Elegantiškas orchidėjų žiedų paradas

Elegantiškas orchidėjų žiedų paradas


Orchidėjos mus stebina ir žavi prašmatniu savo grožiu, todėl kartais atrodo, kad tokio stebuklo namuose neįmanoma užauginti. Tačiau iš tikrųjų šios kambarinės gėlės nereikalauja ypatingos globos, o ištaigingais žiedais kartais džiugina net pusmetį. Be to, kompozicijos su orchidėjomis – originali šventinio stalo dekoracija. Ką apie šias gėles būtina žinoti, kad netektų jomis nusivilti, pasakoja studijos orchidejos.lt įkūrėja Skaistė Pranaitė.


Meilė TARAŠKEVIČIENĖ


Pasaulyje orchidėjų rūšių – gausu, o viena populiariausių – falenopsiai (Phalaenopsis). Šios gėlės pavergia įvairiaspalviais, drugelius primenančiais dideliais žiedais (3–14 cm). Augalas turi tvirtas ir mėsingas orines šaknis. Natūraliai gamtoje jomis maitinasi ir tvirtinasi prie medžių šakų. Mūsų krašte falenopsiai – kambariniai augalai, mėgstami dėl ilgo žydėjimo ir nesudėtingos priežiūros. Laikantis tam tikrų nurodymų, juos auginti gali būti lengva ir malonu. Šįkart pateiksime paprastus, bet svarbius patarimus, kurie padės falenopsiais džiaugtis ne tik šventiniu laikotarpiu.

REKLAMA


Keičiasi orchidėjų mados. Paprastai kalėdinėmis gėlėmis laikomos puošniosios karpažolės, tikrieji plokšteniai ar meileniai, tačiau didžiųjų metų švenčių žaliųjų palydovų galime atrasti ir daugiau. Vienos jų – šiuo metu savo nuostabius žiedus skleidžiančios orchidėjos. Pasak Skaistės, Kalėdoms reikėtų rinktis baltas orchidėjas. Įdėjus vazoną į gražų indą, šias gėles galima dekoruoti kėnių šakomis, papuoštomis eglutės papuošalais ir kitais švenčių aksesuarais. Jei norisi ryškesnių akcentų, neapsiriksite pasirinkę vyšniniais žiedais pasidabinusias orchidėjas.


„Pastaraisiais metais keičiasi orchidėjų mados, – sako pašnekovė, į kurios studiją atėję pirkėjai dairosi nebe didelių vazonų su orchidėjomis aukštais žiedstiebiais, bet mažyčių, gausiai žiedeliais apsipylusių falenopsių. – Žemomis orchidėjomis paprasčiau dekoruoti namus ar valgomąjį stalą per vakarienę, nes jos nieko neužstoja.“


Skaistė sako, kad vis didesnio dėmesio sulaukia ir retesnės, įdomesnės, netradicinių spalvų, pavyzdžiui, persikų, pastelinės spalvos žiedais žydinčios orchidėjos. Ne tik falenopsių dydis, bet ir žiedų formos kinta. Pašnekovės teigimu, žiedo viduje esanti lūpytė išplečiama taip, kad pasikeičia ir pats žiedas. „Tokių orchidėjų pasirinkimas jau yra gana didelis, todėl šių augalų mylėtojai turi kuo papildyti savo kolekcijas“, – teigia pašnekovė.

REKLAMA


Kaip išsirinkti sveiką augalą? „Dažniausiai orchidėjos į parduotuves atkeliauja permatomuose vazonėliuose, todėl renkantis augalą pirmiausia reikia gerai apžiūrėti jo šaknis, – pataria Skaistė ir pabrėžia, kad sveiko falenopsio sausos šaknys būna šviesiai pilkos, o drėgnos – žalios. – Kuo daugiau sveikų šaknų matote per vazonėlio sieneles, tuo augalas sveikesnis ir stipresnis.“


Sveikų orchidėjų lapai turi būti tvirti, o ne suglebę, susiraukšlėję ar skylėti. Juose neturi būti rudų, vandeningų dėmių, juolab – kenkėjų. Atidžiai apžiūrėjus ir neradus defektų, augalas gali keliauti namo, kur laukia dar vienas svarbus žingsnis – įvertinti substratą, kuriame auga orchidėja. Pasak Skaistės, tai padaryti labai svarbu, nes nuo to priklauso tolesnė priežiūra.


