Tulpės loveliuose ir vazonuose – ankstyvam žydėjimui

Tulpės loveliuose ir vazonuose – ankstyvam žydėjimui


Keičiantis klimatui tikrai nelengva pasakyti, kada geriausia sodinti svogūnines gėles: anksti rudenį, jam įpusėjus, o gal net prasidėjus žiemai? Daugelio gėlininkų patirtis rodo, kad net ir labai vėlai, nusižengiant visoms taisyklėms, pasodintos tulpės, krokai ar narcizai sėkmingai sulaukia pavasario ir išskleidžia nuostabius žiedus, ypač jei svogūnėliai susmaigstomi į lovelius arba vazonus.


Meilė TARAŠKEVIČIENĖ


Išeitis – loveliai. Paprastai tulpės, narcizai ar krokai sodinami iki spalio vidurio, tačiau ką daryti, kai, pavyzdžiui, norimos veislės gėlių svogūnėlių mums pavyksta įsigyti arba netikėtai gauname dovanų praėjus geriausiems jų sodinimo terminams? Iš tikrųjų panikuoti nereikia, nes išeitį visada galima rasti. Viena jų – sodinti tulpes į apšiltintus lovelius, įdedamus į dar vieną, tik dailesnį lovelį. Sodinimo į lovelį lovelyje metodas išsikerojusias augalų šaknis patikimai saugo nuo šalčių. Toks sodinimo būdas tinka tulpėms, taip pat žemaūgiams narcizams auginti. Lovelius galima laikyti terasoje, balkone ar tiesiog kieme.

REKLAMA


Tulpėms sodinti į lovelius reikės standartinio ir cementinio lovelių. Pastarasis gali būti 80 x 20 x 20 dydžio. Drenažui pasiruoškite keramzito, taip pat po ranka turėkite vandeniui laidžios medžiagos, žemių, polietileno plėvelės, lapų, eglišakių. Į lovelį galima pasodinti 10 tulpių, o kartu ir našlaičių. Pastarųjų loveliui reikėtų 8 kerelių. Kad gėlės spėtų gerai įsišaknyti iki prasidedant žiemai būdingiems orams, tie, kurie turi šiltnamius, lovelius galėtų kurį laiką palaikyti juose. Beje, induose pasodintas gėles, ypač jei norime, kad jos pražystų anksčiau nei pasodintos darželyje, šiltnamyje galima laikyti ir iki pavasario.


Priežiūra pavasarį. Atėjus pavasariui ir atšilus orams nuo lovelių nuimkite eglišakes, augalus negausiai palaistykite. Pradėjus tulpėms augti, visus lovelyje pasodintus augalus palaistykite skystomis trąšomis, įpylę jų į laistyti skirtą vandenį. Anksti pradėjusius augti augalus būtina saugoti nuo pavasarinių šalnų. Tam kuo puikiausiai gali praversti džiuto maišas. Jei tulpės gerokai ūgtelėjusios, lovelio kraštuose susmeikite pagaliukus, ant jų pirmiausia uždėję kelių sluoksnių agroplėvelę, o paskui – ir maišą. Kai tulpės nužydės, žiedynkočius nupjaukite, o lapus palikite, kol visiškai sudžius. Tada svogūnėlius galima iškasti ir pasodinti norimoje vietoje, kad žydėtų jau kitąmet.

REKLAMA


Tulpių sodinimo loveliuose žingsniai


1. Į lovelio dugną įberkite keramzito granulių sluoksnį. Jei kartu su tulpėmis planuojate sodinti ir našlaites, užaugintas vazonėliuose, prieš jas iškeldindami būtinai sulaistykite vandeniu: gėles ne tik lengviau ištrauksite iš indo – prisigėrusios vandens šaknys greičiau prigis.
2. Iš vandeniui laidžios medžiagos iškirpkite lovelio dugno dydžio juostą ir uždenkite ja keramzito granules.
3. Į lovelį įberkite 5 cm storio žemių sluoksnį ir į jį eile susmaigstykite tulpių svogūnėlius. Jei planuojate sodinti našlaites, būtinai palikite vietos ir šiems augalams.
4. Našlaites sodinkite lovelio viduryje ir pirmame kompozicijos plane. Jei prieš sodinimą jas išimsite iš vazonėlių ir išdėliosite lovelyje, bus lengviau sukurti gražų vaizdą. Pasodinę našlaites lovelį iki pat viršaus pripildykite žemių.
5. Cementinį lovelį išklokite polietileno plėvele, dugną apdėkite nukritusiais lapais ir įkelkite į jį lovelį su gėlėmis. Į tarpus dar prikiškite lapų.
6. Žemė lovelyje turi būti nuolat drėgna. Pastogėje laikomus augalus laistyti reikia tol, kol laikosi teigiama oro temperatūra. Atšalus orams lovelius uždenkite eglišakėmis.


Kaip užsiauginti tulpių vazonuose? Patarimus rasite 25-ajame „Namie ir Sode numeryje“.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę arba skaityti elektroninę žurnalo versiją.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)