„Namie ir Sode“ aktualijos: raustančios lietuviškos braškės, sienų dažymas ir patarimai, kada tręšti bulves

„Namie ir Sode“ aktualijos: raustančios lietuviškos braškės, sienų dažymas ir patarimai, kada tręšti bulves


Raustančios lietuviškos braškės. Patarimai, kaip dažyti sienas ir kaip pasirinkti tinkamus dažus. Kada, kuo ir kaip tręšti bulves? Plačiau bei kiti aktualūs ir įdomūs straipsniai - 11-jame šių metų „Namie ir Sode“ numeryje.


Lietuviško sodo uogų karalienės


Meilė Taraškevičienė


Braškės – vienos laukiamiausių ir mėgstamiausių uogų. Apie šias uogas nepabosta tupinėti nei profesionalams, nei mėgėjams. Dėl pirmos iš savo lysvės nuskintos braškės vyksta netgi savotiškos lenktynės. O verslininkams 2–3 savaitėmis ankstesnis derlius reiškia ir didesnes pajamas.


Pirmąsias blyškiai rausvas, bet dar ne sodriai raudonas braškes jau raško šiltnamiuose šias uogas auginantys šalies braškininkai. O be dangų lauke auginamų pirmųjų braškių dar teks palūkėti – vieniems trumpiau, kitiems ilgiau, nes nelygu, kokiame Lietuvos krašte jos auga.


Vilniečių Sergejaus ir Daivos Jermolajevų 1,5 ha plote įrengtame braškyne Milkūnų kaime (Švenčionių r.) derlius sunoks ne anksčiau kaip po 2 savaičių. Gegužės viduryje ankstyvųjų veislių braškės žydėjo negausiai, dar nebuvo matyti ir užmegztų uogyčių. „Ir gerai, kad netikėti karščiai neprivertė braškių pirma laiko išskleisti žiedynų, nes vėliau užklupusios šalnos iki minus 7 laipsnių derlių būtų negailestingai sunaikinusios, – sako Sergejus, braškes auginantis nuo 2003 metų iš pradžių savo poreikiams, o vėliau ir parduoti. – Pirmosios ‘Elkatʼ ir ‘Dukatʼ braškių veislės sodintos į lysves ir į tunelius po plėvele su lankais. Ieškojome būdų, kaip gauti ankstyvą ir gerą derlių. Po truputį mokėmės.“

REKLAMA


Visą straipsnį rasite rubrikoje „Mūsų reportažas“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: raustančios lietuviškos braškės, sienų dažymas ir patarimai, kada tręšti bulves


Dažome sienas


Nusprendėte atnaujinti būsto sienas? Puiku, tik atminkite, kad dažų potėpis sienai suteikia ne vien spalvą. Atidžiai parinkti dažai pakeičia erdvės ir šviesos pojūtį, gali suteikti jaukumo ir šilumos.


Saulius Barasa


Šiandien dažų pasirinkimo įvairovė yra didžiulė kaip niekada. Kiekvienas dažų importuotojas ir gamintojas pasakys, kad jų dažai geri arba geriausi. Išsirinkti tinkamą kokybę ar dažų rūšį, ko gero, yra nemenkas žygdarbis. Ką daryti, kai norisi ne tik atrasti tinkamą spalvą, bet ir pasirinkti kokybiškus bei aplinkai nekenksmingus dažus? Nenukabinkite nosies, apžvelgsime svarbiausius aspektus, kuriuos būtina žinoti prieš renkantis būsto atnaujinimo medžiagas.


Pirmas klausimas, į kurį turėtumėte atsakyti, – ką dažysite? Dažų pasirinkimas priklauso nuo patalpų paskirties, drėgnumo, žmonių judėjimo intensyvumo, kokie paviršiai bus dažomi. Tik atsakę į šį klausimą žinosite, link kur judėti.


Daugiau šia tema – rubrikoje „Mano namai“.


„Namie ir Sode“ aktualijos: raustančios lietuviškos braškės, sienų dažymas ir patarimai, kada tręšti bulves


Kada, kuo ir kaip tręšti bulves?


Bulvių tręšimas skatina bulvienojų bei gumbų augimą ir gali gerokai padidinti būsimą derlių. Tačiau svarbu pasirinkti tinkamas trąšas ir žinoti, kada ir kaip geriausia tręšti. Nedera pamiršti ir to, kad tręšiant bulvių gumbuose kaupiasi nitratai, todėl verta pasinaudoti metodais, padedančiais išspręsti šią problemą.


Marija Naudžiūnienė


Žinoma, geriausia, kai bulvės sodinamos į iš rudens mėšlu patręštą dirvą, o papildomai patręšiamos mineralinėmis medžiagomis sodinimo metu. Būtino reikalo tręšti sodinamas bulves nėra, tačiau tikrai verta. Bulvėms reikalingos azoto, fosforo, kalio trąšos bei įvairūs mikroelemetai, tačiau tręšti reikia labai saikingai ir protingai.


Daugiau apie tai – rubrikoje „Mano daržas“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)