tačiau be jokio vargo pavasarį į savo namus gali prisikviesti kiekvienas – pradėkite daiginti augalus! Įvairių sėklų daiginimas nėra tik paikas sodininkų užsiėmimas, mat pačių pastangomis užauginti žalumynai yra daug skanesni ir sveikesni. Dalijamės naudingais prieskoninių žolelių ir daržovių daiginimo patarimais.


Nuo mažos sėklytės iki užaugusio derliaus


Šviežios daržovės ir įvairūs daigeliai yra puikus vitaminų šaltinis, todėl namuose išdaiginti ir su meile užauginti produktai kaip reikiant praturtins jūsų mitybą bei padės atgauti jėgas praūžus žiemos šalčiams. Svajojant, kad greičiau ateitų taip ilgai lauktas pavasaris, sėklų daiginimo maratoną reikėtų pradėti jau dabar.


Iš mažos sėklytės galima užauginti ir patį didžiausią moliūgą, tačiau pirmiausia patariama daiginti ne tuos augalus, kurie yra didžiausi. Anksčiausiai pradėkite daiginti tas augalų ir daržovių rūšis, kuriuos anksčiausiai reikės persodinti į jiems paruoštą daržo lysvę ar vietelę šiltnamyje, mat jis vėlai sunoksta. Taip galite užsiauginti pomidorų, agurkų, morkų, kopūstų ar ankštinių daržovių derlių.

REKLAMA


Sėkmingai namų sąlygomis galima išsidaiginti bei užsiauginti ir ridikėlių ar salotų. Tiesa, jie, kaip ir prieskoninės žolelės, namuose gali augti kone ištisus metus, todėl gaminant maistą visada po ranka turėsite šviežių ingredientų. Pavyzdžiui, vazonėliuose ant palangės auginkite gražgarstes ar krapus, o prireikus nuo daiginamų svogūnų nusiskinkite žaliuojančius ir traškius laiškus.


Sėklų daiginimas namuose paspartina daržovių auginimą ir palengvina jų priežiūrą ankstyvuoju sodininkystės periodu. Nepaisant to, daugelis žmonių paprasčiausiai nesulaukia, kada mažytė sėkla pavirs pilnai suaugusia daržove. Nekantruoliai daigina įvairias sėklas ir mityboje naudoja tik išsiskleisti spėjusius žalumynus, pavyzdžiui, garstyčių, ridikėlių, linų sėmenų, liucernos ar įvairių grūdelių daigus. Juos populiaru nuskinti ir dėti į salotas, naudoti sriuboms ar troškiniams, paskaninti sumuštinius ar žaliuosius kokteilius.

REKLAMA


Dar neprasidėjus pavasariui namuose galima daiginti ir gėles bei tokiu būdu margaspalviais žiedais papuošti visus namus. Norint kuo greičiau džiaugtis žydinčiomis gėlėmis, patariama rinktis svogūnines gėles – hiacintus, tulpes ar narcizus, o iš sėklų galima išsidaiginti didelę puokštę petunijų, gvazdikų bei kardelių.

Daigams reikia šviesos, vandens ir meilės


Patiems daiginti augalus bei daržoves nėra sunku. Čia sėkmę ir daigelių augimą lemiančių veiksnių nėra daug, todėl daiginimo procesą galima paversti ir puikia edukacine veikla mažiesiems namų šeimininkams. Besirūpindami daigeliais vaikai patys tyri sėti sėklas, jas laistyti ir prižiūrėti, o tai padės jiems geriau pažinti gamtą ir suvokti metų laikų kaitą.


Sėklos. Daiginimui patariama rinktis tik kokybiškas ir šviežias sėklas, todėl daiginimo sezoną pradėkite nuo atidaus turimų sėklų peržiūrėjimo. Skirkite laiko patikrinti didesnių sėklų ar svogūnėlių išvaizdą, išmeskite pažeistas sėklas bei jų pakuotes, kurių galiojimas pasibaigęs.


Daiginimas. Nors tiksli daiginimo ir sodinimo instrukcija gali skirtis priklausomai nuo sėklų rūšies, tačiau pats daiginimo procesas yra gana vienodas. Į lėkštelę reikia įtiesti lapą popierinio rankšluosčio, jį šiek tiek sudrėkinti ir tolygiai paskleisti sėklas, kurios turi būti uždengiamos dar vienu sudrėkintu popieriaus lapeliu. Tuomet indelį reikia uždengti skaidria maistine plėvele, o pasirodžius daigeliams, jie turi būti perkeliami į vazoną ar indelį su žeme.



Toks daiginimo būdas tinkamiausias auginti pavienėms daržovėms ir maistui naudojamiems daigams. Jeigu įsigijote sėklų, kurios supiltos į specialias juostas ar diskus, jas daiginkite žemėje, o itin trapius daigelius perkelkite į kitą indą kartu su popierinio rankšluosčio lapeliu.


Laistymas. Indelis su sėklomis ir daigeliais turi būti reguliariai drėkinamas – tai geriausia daryti ryte ir vakare arba kas 12 valandų, kadangi popierėlis visada turi būti drėgnas, tačiau nepermirkęs. Žemėje daiginamus augalus laistykite tik įsitikinę, kad ji yra sausa bei saugokite daigus nuo tiesioginių saulės spindulių, kurie paspartina drėgmės garavimą.


Šviesa ir temperatūra. Daigeliams būtina šiluma ir šviesa, todėl vazonėlius ar indelius galite laikyti ant palangės ar kitoje gerai apšviestoje vietoje. Įsitikinkite, kad daiginimo indelių vietoje oro temperatūros svyravimai dienos ir nakties metu nėra didesni nei 5 laipsniai, o idealiausia temperatūra siekia 20-22 laipsnius. Augalus daiginkite tik sandariose patalpose, kur nėra skersvėjų arba rinkitės specialias daigyklas, kuriose reikiama oro temperatūra ir šviesos kiekis palaikomi automatiškai.


Pavadinimai ir meilė. Sėklų daiginimas yra nuostabus būdas praturtinti savo kasdienybę įvairiais žalumynais, tačiau dar tik augti pradedantys augalai atrodo gana vienodai, juos nesunku sumaišyti. Dėl to kiekvieną sėklų ir daigų rūšį žymėkite specialiomis kortelėmis ar lipdukais su pavadinimais – taip tiksliai žinosite, kurie daigai auga sparčiausiai, ar kuriems reikia įdėmesnės jūsų priežiūros. Manoma, kad pagyrimo žodžiai ir meilus elgesys padeda augalams augti greičiau bei išvengti ligų.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)