Kaip kuo ilgiau išsaugoti česnakus?

Kaip kuo ilgiau išsaugoti česnakus?


Ko gero, užauginti česnakus lengviau negu juos per žiemą iki pavasario išsaugoti sveikus ir tvirtus. Dažniausiai jau po dviejų laikymo mėnesių jie pradeda dygti, pūti ar džiūti. Kokių klaidų darome, kur ir kaip laikyti šias vienas vertingiausių ir daugelio mėgstamiausių daržovių?


Meilė TARAŠKEVIČIENĖ


Jau seniai žinomi du pagrindiniai žieminių ir vasarinių česnakų patalpoje laikymo būdai: šaltasis (1–3 ° C temperatūroje) ir šiltasis (esant 18–20 °). Kiekvienas šių būdų turi po keletą variantų, nes vieni gyvename butuose, kiti – privačiuose namuose.


Pirmiausia, kad česnakai gerai laikytųsi, būtina juos laiku nukasti, neskubėti jų tempti į pastogę. Patariama kelias dienas juos palikti lauke apdžiūti ir tik paskui nunešti į gerai vėdinamą patalpą. Kai gumbai gerokai pradžiūsta, nuo jų nuvalomos žemės, nupjaunamos šaknys ir patrumpinami stiebai. Jų per daug nurėžti nereikėtų: gali likti net 2–3 cm galai. Taip sutvarkyti česnakai paliekami ramiai laukti pirmųjų šalčių. Jiems užklupus laikas daryti atranką: ilgai laikyti imami didesni, subrendę ir gerai išdžiūvę sveiki česnakai. Tikriausiai daugelis taip ir darome – pirmiausia valgome mažiausias, pažeistas ar pradėjusias gesti galvutes.

REKLAMA


Pasak Lietuvos agrarinių ir miškininkystės mokslų centro Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus mokslo darbuotojos dr. Danguolės Juškevičienės, kintant vartojimo poreikiams žmonės taiko įvairius česnakų vartojimo būdus. Pastaruoju metu vis populiaresni džiovinti česnakai – granulių, miltelių forma, nes taip juos vartoti labai patogu. Taip pat daug kur pateikiama įvairių rauginimo, konservavimo receptų. Laikant česnakus induose su druska ar užpiltus aliejumi prireikia daugiau darbo, papildomų indų, produktų ir pan., todėl šis būdas gali būti taikomas ribotai – tik nedideliam skiltelių kiekiui laikyti.

Česnakų laikymo būdai


Česnakai – pynėse ir kekėse


Šį klasikinį ir gana patogų vasarinių česnakų laikymo receptą išrado mūsų močiutės. Išdžiūvę stiebai nepašalinami, kad tvirtinant juos virve į pynę būtų galima nuosekliai „įausti“ naujas galvas. Optimalus česnakų skaičius vienoje pynėje – 15 vienetų. Pynės pabaigoje padaroma kilpa ir prie jos pritvirtinamas didelis česnakas. Pynė laikoma sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje oro temperatūra – 1–3 ° C. Jei nesinori daryti pynės, galima česnakus surišti į 13–15 vienetų kekes ir laikyti tokiomis pat sąlygomis kaip ir pynes.

REKLAMA


Patogu sudėti į dėžutes


Česnakams laikyti tinkamiausios plastikinės, medinės ar kartoninės dėžutės su skylutėmis. Metalinių dėžučių geriau nenaudoti, nes česnakams per didesnius šalčius jose gali būti per šalta. Į dėžutes česnakų galvutes dėkite sluoksniais, juos galite apibarstyti sausomis pjuvenomis. Sudėtus į dėžutes česnakus reikia dėti ne ant plikų šaltų grindų, bet ant patiestos senos striukės, nebenaudojamo pledo, medžiaginio takelio ar kito šiltesnio audinio. Atvėsus orams dėžutes reikėtų uždengti ir iš viršaus. Dengiama taip, kad iki česnakų šaltam orui nepavyktų prasiskverbti. Taip uždengti česnakai nesušąla, kai spaudžia 15–20 ºC šaltis. Jei didesni šalčiai užsibūna ilgiau nei savaitę, česnakus reikėtų išnešti į kiek šiltesnę, bet vis tiek vėsią patalpą. Taip laikomi česnakai kuo puikiausiai išsilaiko iki gegužės mėnesio. Jei neturite vėsios patalpos, į dėžutes sudėtus česnakus iki pavasario galima laikyti ir balkone. Labai svarbu, kad laikymo metu nebūtų didelių temperatūros svyravimų.


