„Namie ir Sode“ aktualijos: balkonų gėlės, skiepytų daigų pasirinkimas ir lauko agurkai

„Namie ir Sode“ aktualijos: balkonų gėlės, skiepytų daigų pasirinkimas ir lauko agurkai


Kaip tinkamai pasirinkti balkono gėles? Ar verta auginti skiepytus daigus? Lauko agurkai – gausus derlius ir nepakartojamas aromatas. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 10-jame šių metų „Namie ir Sode“ numeryje.


Balkono gėlės: kaip tinkamai pasirinkti


Jei gyvenate bute ir svajojate apie gėlyną, išeitis – įkurdinti gėles balkone. Nesvarbu, įstiklintas jis ar ne, pietinėje ar šiaurinėje pusėje, – tinkamai parinkę augalus turėsite balkone asmeninę ramybės ir žalumos oazę.


Eglė Cibienė


Galima sakyti, kad tai, kokias spalvas pasirenkame ar kaip tas gėles komponuojame, yra skonio reikalas, ir tai bus tiesa. Tačiau yra dalykų, kurių ignoruoti apželdinant balkoną negalima, nes augalai paprasčiausiai nežydės arba net neaugs. Vienas tokių – balkono kryptis. Jei pietinėje, saulės nuolat kepinamoje pusėje pasodinsite pavėsį mėgstančias gėles, jos tiesiog iškeps.


Ir atvirkščiai, jei saulamėgė gėlė augs ūksmingame balkone, kur saulės spinduliai būna reti svečiai, ji skurs ir nežydės. Geriausias sąlygas augti gėlės gauna rytiniuose ir vakariniuose balkonuose. Čia saulės šviesos būna užtektinai, ji nėra itin ryški ir kaitri, todėl puikiai jaučiasi dauguma vienmečių gėlių. Kiek kitokia situacija yra pietiniuose ir šiauriniuose balkonuose.

REKLAMA


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Mano namai“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: balkonų gėlės, skiepytų daigų pasirinkimas ir lauko agurkai


Ar verta auginti skiepytus daigus


Skiepyti daržovių daigai – jokia naujiena, nes šalyje jais prekiaujama jau ne vienus metus. Tačiau lietuviai ne taip lengvai įsileidžia selekcininkų sunkiu darbu sukurtas naujoves. Tai patvirtina ir Neveronyse (Kauno r.) įsikūrusio gėlininkystės ūkio „Sodo rožė“ savininkė Audronė Virbickienė – skiepytų daržovių daigų anksti pavasarį iš Vokietijos į Lietuvą ji atsivežė jau penktą kartą.


Meilė Taraškevičienė


Daržovių skiepijimas reikalauja žinių, specialių sąlygų, todėl, pasak pašnekovės, Lietuvoje kol kas masiškai tuo kažin ar kas nors užsiima. A.Virbickienė anksti pavasarį dar labai mažus vienoje Vokietijos laboratorijų suskiepytus daigelius atsiveža į savo ūkį ir apgyvendina šiltnamiuose. Kasmet jų asortimentas didėja. Ne tik pomidorų, agurkų, bet ir „pagerintų“ baklažanų, paprikų, arbūzų daigų čia galima pamatyti. Gausėja ir veislių, ypač pomidorų, pasirinkimas.


Plačiau apie tai – rubrikoje „Mano daržas“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: balkonų gėlės, skiepytų daigų pasirinkimas ir lauko agurkai


Lauko agurkai: gausus derlius ir nepakartojamas aromatas


Įsibėgėjus gegužei daržininkai ima planuoti lauko agurkų sėją. Atrodytų, apie agurkų auginimą informacijos tikrai nestinga, tačiau net patyrę daržininkai kiekvieną sezoną ieško ir randa naujų patarimų, dar neišbandytų auginimo metodų, negirdėtų žinių apie lauko agurkų auginimą.


Rima Marcinkevičienė


Ne paslaptis, kad derlius dažnai priklauso nuo to, ar tinkamai pasirenkama lauke auginamų agurkų veislė. Tinkamiausi auginti lauke yra vadinamieji kryžmadulkiai, t. y. bičių apdulkinami agurkai. Šių veislių agurkai būtinai turi augti lauke, kad prie jų žiedų galėtų prieiti bitės ir kiti vabzdžiai.


Kryžmadulkiai lauko sąlygoms geriau tinka ir todėl, kad yra ne tokie jautrūs temperatūros svyravimams, atsparesni kitiems nepalankiems veiksniams, kenkėjams, ligoms ir pan. Jie apskritai visada būna geresnės „sveikatos“.


Daugiau informacijos rasite rubrikoje „Mano daržas“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)