Falenopsių orchidėjos turi būti pasodintos pralaidžiame substrate, kurio pagrindą sudaro stambūs pušų žievės arba kokosų riešutų kevalo gabaliukai. Substrate negali būti durpių. „Tarp šių orchidėjų šaknų turi cirkuliuoti oras, todėl kuo substratas bus pralaidesnis, tuo greičiau pradžius, – aiškina studijos vadovė, įspėjanti, kad užsilaikiusi drėgmė gali tapti šaknų puvimo priežastimi. – Tik taip išvengsite drėgmės užsilaikymo vazonėlio viduje.“


Orchidėjų priežiūra


Mėgsta šilumą. Falenopsiai – šilumamėgiai augalai. Dieną kambario temperatūra turi būti bent 18 °C. Jei orchidėja nežydi, tuomet ji kurį laiką gali būti laikoma ir 15 °C temperatūros patalpoje. Kai vėsoka, laistymas apribojamas. Visoms orchidėjoms, tarp jų ir falenopsiams, svarbu, kad tarp dienos ir nakties temperatūrų būtų bent minimalus 4–5 °C skirtumas. Tai skatina žiedyno formavimąsi. Orchidėjoms reikia šviežio oro, tačiau jos yra gana jautrios skersvėjams.



Kada laistyti? Orchidėjas geriausia auginti permatomame vazonėlyje, nes tada galima stebėti jų šaknis. „Kol matome, kad šaknys – žalios, šviesiai žalios ar vos žalsvos, orchidėjų laistyti nereikia, – sako Skaistė, patarianti suskubti laistyti šias gėles, kai jų šaknys pasidaro šviesiai pilkos. „Kada augalui jau reikia vandens, laikui bėgant išmoksite nustatyti ir kitais būdais, pavyzdžiui, kai substratas pradžiūsta, vazonėlis pasidaro kur kas lengvesnis, ant sienelių nelieka rasos lašelių. Suglebę orchidėjos lapai irgi gali rodyti, kad jai trūksta drėgmės ir metas ją laistyti.“


Orchidėjos kambario temperatūros vandeniu laistomos per vazonėlio viršų. Pašnekovė įspėja, kad šių augalų šaknys – jautrios kietam vandeniui, todėl reikėtų laistyti virintu arba lietaus vandeniu. Po laistymo vazonėlyje neturi likti vandens, visas jo perteklius turi išbėgti, todėl palaistę vazonėlį pasukinėkite, lengvai paverskite į skirtingas puses, kad visas nereikalingas vanduo išbėgtų. Jei ant lapų, šaknų atsiranda baltų dėmių, vadinasi, vanduo yra druskingas, todėl netinkamas laistyti. Dėmes nuo lapų galima nuvalyti į vandenį įlašinus šiek tiek citrinų sulčių.


Kenkia per sausas oras. Pasak Skaistės, aplinkos drėgmė falenopsiams nebūtinai turi būti didelė, todėl šios gėlės sėkmingai gali būti auginamos kambario sąlygomis. Vis dėlto, kuo labiau drėkinsite jų aplinką, tuo jos geriau jausis. Optimali aplinkos drėgmė orchidėjoms yra 50 proc., o ideali – 70 proc. Drėgmę namuose galima išmatuoti drėgmėmačiu. Pašnekovė įspėja, kad dėl per mažo drėgnio patalpoje orchidėjos gali pradėti mesti žiedus. Tai žiemą pasitaiko gana dažnai, kai patalpose įjungiamas orą sausinantis šildymas.

