Agurkų daigeliams kiaušinių lukštuose saugu

Agurkų daigeliams kiaušinių lukštuose saugu


Daržininkai žino, kokie lepūs yra agurkų daigeliai. Jie sunkiai išgyvena stresą persodinti į nuolatinę vietą. Pasėti tiesiai į dirvą agurkai jaučiasi geriau, tačiau tuomet jie turi būti sėjami ne anksčiau kaip gegužės pabaigoje, tad ankstyvo derliaus tokiu atveju tikėtis nereikia.


Rima Marcinkevičienė


Vienas iš būdų, leidžiančių netraumuoti su meile užaugintų agurkų daigų persodinant, yra jų auginimas kiaušinių lukštuose. Sodinant taip išaugintus daigus jų šaknų sistema beveik visai nejudinama, tad daigai greičiau gali adaptuotis naujoje vietoje. Be to, lukštai atbaido kurklius ir skruzdėles, daigams auginti nereikia papildomų indų. Taigi, jei daigų planuojama auginti nelabai daug, visai patogu tam panaudoti kiaušinių lukštus.


Sėjant daigus į lukštus galima nesirūpinti dėl nepalankių pavasario orų. Jei agurkus planuojama auginti šiltnamyje, tai sėti į lukštus galima jau balandžio viduryje ar paskutinę dekadą, o į šiltnamį sodinti įpusėjus gegužei. Lauko agurkai į lukštus paprastai sėjami gegužės pradžioje, kad iki gegužės pabaigos arba birželio pradžios daigai jau būtų visiškai pasirengę aktyviai vegetacijai lysvėse. Kad agurkų daigai pasiektų reikiamą brandą, pakanka maždaug 25–30 dienų. Kiaušinių lukštuose žemių telpa nedaug, todėl į juos agurkus geriausia sėti trumpesniam laikui, likus maždaug 21–25 dienoms iki daigų sodinimo.

REKLAMA


Šiais metais išbandyti tokį metodą visai paranku, nes balandžio 21 d. švenčiame Velykas ir gamindami įvairiausius patiekalus, kepdami pyragus tikrai sunaudosime nemažai kiaušinių, tad jie gali būti naudingi net du kartus: ir virtuvėje, ir darže.


Patogu ir kompaktiška


Agurkų sėjai reikia 2/3 kiaušinio lukšto, tad naudojant kiaušinius kulinarijoje reikia nudaužti tik trečdalį lukšto ar net mažiau, o ne skelti kiaušinį perpus. Kitame lukšto gale reikėtų pradurti skylutę vandeniui nutekėti. Lukštai perplaunami silpnu kalio permanganato tirpalu ir kiekvienas pripildomas derlingo substrato. Patogiausia tai daryti susukus popierinį piltuvėlį ir per jį beriant žemes. Patariama naudoti specialiai agurkams arba kambarinėms gėlėms auginti pritaikytą substratą.


Sėklos sėjamos 1 cm gylyje nesuslegiant dirvos. Į kiekvieną kiaušinio lukštą dėl visa ko dedamos dvi sėklytės (bent viena tikrai turėtų sudygti). Išimtį galima daryti sėjant profesionalams pritaikytas sėklas, nes jų daigumas dažniausiai būna šimtaprocentinis. Ant lukšto labai patogu užrašyti, kokios veislės agurkai ir kada pasėti. Tada lukštai sustatomi į kiaušinių dėklus. Jei dėklai kartoniniai, geriau juos dar įdėti į plastikinius padėklus (netelpančias kartoninių padėklų dalis galima nupjauti). Žemė su pasėtomis sėklomis gausiai sudrėkinama purkštuvu. Lieti srovele nerekomenduojama, kad nesusislėgtų žemė. Daug vandens pilti negalima, nes lukštai gerai sulaiko drėgmę.

REKLAMA


Kol sėklos sudygs, padėklus patogu laikyti sudėtus vieną ant kito. Palaistyti agurkai uždengiami polietileno plėvele ir statomi į kuo šviesesnę, šiltą vietą. Būtina kasdien pakelti plėvelę, kad patektų oro, ir stebėti, kad žemė neišdžiūtų.


Į nuolatinę vietą – be jokio streso


Praėjus 5–6 dienoms po sėjos pasirodo pirmieji daigeliai. Tada padėklai išskirstomi po vieną. Kai prasikala dauguma daigų, plėvelę reikia nuimti. Svarbiausia daigelių priežiūra – reguliariai laistyti šiltu minkštu, nusistovėjusiu vandeniu.


Daigai ant palangės laikomi maždaug dvi savaites. Tuomet jie pradedami grūdinti. Padėklai šiltomis dienomis trumpam išnešami į gryną orą: pradedama vos nuo kelių minučių oro procedūrų, vėliau laiką ilginant iki kelių valandų.


Į nuolatinę vietą daigai sodinami praėjus šalnų pavojui, kai nakties temperatūra nenukrinta žemiau 10 °C. Lauke to galima tikėtis gegužės pabaigoje–birželio pradžioje, o šiltnamiuose tokių sąlygų sulaukiama jau gegužės viduryje. Tuo metu stipriausi daigai turi po 4 lapelius ir tvirtą stiebelį. Sodinama su visais lukštais švelniai juos spustelėjus, kad truputį susitraiškytų. Daigų šaknys lieka nepaliestos, o lukštai, patekę į gruntą, tampa papildomu kalcio bei kitų mikroelementų šaltiniu, mažina dirvos rūgštingumą, pagerina jos struktūrą. Pasodintus daigus reikia gausiai palaistyti prie pat šaknų.


Daržininkų patirtis rodo, kad kiaušinių lukštuose išauginti agurkai duoda puikų derlių net moliūginiams augalams nepalankiais metais. Ta pati daigų auginimo metodika tinka patisonams, aguročiams, cukinijoms. Tiesa, moliūgų daigams kiaušinių lukštai kiek per ankšti.


Daugiau aktualių straipsnių rasite žurnale „Namie ir Sode“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 16 (2024)

    Savaitė - Nr.: 16 (2024)