„Namie ir Sode“ aktualijos: kačių infekcinės ligos, džiūstantys vazonai ir kopūstinių daržovių įnoriai

„Namie ir Sode“ aktualijos: kačių infekcinės ligos, džiūstantys vazonai ir kopūstinių daržovių įnoriai


Kokios infekcinės ligos tyko kačių? Kaip ilgiau išlaikyti drėgmę vazonuose? Kopūstinių daržovių įnoriai. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 14-jame šių metų „Namie ir Sode“ numeryje.


Ir katėms nepavyksta išvengti ligų


Tarp daugybės veterinarijos klinikų pacientų – nemažai kačių. Šie mieli ir ištikimi naminiai gyvūnėliai nėra lepūs, tačiau ir jie kartais sunegaluoja ar patiria traumų. Su kokiomis bėdomis šių žaismingų ir smalsių keturkojų šeimininkai dažniausiai susiduria vasarą?


Ina Matuzaitė


Katės suteikia daug džiaugsmo ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Šie ramūs, meilūs ir nereiklūs gyvūnai daugelį traukia kaip magnetas. Katės mums tarsi rodo pavyzdį, kaip reikia mokėti atsipalaiduoti ir nusiraminti.


Tačiau šiems gyvūnams irgi būtina skirti dėmesio, tinkamai juos prižiūrėti ir rūpintis. Specialistų teigimu, nėra tobulo kačių priežiūros modelio, nes kiekvienas gyvūnas ir situacijos yra skirtingos.
Geriau pasirūpinti katėmis jums padės dienos režimo laikymasis ir rutina, mat tik tada šie gyvūnai jaučiasi ramūs ir neįgyja nepageidaujamų įpročių. Katės mėgstamiausi užsiėmimai turi užpildyti jos dieną, taip pat nereikėtų pamiršti kasmetinių skiepų ir gydymo nuo kirmėlių.

REKLAMA


Daugiau apie tai – rubrikoje „Mano augintinis“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: kačių infekcinės ligos, džiūstantys vazonai ir kopūstinių daržovių įnoriai


Kaip ilgiau išsaugoti drėgmę vazone


Ši vasara karšta, šykšti kritulių, todėl augalus, ypač pasodintus vazonuose ar loveliuose bei kituose induose, reikia laistyti kone kasdien. Tačiau ne visiems patinka ir ne visi turi laiko bei sveikatos tampyti laistymo žarnas ar laistytuvus. Ar yra priemonių ir būdų, kurie padėtų bent jau ilgesniam laikui atidėti laistymo darbus?


Meilė Taraškevičienė


Pasak biologinių sprendimų eksperto Marko Rozenthalio, labai svarbu kuo ilgiau vazonuose išsaugoti drėgmę. Tam paprastai prieš sodinant augalą daromas drenažas – ant dugno įberiama žvyro, kad geriau nutekėtų vanduo. Tačiau ar tikrai to reikia? Daugelis specialistų, tarp jų ir Markas, tvirtina, kad rinktis tokį kelią – pavojinga. Kodėl? Iš tikrųjų mitas, kad žvyro sluoksnis vazono dugne pagerina vandens susigėrimą, nes jis nesuteka į žvyrą, bet laikosi žemėje virš jo.


Kai vanduo išstumia visą orą iš žemės, vandens perteklius subėga į žvyrą, todėl jis neapsaugo nuo per didelio drėgnumo, bet, atvirkščiai, pridaro bėdos. Marko teigimu, užbėrus ant vazono dugno žvyro, atsiranda rizika, kad augalams bus per daug drėgmės ir jų šaknys ims pūti. Neretai augalai, pasodinti į vazonus su žvyro drenažu, jau po kurio laiko pasidaro negražūs, o vėliau ir apskritai žūsta.


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Verta žinoti“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: kačių infekcinės ligos, džiūstantys vazonai ir kopūstinių daržovių įnoriai


Kopūstinių daržovių nemaži poreikiai


Mūsų daržuose auginamos įvairių rūšių kopūstinės daržovės. Visų jų auginimo procesas panašus, o jų gerą ir kokybišką derlių lemia penkios pagrindinės sąlygos: veislė, daigų kokybė, dirva, subalansuotas tręšimas ir apsauga nuo piktžolių, ligų bei kenkėjų. Tiesa, yra ir dar vienas, nuo mūsų nepriklausantis, dalykas – gamtos diktuojamos aplinkybės. Deja, kopūstams ši vasara tikrai nėra pati palankiausia: karštis ir sausra nepatinka nė vienoms kopūstinėms daržovėms.


Rima Marcinkevičienė


Su gamta nepakovosi, tačiau nuo kopūstinių augalų priežiūros priklauso tikrai nemažai. Ką gi reikėtų nuveikti įpusėjus vasarai, kad įvairių formų ir spalvų lapus auginantys lapiniai kopūstai, gūželes sukantys gūžiniai, pekininiai, briuseliniai kopūstai, galvutes kraunantys brokoliai bei žiediniai kopūstai, žalius ar rožinius stiebagumbius brandinantys ropiniai kopūstai lysvėse jaustųsi kuo geriau ir duotų kokybišką derlių?


Liepos mėnesį visoms kopūstinėms daržovėms reikia ypač daug drėgmės, kurios taip trūksta šią vasarą. Jei liepą kopūstiniai augalai kenčia dėl vandens stygiaus, jų vystymasis sulėtėja, gūžiniai kopūstai neformuoja gūžių arba susiformavusios gūžės ima trūkinėti, žiediniai kopūstai, užuot sukrovę standžias galvutės, virsta gėlėmis, o ropinių kopūstų minkštimas tampa panašus į sluoksniuotos medienos gabalą...


Daugiau informacijos rasite rubrikoje „Mano daržas“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)