Agurkų auginimas šiltnamyje arba šiltlysvėje

Agurkų auginimas šiltnamyje arba šiltlysvėje


Kodėl apie agurkus kalbame tik dabar? Ogi todėl, kad dabar pats metas sėti sėklas ar sodinti daigus nešildomame šiltnamyje arba šiltlysvėje. Daržininkavimo praktika rodo, kad norint ankstyvo derliaus svarbesni dalykai yra tinkama veislė ir auginimo būdas, o ne kuo ankstyvesnė sėja. Agurkų veislių įvairovė leidžia įvairiu metu turėti šviežių agurkų, nes įvairios agurkų veislės pritaikytos skirtingoms auginimo sąlygoms. Be to, agurkai auginami ir atvirame grunte, ir šiltnamiuose bei įvairiose šiltlysvėse. Ir sodinami jie gali būti daigais arba tiesiai į lysvę sėklomis. Šį kartą pakalbėkime apie agurkų auginimą nešildomuose šiltnamiuose ir šiltlysvėse.


Rima MARCINKEVIČIENĖ


Agurkų sėja ar sodinimas šiltnamyje

Neretai tenka girdėti tokią daržininkų nuostatą: esą kam reikalingas šiltnamis, jei daržovės vis tiek sodinamos panašiu metu kaip ir lauke. Vargu, ar ji pagrįsta, ypač kai kalbama apie agurkus ir apie tokią gegužės pradžią, kokia nutiko šiemet. Nemažai spartuolių neteko savo pirmųjų agurkėlių arba nakvojo šiltnamiuose degindami žvakes, statydami šildytuvus ir pan. Net ir per šalnas išsaugoti agurkai patyrė didelį stresą ir jų augimas gerokai sulėtėjo – juk šios daržovės taip nemėgsta temperatūros svyravimų. Daugybė patyrusių daržininkų patvirtintų, kad vėliau pasodinti agurkai sėkmingai pasiveja besikaitaliojančios temperatūros iškankintus draugus ir nudžiugina net ankstyvesniu ir, žinoma, gausesniu derliumi. Šiltnamyje agurkus galima sodinti daigais arba tiesiai į dirvą sėti sėklas.

REKLAMA


Jei agurkai sodinami daigais, daigeliai turi būti jauni, tvirti ir kresni. Geriausiai ir greičiausiai prigyja daigai su 2–3 tikraisiais lapeliais. Tokie jie užauga maždaug per 18–20 dienų. Į nešildomą šiltnamį agurkų daigus verta sodinti tik gegužės pabaigoje, nes anksčiau pasodinti daigai, tikėtina, augs sunkiai ir menkiau derės. Tik labai šiltą ir ankstyvą pavasarį agurkus galima sodinti ir gegužės viduryje. Šiemet agurkų daigus palanku sodinti gegužės 27–30 dienomis.


Tiesa, galima sėti ir sėklas. Šiais metais geriausia tai daryti gegužės 22–24 dienomis. Beje, tiesiai šiltnamyje į dirvą pasėti agurkai derės faktiškai tuo pačiu metu kaip ir 27–30 dienomis pasodinti daigai.


Norint pailginti agurkų derėjimo laiką patariama derinti šiuos du būdus: pirmiausia pasodinti kelis ankstyvųjų agurkų veislių daigus, o likusius sėti sėklomis keliomis dienomis vėliau.


Šiltnamio dirvos paruošimas

Nors sodinti daigų ar sėti sėklų dar skubėti nereikia, dirvą šiltnamyje agurkams reikia paruošti kuo skubiau. Žinoma, geriausia, jei tai padaroma likus 2 savaitėms iki sėjos ar sodinimo.

REKLAMA


Agurkams reikia derlingos dirvos. Jiems naudingas mėšlas, tačiau dabar jau vėloka. Tačiau ruošiant dirvą labai naudinga būtų įterpti purenančių ir aeraciją gerinančių priedų: antramečio komposto, pagulėjusių pjuvenų, ekologiškų išdžiūvusių šiaudų ar pan. Taip pat agurkams rekomenduojami medžio pelenai: jų į 1 kv. m reikėtų įterpti maždaug 0,5 l. Tuomet dirva perkasama 25 cm gyliu. Labai svarbu kruopščiai išrinkti visas piktžoles, nes agurkai jų tiesiog nepakenčia. Likus dienai iki sėjos ar daigų sodinimo lysves reikia gana gausiai palaistyti: į 1 kv. m pilama maždaug 10 l vandens.


Pirmosios dienos dirvoje

Auksinė daržininkų taisyklė sako, kad visus daigus geriausia sodinti apniukusią dieną arba vakare. Sodinant agurkų daigus reikėtų stengtis juos pasodinti tokiu pat gyliu, kokiu jie augo vazonėliuose. Dažniausiai rekomenduojama tarp augalų palikti 40–50 cm atstumą. Į 1 kv. m sodinami 3–5 augalai. Be to, daržininkai teigia, kad agurkai geriau auga susodinti šachmatų tvarka, nes taip gauna daugiau šviesos.

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 19 (2024)

    Savaitė - Nr.: 19 (2024)





Daugiau >>