„Namie ir Sode“ aktualijos: daigų auginimas, pirmosios bulvės ir ažūriniai kiaušiniai

„Namie ir Sode“ aktualijos: daigų auginimas, pirmosios bulvės ir ažūriniai kiaušiniai


Neatsakyti klausimai apie daigų auginimą, arba kada geriau daigų nusipirkti? Pirmosios bulvės – skaniausios. Ažūriniai kiaušinių raštai. Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 8-jame šių metų „Namie ir Sode“ numeryje.


Neatsakyti klausimai apie daigų auginimą, arba kada geriau daigų nusipirkti?


Atrodytų, apie daigų auginimą pasakyta ir parašyta kone viskas, ką apie tai įmanoma žinoti. Ne kartą kalbėta apie tai, kada gi sėti mėgstamiausias kultūras, kad būsimasis derlius džiugintų pačiu laiku, kaip paruošti sėklas, kokį substratą naudoti ir kokias sąlygas sudaryti daigeliams, kad jie užaugtų tvirti ir sveiki. Tačiau po kiekvienos didesnės ar mažesnės nesėkmės kai kurių daržininkų nepaleidžia klausimas: ar tikrai verta tiek vargti patiems auginant daigelius? Gal verta jų tiesiog nusipirkti?


Rima Marcinkevičienė


Ar savo rankomis auginti daigus tikrai daug geriau nei pirkti jau užaugintus? Atsakymas lyg ir aiškus: auginti patiems pigiau. Galų gale ne tik kaina viską lemia – pats procesas daržininkams suteikia gausybę emocijų. Nepaisant to, kiekvienam, kuris ruošiasi daržininkauti, vertėtų susidėlioti visus daigų auginimo pliusus bei minusus ir atsakyti į šiuos klausimus sau pačiam.

REKLAMA


Daugiau apie tai – rubrikoje „Mano daržas“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: daigų auginimas, pirmosios bulvės ir ažūriniai kiaušiniai


Pirmosios bulvės – skaniausios


Europoje bulvių suvartojimas mažėja, jų mažiau suvalgo ir lietuviai. Naujos mados neaplenkia ir daržininkystės, tačiau, kad ir kaip keistųsi žmonių požiūris, bulvės, dar vadinamos antrąja duona, iš mūsų meniu tikrai ilgai nedings. Tai rodo ir didėjantis sėklinių bulvių pardavimo mastas. Šį sezoną, pasak UAB agrofirmos „Sėklos“ marketingo ir produkto vadovės Jurgitos Blužaitės, kai kurių veislių bulvių, ypač ankstyvųjų, sandėliuose jau nelikę.


Meilė Taraškevičienė


„Bulvės yra vienos populiariausių daržovių, kurių kasmet išauginama daugiau nei 376,83 mln. tonų, – sako J. Blužaitė. – Pietų Amerikoje prieš 10 tūkst. metų savo gyvavimo kelią pradėjusios bulvės į Europą atkeliavo XVI amžiuje. Jos iki šių dienų dominuoja ir lietuviškuose patiekaluose – iš jų ruošiami bulviniai blynai, didžkukuliai, žemaičių blynai.“ Kita vertus daugėja žmonių, manančių, kad bulvių valgyti neverta, tačiau pastarieji, ko gero, nežino, kad jose gausu organizmui naudingų medžiagų, pavyzdžiui, palaikančių sveiką kaulų struktūrą ir stiprumą: kalcio, geležies, cinko, magnio.


Bulvės turi nemažai kalio ir vitamino B6, padedančio sumažinti kraujospūdį, taip pat vitamino C. Bulvių baltymuose yra daug nepakeičiamų aminorūgščių – lizino, triptofano ir kt., o bulvių baltymų biologinė vertė laikoma artima kiaušinio baltymui. Tiems, kuriuos kankina nemiga, patariama valgyti bulves, nes jose yra cholino. Bulvėse yra ir vitamino A. Svarbu įsidėmėti tai, kad minėto vitamino daugiau turi gelsvos bulvės.

REKLAMA


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Mano daržas“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: daigų auginimas, pirmosios bulvės ir ažūriniai kiaušiniai


Ažūriniai kiaušinių raštai


Palangoje gyvenantis Vytautas Kusas tarsi Renesanso epochos menininkas turi daugybę talentų: piešia paveikslus – didelius ir visai mažyčius, net rutulio formos, leidžia poezijos knygas, meistrauja įvairius gražius daiktus. O prieš kokius 8 metus jo gyvenime atsirado nauja kūrybos sritis – meniškai išpjaustyti ir apipavidalinti kiaušiniai.


Loreta Urbaitė


Tie, kurie lankėsi Palangoje esančiame vieninteliame Baltijos valstybėse Šunų muziejuje, kurį įkūrė ir tvarko V. Kusas, neabejotinai pastebėjo didelę stiklinę spintą. Joje ant stiklo lentynų išdėlioti tarsi ore kabantys tikri meno kūriniai – ažūriniais raštais išpjaustyti kiaušiniai. Įvairių dydžių ir spalvų, kiekvienas kitoks, tik ant jam pritaikyto pagrindo.


Kai šeimininkas išima ir rodo išraižytus baltus tarsi porcelianinius dirbinius, sunku patikėti, kad tai ne keramika, o paprasti, niekuo neapdoroti, nesukietinti stručių kiaušiniai. Susigėstu savo neišmanymo, bet Vytautas paguodžia, kad pusė čia ateinančių žmonių nesupranta, iš ko tai padaryta. Suprantama, stručių kiaušiniai nėra mūsų kasdienybė, tačiau tai, ką galima iš jų padaryti, tikrai stebina.


Plačiau šia tema – rubrikoje „Svetainė“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 13 (2024)

    Savaitė - Nr.: 13 (2024)