Patikimi ir stiklainiai


Vienas populiaresnių česnakų saugojimo būdų yra laikyti juos stiklainiuose, paprastai 3 litrų talpos. Tokį česnakų laikymo būdą pravartu rinktis gyvenantiems bute be balkono. Stiklainyje galima laikyti vienus česnakus arba su „pagalbininkais“. Pasirinkus pastarąjį variantą pirmiausia ant stiklainio dugno maždaug 2 cm sluoksniu beriama miltų, druskos ar pelenų. Tada dedamas česnakų sluoksnis ir ant jo užberiama pasirinkta priemonė. Taip galvutės sluoksniuojamos iki stiklainio viršaus. Stiklainį reikia saugoti nuo šviesos, todėl jį būtina uždengti. Jis statomas į vėsią vietą: kambario vėsiausiame kampe arba balkone. Jokiu būdu nedėkite stiklainio kur nors kambaryje ant lentynos, nes kuo aukščiau, tuo ten šilčiau. Išbandę šį laikymo būdą žmonės tvirtina, kad tiek kambaryje, tiek balkone taip laikomi česnakai kuo puikiausios formos sulaukia balandžio ar net gegužės mėnesio.



Laikyti galima ir šaldytuve


Česnakai gana ilgai negenda laikomi šaldytuve, daržovių skyriuje, kur laikosi 1–3 ° C temperatūra. Prieš keliaudami į šaldytuvą jie sudedami į maišelius, pagamintus iš natūralaus audinio (pavyzdžiui, marlės, maišinio audinio), popieriaus, ar kartono pakuotėse.


Ilgai laikyti – lauke į duobę


Šis metodas yra idealus renkantis ilgalaikį saugojimą iki pavasario. Česnakai sudedami į plastikinį maišelį, įvyniotą į 2–3 laikraščių sluoksnius ir įkastą žemėje iki 40–50 cm gylio. Laikino sandėlio vieta uždengiama nukritusiais lapais, šiaudais ar pjuvenomis.


Praverčia ir parafino kailiniai


Iš pradžių pašalinamos šaknys ir nešvarūs viršutiniai lukštai. Vandens vonelėje iki skystos konsistencijos pašildomas parafinas ir tada jį panardinamos paruoštos česnakų galvos. Parafinui sudžiūvus česnakai dedami į kartoninę dėžę ir laikomi rūsyje. Parafino sluoksnis patikimai saugo, kad drėgmė neišgaruotų, o susikaupęs anglies dioksidas sunaikina patogeninius mikroorganizmus ir taip apsaugo česnakus nuo ligų.


Česnakų laikymas augaliniame aliejuje


Česnakų skiltelės nulupamos, supilamos į sterilizuotą stiklainį ir užpilamos saulėgrąžų arba alyvuogių aliejumi. Tada stiklainis uždaromas iš anksto išgręžtu plastikiniu dangteliu ir dedamas į šaldytuvą. Taip laikomi česnakai negenda kelis mėnesius. Sunaudojus česnako skilteles likusiame aliejuje galima kepti mėsą, žuvį arba užpilti juo virtas bulves, pagardinti salotas.


Kiek česnakai išsilaiko


Maltų česnakų masė šviežia išlieka 2 mėnesius. Miltuose, druskoje, pjuvenose, parafine, lininiuose maišeliuose (atsižvelgiant į temperatūrą ir drėgmę) česnakai laikomi apie 5 mėnesius, aliejuje – daugiausia 3 mėnesius, šaldytuve popieriniuose maišeliuose – apie 3 mėnesius.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.