Kalėdų eglutė vazone

Kalėdų eglutė vazone


Šiuolaikiniame pasaulyje vis labiau populiarėja ekologinės tendencijos. Daugelis žmonių jau atsisakė pirkti gyvą nupjautą eglutę. Vieni iš jų renkasi dirbtines eglutes, kiti – gyvus spygliuočius, pasodintus vazone ar specialiame inde. Abiem atvejais nė vienas medis planetoje nebus nukirstas, o tai, be abejo, labai gerai. Dirbtinis medelis džiugins jus ir jūsų namiškius ilgiausiai mėnesį, tada teks jį metams paslėpti sandėliuke arba balkone, o gyvas medelis gali suteikti malonių emocijų ištisus metus. Po Kalėdų ir Naujųjų metų eglę galima pasodinti netoli namų, jei gyvenate daugiabutyje, arba savo kieme, jei esate įsikūrę privačiame name.


Elena VAITULEVIČIENĖ


Kaip išsirinkti gyvą medelį vazone


Pirmiausia apsispręskite dėl medžio rūšies. Tai gali būti eglė, pušis, kiparisas, tuja, nykštukinis kadagys arba kėnis. Populiariausias variantas – eglė vazone. Spygliuota gražuolė atrodo išties prabangiai.

REKLAMA


* Atkreipkite dėmesį į medžio dydį. Kuo jis mažesnis, tuo geriau, jeigu norite jį pasodinti pavasarį. Jaunas augalas geriau ir greičiau prigis naujame dirvožemyje.


* Svarbus yra vazono dydis. Indo matmenys turi atitikti augalo dydį. Jei, jūsų nuomone, vazonas tokiam medžiui per mažas, tai reiškia tik viena – prieš sodinant jo šaknys buvo apkapotos. Dėl tokių transformacijų spyguotis greičiausiai neištvers persodinimo. Šiuo atveju jis niekuo nesiskiria nuo nukirsto medžio, kuris išstovės tik per šventes. Paprastai augalas lengvai išsiima iš vazono, todėl prieš perkant galima patikrinti šaknų būklę.


* Kiekvienas spygliuotis, kaip ir bet kuris kitas, turi keletą porūšių. Pavyzdžiui, yra paprastųjų, mėlynųjų, serbinių, dygiųjų, kanadinių eglių, ir tai dar toli gražu ne visas sąrašas. Pasitarkite su pardavėju, kurio porūšio augalas geriausiai jausis jūsų turimomis sąlygomis.


* Nepatariama butui ar namui pirkti europinio kukmedžio. Augale esantys alkaloidai yra nuodingos medžiagos. Naminiai gyvūnai ir vaikai gali paragauti šio augalo spyglių ir rimtai apsinuodyti, todėl geriau neerzinkite likimo.

REKLAMA


Eglutės puošimas


Pirmiausia jums reikia plastikinių ar iš putplasčio pagamintų kalėdinių burbulų. Sąmoningai nerekomenduojame stiklo, tekstilės ir medienos gaminių, nes puošiant gyvą medį nepaprastai svarbus papuošalų svoris. Jie neturėtų apsunkinti šakų ir jų žaloti.


Ant eglučių kabinamiems angelams, kalėdiniams pakabučiams ir kitiems papuošimams keliami tokie pat reikalavimai, kaip ir burbulams. Jie neturėtų nulenkti šakų, todėl nepersistenkite dekoruodami. Įvairiaspalviai blizgučiai ir „lietučiai“ – puikus dekoro variantas, nes jie sveria labai mažai ir visiškai nepakenks augalui. Tinka LED lempučių girlianda, nesverianti itin daug. Taip pat pasirinkite mažo galingumo girliandą, kad nepažeistumėte medžio.


Nepamirškite, kad, be pačios eglės, yra dar ir indas, kuriame ji stovi. Jį taip pat reikėtų papuošti. Tam tinka įvairios kalėdinės puošmenos, pavyzdžiui, blizgučiai, snaigės, kurias galima lengvai pritvirtinti klijais prie vazono. Atsižvelgdami į namų apipavidalinimo stilių ir jūsų pasirinktą spalvų gamą, indui dekoruoti galite naudoti ir audinius, įvairių spalvų krepinį popierių.


Nepuoškite gyvos eglutės itin gausiai, nes šakos turi kvėpuoti. Taip pat reikėtų atsisakyti dekoratyvinio dirbtinio sniego. Nors ant šakų jis atrodo labai įspūdingai, deja, į jo sudėtį įeina kenksmingų medžiagų, kurios gali pakenkti gyvam medeliui. Tai taip pat taikoma visų rūšių dažams, purškikliams.



Dar vienas patarimas: nepuoškite medelio iškart nusipirkę. Atsinešę į naują vietą, leiskite jam pastovėti ir aklimatizuotis. Adaptacijai idealiai tinka vėsi, gerai vėdinama, neryškiai apšviesta patalpa. Šventinei kompozicijai tinka ne kiekviena vieta. Venkite arti esančių šildymo prietaisų, nes spygliuočiai netoleruoja sauso, karšto oro.


Spygliuočio medelio priežiūra


Reguliariai purkškite eglutės šakeles ir laistykite žemę. Jei įmanoma, drėkinti geriau naudokite ištirpusio sniego vandenį. Nepamirškite, kad medelio namuose neturėtumėte laikyti ilgiau negu tris savaites. Ar galima jį išlaikyti iki pavasario, o tada pasodinti į lauką? Galima, jei tai yra viena iš pas mus žiemojančių eglių rūšių: paprastoji, baltoji, dygioji (sidabrinė), kanadinė ir kt. Tačiau jokiu būdu nelaikykite jos kambaryje. Žiemoti eglutė turi lauke, todėl ideali vieta jai – šaltas balkonas.


Prieš išnešant eglutę į šaltą lauką, reikia apšiltinti jos šaknis. Paprasčiausias būdas – pastatyti indą su medeliu į kibirą su pjuvenomis (jų galima nusipirkti gyvūnų prekių parduotuvėse). Svarbu, kad po vazono dugnu ir prie sienelių būtų ne mažesnis kaip 5 cm pjuvenų sluoksnis.


Pavasarį pasodinti eglutę į lauką galima, kai iš dirvožemio išeis pašalas. Duobė kasama truputį didesnė, nei vazono dydis – didelės nereikia. Pasodintas augalas gausiai paliejamas. Pirmąjį mėnesį po pasodinimo medelį reikėtų saugoti nuo tiesioginių saulės spindulių – galima uždengti agrotekstile ar suręsti iš eglišakių ar pušies šakų uždangą.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)