REKLAMA


Parinkę orchidėjai nuo sauso ir šilto oro, kylančio nuo šildymo prietaisų, apsaugotą vietą išsaugosite gražų augalą. „Labai geras aplinkos drėgmės indikatorius yra orinės orchidėjų šaknys, – teigia Skaistė. – Jei orinės šaknys džiūsta, vadinasi, orchidėją supanti aplinka yra per sausa. Tokiu atveju oro drėgmei padidinti reikėtų naudoti buitinius drėkintuvus arba vazonėlius su orchidėjomis sudėti ant drėgmės palaikymo lovelių, kurie pripildomi vandens, o vanduo garuodamas drėkina aplinką. Kai oras sausas, kiekvieną rytą orchidėjų lapus galima apipurkšti vandeniu, kuris iki vakaro turi spėti išdžiūti.“


Tręšimo subtilybės. Orchidėjos gausiai ir ilgai žydės, jei nestigs maisto medžiagų, todėl, pasak pašnekovės, šiuos augalus specialiomis trąšomis reikėtų tręšti kas trečią laistymą. Pirmiausiai orchidėją būtina palaistyti, nes nudeginsite šaknis, jei augalas bus sausas. Skaistė įspėja, kad tręšti negalima orchidėjų, kurių šaknynas pažeistas puvinio. Tokiu atveju paruoštu trąšų tirpalu augalą reikėtų tik apipurkšti.


Nereikia skubėti tręšti ką tik įsigytos orchidėjos. „Augintojas, ruošdamas orchidėjas parduoti, naudoja įvairius stimuliatorius, ilginančius žydėjimą, – įspėja pašnekovė. – Norint išvengti pertręšimo rekomenduojama palaukti porą mėnesių nuo orchidėjos pirkimo dienos ir tik tada pradėti tręšti.“


Ką daryti nubyrėjus žiedams? Gaila, tačiau orchidėjos amžinai nežydi – ateina laikas, kai žiedai nuvysta, nukrinta ir lieka styrantis stiebas. Vieni augintojai jį palieka ir laukia, kol nudžius, o kiti nupjauna dar žalią. Vis dėlto kaip reikėtų elgtis su nužydėjusiu augalu? „Fanelopsis neturi ramybės periodo, todėl praėjus keliems mėnesiams po žydėjimo jis ir vėl gali žydėti, – sako Skaistė ir pabrėžia, kad galima būtų pašalinti visą žiedkotį arba tik jo viršutinę dalį, kur buvo sukrauti žiedai. – Fanelopsio žiedkotis suskirstytas nareliais, kitaip vadinamais miegančiomis akutėmis.

REKLAMA


Iš tos akutės ant žiedkočio formuojasi žiedai arba išleidžiama papildoma šakelė. Svarbu žinoti, kad iš peržydėjusios akutės antrą kartą žiedo nebus, todėl nėra prasmės jos palikti. Jei norite, kad orchidėja ant to paties žiedkočio sukrautų žiedus, turite jį sutrumpinti iki miegančios akutės. Kerpant reikia palikti 1 cm virš jos. Labiausiai tikėtina, kad orchidėja naują žiedyną ims auginti iš aukščiausiai paliktos akutės. Jei pašalinsite visą žiedkotį, atėjus žydėjimo laikui ji išleis naują žiedkotį.“


Pasak pašnekovės, yra keletas rūšinių fanelopsių, kurių žiedkočių negalima šalinti, nes jie pakartotinai ant jų sukrauna naujus žiedus, – tai margažiedžiai (Phalaenopsis amboinensis), ūksminiai (Phalaenopsis lueddemanniana), gražieji (Phalaenopsis pulchra), storalapiai (Phalaenopsis mannii).


Kokie požymiai rodo, kad metas orchidėją persodinti? Orchidėjos persodinamos kartą per dvejus metus, o geriausias tam laikas – iš karto po žydėjimo. „Nerekomenduojama augalo judinti, kai jis ruošiasi žydėti arba jau žydi, – tikina Skaistė. – Tačiau yra keletas atvejų, kai orchidėją reikia persodinti nedelsiant: jei matote, kad šaknys vazonėlio viduje pūva, jei substratas pelija arba yra sukritęs, jei vazonėlio sienelės pažaliavusios ir nebegalite įžiūrėti augalo šaknų.“


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)