Pavasario darbai sode: kaip tinkamai paruošti šiltnamį vasaros sezonui?

Pavasario darbai sode: kaip tinkamai paruošti šiltnamį vasaros sezonui?


Kad vasarą būtų galima mėgautis savomis rankomis užaugintomis daržovėmis ir žalumynais, reikėtų žinoti, kad šiltnamio būkle ir dirvožemio kokybe verta pasirūpinti kuo anksčiau. Kaip paruošti šiltnamį sezonui ir užtikrinti gerą terpę augalams pasakoja ekspertai.


Šiltnamis – sodininkų itin mėgstama daržovių auginimo vieta. Dėl lengvai kontroliuojamos drėgmės, temperatūros ir dirvožemio kokybės jame gali užderėti įvairios daržovės – nuo ridikėlių ir salotų ankstyvą pavasarį iki arbūzų ar kitų egzotinių vaisių.


„MOKI VEŽI“ ekspertai sako, kad norint džiaugtis gausiu derliumi, reikėtų pasirūpinti šiltnamio būkle dar prieš pavasario sezoną. Anot jų, tinkamas dirvožemis ir paruošimas prisidės prie didesnio derliaus kiekio.


Rekomenduojama pradėti ruošti dar ankstyvą pavasarį

Ekspertai rekomenduoja šiltnamiu pasirūpinti dar rudenį ir jį tinkamai paruošti žiemai. Pasak jų, po vasaros reikia išvalyti ir išrauti visus perderėjusius augalus, užsilikusias žoles ir padengti žemę mulčiu. Kitaip tariant, žiemos metu šiltnamis turi likti tuščias, taip daryti rekomenduojama, kad neliktų augalų likučių dirvožemyje ir žemė galėtų „pailsėti“.

REKLAMA


Tręšti šiltnamio dirvožemį rekomenduojama ankstyvą pavasarį – maždaug 2 savaitės iki pirmųjų augalų sodinimo. Likus kelioms dienoms iki pirmųjų augalų sodinimo, rekomenduojama gausiai palieti dirvožemį, kad drėgmė pasiektų pasodintas sėklas.


Ruošiant šiltnamį sezonui, svarbu iš anksto nusimatyti, kokie augalai augs konkrečiose vietose, kadangi nuo to priklausys ir žemės paruošimas. Ekspertai pataria kasmet keisti konkretaus augalo sodinimo vietą šiltnamyje, taip augalas gaus visas dirvožemyje esančias medžiagas.


Svarbu išsirinkti tinkamą dirvožemį

Parinkę tinkamą dirvožemį šiltnamiui, sodininkai gali tikėtis gausesnio derliaus. Šiais laikais egzistuoja itin didelis žemių pasirinkimas, todėl rinktis reikėtų pagal tai, kokius augalus sodinsite. Jei auginsite tik pomidorus, vertėtų rinktis pomidorams skirtą žemę, o norint sodinti skirtingus augalus, labiausiai tiks universalus žemių mišinys, dar vadinamas gruntu.

REKLAMA


Norint džiaugtis gausiu derliumi, patariama dirvožemį šiltnamyje keisti kas 2–3 metus. Jei žemė pasidarė kietesnė, nebe tokia puri ir suspausta, o derliaus kiekis kasmet mažėja, tai gali būti ženklas, kad laikas atnaujinti dirvožemį. Keičiant žemę, reikėtų nukasti 10–15 cm senojo grunto ir jį pakeisti nauju pasirinktu dirvožemiu.


Prieš naudojant naują dirvožemį šiltnamyje, svarbu jį atidžiai apžiūrėti – mišinyje neturėtų būti kenkėjų ir parazitų, kurie galėtų pakenkti augalui ir sukelti įvairias ligas.


Apžiūrėkite šiltnamio būklę ir išnaikinkite kenkėjus

Pasak ekspertų, šiltnamio paruošimo darbams gali prireikti specialių įrankių ir produktų. Prieš pradedant darbus, pasirūpinkite kastuvu, grėbliu ar kitais žemės formavimo įrankiais. Taip pat verta turėti valymo dezinfekcijos priemones.


Ruošiant šiltnamį vasarai, reikėtų atidžiai apžiūrėti šiltnamį – po žiemos gali būti užsilikusių vorų, erkučių ar kitų parazitų, kurie gali pažeisti augalus ir sugadinti derlių. Dezinfekcijai rekomenduojama naudoti sodo muilą arba techninę sierą. Pastarosios nerekomenduojama naudoti dažnai, kadangi medžiaga gali sugadinti šiltnamio konstrukciją.


Jei šiltnamis sode stovi ne pirmus metus, patariama pavasarį jį atidžiai apžiūrėti – išvalyti plėvelėje susikaupusius nešvarumus, kad jie nesulaikytų saulės spindulių. Taip pat patariama apžiūrėti konstrukcijos bei dangos būklę ir sutaisyti atsiradusias skyles, kad lietaus vanduo nepatektų į vidų.



Pirmąją sėją galima pradėti jau ankstyvą pavasarį

Atlikus visus šiltnamio paruošimo darbus, galima pradėti sėti sodinukus. Anot ekspertų, jau ankstyvą pavasarį šiltnamyje gali augti šalnoms atsparūs augalai – salotos, ridikėliai, krapai. Sėjant šiuos augalus, svarbu atsižvelgti į informaciją, nurodytą ant sėklų pakuotės – paskubėjus ir pasėjus į per šaltą dirvožemį, sėklos gali nesudygti.


Jei norite padėti sėkloms kuo greičiau sudygti, galite pasirūpinti papildoma danga. Agroplėvelė paspartins žemės įšilimo ir dygimo procesą. Jei dienos saulėtos, užtenka uždengti tik naktį, kad tamsiuoju paros metu žemė neįšaltų.


Šiltnamyje užaugusius sodinukus nereikėtų skubėti perkelti į lauko dirvą. Lauke sėja prasideda kiek vėliau – svarbu sulaukti, kol baigiasi šalnos. Dažniausiai sodinukus į lauką perkelti saugu įpusėjus gegužės mėnesiui.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)