Kaip žiemą pražydinti tulpes?

Kaip žiemą pražydinti tulpes?


Daugelis pradžiuginti artimuosius svogūninių gėlių žiedais trokšta ne tik jų natūralaus žydėjimo metu, bet ir žiemą. Tai padaryti tikrai nesudėtinga. O ir rezultatas vertas pastangų – namuose užaugintos gėlės tokios pat gražios, kaip ir žydinčios darželiuose pavasarį.


Ina Matuzaitė


Norėdami ant palangės žiemą vazonėliuose pražydinti tulpių, pirmiausia turite susipažinti su kai kuriomis jų savybėmis ir auginimo sąlygomis. Viena svarbesnių sąlygų – tinkamai parinktas sodinimo laikas, o jį lemia augalo rūšis ir veislė. Paprastai tulpių rūšys pagal žydėjimo laiką klasifikuojamos į ankstyvąsias, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvąsias.


Laiku pasodintų ankstyvųjų veislių tulpių (joms pakanka 16 savaičių vėsaus laikotarpio) žiedų galima sulaukti ir per Naujųjų metų šventes – gruodžio pabaigoje ar sausio pradžioje. Šios gėlės gali tapti nuostabia šventine dovana. Tokiu metu pražysti gali tokios tulpės kaip ‘Briliant Star’ veislės ryškiai raudonais žiedais ir smailiais žiedlapių galais, tamsiai rožinės, plačiais žiedlapiais stebinančios ‘Cristmas Marvel’ veislės ar rausvais žiedais baltomis žiedlapių viršūnėlėmis akį traukiančios veislės ‘Linksmoji našlė’.

REKLAMA


Vidutinio ankstyvumo tulpės gali pražysti vasario mėnesį. Kiekviena moteris bus sužavėta gavusi tokių gėlių puokštę per Valentino dieną.


Vėlyvųjų veislių tulpės ankstyvam pražydinimui sodinamos tikintis jų žiedų sulaukti kovo mėnesį ir pačių užaugintais žiedais nustebinti moteris, kovo 8-ąją švenčiančias Tarptautinę moters dieną.


Vasario–kovo mėnesį lengviau pražydinti tulpių hibridus, pavyzdžiui, ‘Diplomate’, ‘London’, ‘Oxford’, ‘Parade’ ir daugelį kitų.


Svogūnėlių paruošimas ir sodinimas. Pražydinti skirti tulpių svogūnėliai iškasami tulpėms nužydėjus ir nudžiūvus jų stiebams. Sodinti į vazonus atrenkami subrendę, nepažeisti ir ne mažiau kaip 25 g sveriantys, vadinasi, pakankamai maisto medžiagų sukaupę svogūnėliai. Iki sodinimo jie laikomi sausai 23–25 °C temperatūroje. Po mėnesio temperatūrą reikia sumažinti 4 °C ir tokią ją palaikyti iki svogūnėlių sodinimo.


Nelygu, kada norite sulaukti žydinčių tulpių, svogūnėliai sodinami nuo rugsėjo pradžios iki lapkričio pirmų dienų. Gėlių vazonas turi būti parinktas taip, kad svogūnėliai būtų bent 2 cm atstumu nuo sienelės. Jei vazone yra ne viena, o dvi ar trys svogūnėlių eilės, atstumas tarp jų turėtų būti ne mažesnis kaip 1,5 cm.

REKLAMA


Tulpių svogūnėliams sodinti pasirinktame inde pirmiausia reikia padaryti vandeniui užsistovėti neleidžiantį drenažą. Tai gali būti smulkus žvyras arba keramzitas. Ant drenažo beriamas žemių mišinys, padarytas iš humuso, durpių ir smėlio. Substrato galite nusipirkti gėlių parduotuvėje arba pasigaminti patys, būtinai atkreipdami dėmesį į dirvožemio rūgštingumą – jis turi būti neutralus. Į indą dirvožemio beriama šiek tiek žemiau viršutinio krašto. Tai daroma tam, kad ateityje, kai augalas užaugs, jo galėtumėte pripilti iki kraštų.


Prieš sodinimą žemę reikia sulaistyti paprastu vandeniu. Tulpių svogūnai nulupami ir prieš sodinimą pusvalandžiui pamerkiami į kalio permanganato tirpalą arba beicuojami. Tokia procedūra apsaugo augalus nuo įvairių ligų ar kitų negandų. Apdoroti svogūnėliai į žemę įspaudžiami 1 cm gylyje, užberiami žemėmis, palaistomi.


Auginimas. Pasodintas tulpes būtina laikyti 5 laipsnių temperatūros ir ne mažesnio kaip 70 proc. drėgnumo patalpoje. Tai gali būti rūsys ar polikarbonato šiltnamis. Indą galima padėti ir šaldytuvo apatinėje lentynoje, kur šiems augalams tuo metu tinkamiausia temperatūra. Indą reikėtų uždengti kartonu ar laikraščiu, o kad svogūnėliai gautų oro – padaryti nedidelę skylutę. Po 1,5 mėn. indą su svogūnėliais galima perkelti į šiltesnę bei tamsesnę vietą, kur temperatūra būtų per 13 °C.


Jei tai butas, galite jį pastatyti ant palangės, kur nėra radiatoriaus, arba šalia balkono durų, pačioje apačioje. Kartkartėmis svogūnėlius reikia palaistyti, kad neišdžiūtų. Po savaitės svogūnėlių daigai jau turėtų būti išdygę ir siekti 6–8 cm. Nuo tada tulpės auginamos šiltesnėje (18–20 °C) ir šviesesnėje vietoje, pavyzdžiui, ant palangės, kuri yra vakarinėje ar rytinėje pusėje, kad ryškūs pietinės saulės spinduliai nenudegintų jaunų ūglių.



Neilgai trukus tulpių lapai įgauna natūralią žalią spalvą, pradeda formuotis pumpurai. Jei jie pasirodo per anksti, augalai pernešami į vėsesnę vietą. Tai sulėtina žydėjimo pradžią, tulpės žydi keletu dienų ilgiau.


Priežiūra. Nepamirškite, kad žydintys augalai taip pat reikalauja tam tikros priežiūros. Pirmiausia tulpes reikėtų laistyti ne dažniau kaip du kartus per savaitę, o kartą per mėnesį jas vertėtų patręšti skystosiomis trąšomis. Taip pat būtina šalinti gelstančius lapus, kurie eikvoja augalui taip reikalingas jėgas.


Žydinčioms tulpėms šviesus laikas turi trukti bent 6 valandas. Kad jos žydėtų ilgiau, tulpių vazoną geriausia laikyti ten, kur nėra šildymo prietaisų. Kartkartėmis būtina išvėdinti kambarį. Geriausia tai daryti ryte, kai oras švaresnis ir gaivesnis.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)