„Persikų pūkų“ atspalviu žydinčių gėlių metai

„Persikų pūkų“ atspalviu žydinčių gėlių metai


Madingiausią kitų metų spalvą paskelbiantis spalvų institutas „Pantone“ 2024-ųjų spalva išrinko švelnų persikų atspalvį (angl. peach fuzz). Ši spalva kitąmet karaliaus ne tik aprangoje ar interjere, bet ir gėlynuose bei želdynuose, todėl pats metas pasidairyti, kurie augalų pasaulio atstovai žydi tokio ar panašaus atspalvio žiedais.


Eglė Cibienė


Iš tiesų persikų spalva gėlynuose nėra reta viešnia. Įvairiais persikiniais atspalviais žydi jurginai, rožės, viendienės, yra nemažai vienmečių gėlių, kurių žiedai taip pat yra panašios į „persikų pūkų“ spalvos. Taip yra todėl, kad ši spalva laikoma gana neutralia, švelnia, ramia, neįkyria, be to, derančia ir su kitomis spalvomis. Persikų spalva puikiai dera su balta, rožine, geltona ir oranžine spalvomis, kuriant kontrastingus derinius ją galima derinti su raudona, mėlyna ar violetine. Be to, persikų spalvos žiedais žydintys augalai tinka tiek tradiciniuose, tiek moderniuose želdynuose.

REKLAMA


Lauko augalai

*Vienos populiarių daugiamečių gėlių, kurių daug veislių pasižymi persikų ar abrikosų spalvos žiedais, yra rožės. Vis dėlto nedaug yra tokių, kurios kone idealiai atitinka 2024-ųjų spalvą, o viena iš jų yra arbatinių rožių veislė ‘Just Joey’. Jos grožis pasaulyje vertinamas ne vienus metus: ji 1994 m. buvo pripažinta populiariausia pasaulyje rože ir įtraukta į Rožių augintojų pasaulinės federacijos kuriamą „Rožių šlovės galeriją“.


Tai hibridinė arbatinių rožių veislė, klasikinės krūmo formos, pasižyminti stipriu saldžiu aromatu. ‘Just Joey’ puikiai papildo bet kurį sodą, o pradedantiems rožių augintojams patinka todėl, kad šiuos ištvermingus krūmus lengva prižiūrėti – pakanka kasmet genėti, tręšti ir mulčiuoti. Tiesa, šios rožės gali būti jautrios dideliems šalčiams, tad auginant jas Lietuvoje prieš žiemą vertėtų pridengti.


*Viendienės (Hemerocallis) jau kurį laiką yra kiek mažiau populiarios, tačiau nuostabiu persikiniu atspalviu žydinti jų veislė ‘Luxury Lace’ gali ir vėl atkreipti į šias gėles visų dėmesį. Jos gali augti bet kokioje vietoje: nuo visiškos saulės iki dalinio pavėsio, mėgsta molingą, gerai drenuojamą dirvą, joms nereikia daug priežiūros, tik reguliariai laistyti, kad kuo gausiau žydėtų. Viendienės yra universalios tuo, kad jas galima auginti ir kaip pavienius augalus, ir masiškai, užsodinant didesnius plotus.

REKLAMA


*Dar vieni nuostabiais žiedais išsiskiriantys augalai yra jurginai (Dahlia) ‘Apricot Desire’. Tai universali ilgastiebė veislė, kurią galima sodinti gėlynuose, apvaduose ar net didesniuose vazonuose, taip pat pasipuošti balkonus ar terasas. Be to, ji puikiai tinka skintoms puokštėms, nes žiedai ilgai nevysta.


*Rusmenes (Digitalis) esame įpratę matyti žydinčias balta ar rožine spalva, tačiau iš visų išsiskiria veislė ‘Sutton’s Apricot’, turinti švelnų persikinį atspalvį. Šie augalai geriausiai auga daliniame pavėsyje, juos mėgsta bitės ir kiti naudingi vabzdžiai.


*Gražia persikų spalva žydi ir žiognagės (Geum) ‘Mai Tai’ pusiau pilnaviduriais žiedais. Žiedai išsilaiko ilgai – nuo pavasario iki vasaros, todėl puikiai

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)