„Namie ir Sode“ aktualijos: vingiorykštės, kanapiniai namai ir daržininkavimo pradžia atvirame grunte

„Namie ir Sode“ aktualijos: vingiorykštės, kanapiniai namai ir daržininkavimo pradžia atvirame grunte


Didingosios pievų gėlės vingiorykštės. Alternatyva – kanapiniai namai. Daržininkavimo atvirame grunte pradžia. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 9-jame šių metų „Namie ir Sode“ numeryje.


Didingosios pievų karalienės vingiorykštės


Vingiorykštės yra gana daug kur Lietuvoje paplitę laukiniai augalai, žinomi dėl savo didelių pūkuotų žiedynų, iškilusių ant aukštų kotų, ir gydomųjų savybių.


Eglė Cibienė


Vingiorykštės (Filipendula), priklausančios erškėtinių augalų genčiai, auga ne tik natūraliai gamtoje. Jos puikiai tinka ir gėlynams, nes yra išvesta nemažai dekoratyvinių jų rūšių ir veislių.


Daugiau informacijos rasite rubrikoje „Gražus gėlynas“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: vingiorykštės, kanapiniai namai ir daržininkavimo pradžia atvirame grunte


Alternatyva – kanapiniai namai


Namai Lietuvoje dygsta kaip grybai po lietaus. Dažniausiai jie renčiami iš statybinių blokelių arba plytų ir tik retas individualaus namo savininkas renkasi alternatyvias aplinkai nekenkiančias medžiagas. Tačiau ir mūsų šalyje atsiranda vis daugiau žmonių, kurie pasiryžę statyti namus ne tik iš rąstų, bet ir, pavyzdžiui, iš blokelių, pagamintų su kanapių spaliais.


Meilė Taraškevičienė


Daugiau kaip trečdalis Vakarų šalių gyventojų renkasi ekologišką būstą, nes siekia gyventi sveikiau, darniai sutardami su gamta. Lietuvoje aplinkai nekenksmingas medžiagas namui statyti renkasi nedaugelis, nes manoma, kad jos – kur kas brangesnės už įprastas standartines. Individualaus namo kainą sudaro pasirinktos medžiagos, inžinerinės komunikacijos ir statybos darbai. Šiuo metu rinkoje – gana didelė statybinių medžiagų pasiūla, todėl būsimo namo šeimininkas sprendžia, kokiame name jis nori gyventi ir kokia bus galutinė jo kaina. Preliminariais skaičiavimais, tiek naudojant aukštos kokybės įprastas, tiek ekologiškas medžiagas 1 kv. m namo kaina yra maždaug 1000 Eur.

REKLAMA


Plačiau šia tema – rubrikoje „Mano namai“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: vingiorykštės, kanapiniai namai ir daržininkavimo pradžia atvirame grunte


Daržininkavimo atvirame grunte pradžia


Gegužė – daržininkavimo atvirame grunte pradžia. Šį mėnesį daržininkams ir sodininkams tiesiog trūksta rankų – juk tiek visko reikia nuveikti! Todėl neišvengiamai tenka planuotis būtiniausius darbus.


Rima Marcinkevičienė


Gegužė paprastai būna ir maloni, ir apgaulinga. Visi augalai veržiasi į saulę, o augimo sąlygos dar labai nestabilios: tai karšta, tai prigriebia šaltukas. Todėl skubėti sėti ar sodinti šilumamėgių augalų tikrai neverta – visa tai galima atidėti iki paskutinės gegužės dekados ar dar vėlesniam laikui.
Daržininkai sako, kad viena pagrindinių gegužės taisyklių – duoti žemei gerai įšilti ir pasilepinti saule. Todėl gegužės pradžioje svarbiausia sugrėbti iš dirvos visas šiukšles, išrauti dygstančias žoles, išbarstyti trąšas, jei reikia, supurenti dirvą. Tiesa, šiemet daugelis daržininkų šiuos darbus nuveikė jau balandį – juk oras tam buvo labai palankus.


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Mano daržas“.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)