Sezoniniai virškinimo trakto sutrikimai

Sezoniniai virškinimo trakto sutrikimai


Vasara – puikus metų laikas, tačiau vasaros malonumus gali sugadinti sutrikusi virškinimo trakto veikla. Virškinimo sutrikimai dažniausiai paūmėja atostogaujant ar ką tik sugrįžus iš atostogų, nes poilsiaujant pasikeičia ne tik oro sąlygos, bet ir mityba.


Remigija Zinkevičienė


Pasak specialistų, virškinimo traktą gali pažeisti bent 30 rūšių infekcijos. Kenksmingi mikroorganizmai ypač sparčiai plinta karštomis vasaros dienomis ir į žmogaus organizmą patenka kartu su maistu, vandeniu ar nuo nešvarių rankų. Sutrikus virškinimui graužia rėmuo, juntamas sunkumas skrandyje, užkietėja viduriai arba juos paleidžia. Normalizuoti sutrikusį virškinimo trakto darbą galima ir naminėmis priemonėmis. Augalinių preparatų poveikis yra švelnesnis, o šalutinis jų poveikis – menkesnis, nei sintetinių. Be to, vaistiniai augalai kompleksiškai gydo ir stiprina visą virškinimo traktą.


Kartais virškinimo trakto sutrikimų vien vaistiniais augalais išgydyti nepavyksta, todėl tuo pat metu tenka vartoti ir gydytojo paskirtų vaistų. Visais atvejais, net jeigu virškinimo trakto sutrikimas – laikinas, prieš gydantis naminėmis priemonėmis reikėtų pasitarti su gydytoju.


Pagelbės vaistiniai augalai


* Skrandžio veiklą veiksmingai gerina balinių ajerų šaknys: 15 g susmulkintų balinių ajerų šaknų užpilkite 3 stiklinėmis vandens, pavirkite 10 minučių ant mažos ugnies, nukoškite. Gerkite šio nuoviro po ketvirtadalį stiklinės 3–4 kartus per dieną.


* Linų sėklų nuoviras padengia pažeistą skrandžio ir žarnyno gleivinę, sustiprina peristaltiką, padeda gydyti uždegimines ligas ir malšinti skausmus. Linų nuovirą ruoškite taip: 2 šaukštelius linų sėklų užpilkite 2 stiklinėmis vandens, pavirkite 10–15 minučių ant mažos ugnies, palikite 10 minučių pravėsti, plakite 5 minutes, nukoškite. Šio nuoviro gerkite po 2 šaukštus 2–3 kartus per dieną prieš valgį.

REKLAMA


* Krapų (arba pankolių) sėklų antpilas veiksmingai mažina pilvo pūtimą ir pilvo skausmus. Krapų sėklos malšina rėmenį ir mažina skrandžio sulčių rūgštingumą. Šaukštelį susmulkintų krapų (arba pankolių) sėklų užpilkite 250 ml verdančio vandens, uždenkite ir palikite 2 valandas nusistovėti, nukoškite. Gerkite antpilo po šaukštą 3–4 kartus per dieną 20 minučių prieš valgį.


* Vaistinių ramunėlių preparatai padeda gydyti uždegimines ligas, skrandžio žaizdas ir stiprina imuninę sistemą. Vaistinių ramunėlių žiedų antpilas normalizuoja sutrikusio virškinimo trakto darbą, skatina skrandžio sulčių skyrimąsi ir malšina žarnyno spazmus. Ramunėlių žiedų antpilą ruoškite taip: 1–2 šaukštus žiedų užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite 20 minučių nusistovėti, nukoškite. Karšto antpilo gerkite po ketvirtadalį stiklinės 2–3 kartus per dieną.


* Žąsinių sidabražolių šaknyse gausu rauginių medžiagų, kurios padeda gydyti enterokolitą (plonosios ir storosios žarnų uždegimą) ir normalizuoti sutrikusį virškinimą. Be to, šis vaistinis augalas padeda gydyti uždegimines ligas ir žaizdas, stabdo kraujavimą. Žąsinių sidabražolių šaknų nuovirą ruoškite taip: 10 g susmulkintų šaknų užpilkite puse litro karšto vandens, pavirkite 20 minučių ant mažos ugnies, nukoškite. Nuoviro gerkite po šaukštą kas 2 valandas.

REKLAMA


* Sutrikusį virškinimą pagerins šių vaistinių augalų mišinys: susmulkinkite ir sumaišykite po 1 dalį paprastųjų jonažolių ir vaistinių dirvuolių, po 2 dalis plačialapių gysločių ir mėtų lapų bei vaistinių ramunėlių žiedų. Šaukštą vaistinių augalų mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite, palikite atvėsti, nukoškite. Gerkite antpilo po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną.


Vaistai iš sodo ir daržo


Norėdami išvengti virškinimo sutrikimų, vartokite daug šviežių daržovių: kopūstų, burokėlių, ridikų, pomidorų, agurkų, griežčių, ropių. Vasarą valgykite kuo daugiau žalumynų. Ypač sveika valgyti daržinių salotų lapų, sumaišytų su kiaulpienių, garšvų, plačialapių gysločių jaunais lapeliais. Visi šie produktai gerina skrandžio veiklą.


Naudinga gerti ir daržovių sulčių. Kopūstai ir jų sultys skatina tulžies skyrimąsi, malšina pilvo skausmus ir pykinimą. Morkų ir burokėlių sultys mažina skrandžio sulčių rūgštingumą. Bulvių sultys malšina virškinimo trakto spazmus ir mažina skrandžio sulčių rūgštingumą.


Sezoninė liga – diarėja


Karštomis vasaros dienomis žmonės neretai suserga diarėja – pradeda viduriuoti. Ar kepsninėje gaminta mėsa buvo ne visai iškepusi, ar maistas karštyje per ilgai pastovėjo, ar rankas ne itin kruopščiai nusiplovėte, o gal neplautą obuolį sode sugraužėte ar grįžę namo pamiršote nusiplauti rankas, padariniai būna tie patys – pilvas pradeda urgzti, jį raižo, o į tualetą tenka vaikščioti dažniau nei įprastai. Kaip apsisaugoti nuo šio itin nemalonaus negalavimo ar jį greičiau išgydyti?


* Sergant diarėja patariama gerti aktyvintosios anglies tablečių.


* Jei viduriuojate, gerkite daugiau vandens, nes viduriuojant netenkama daug skysčių. Naudinga gerti ir nesaldintos arbatos. Manoma, kad viduriuojantis žmogus turėtų mažais gurkšneliais kas valandą išgerti po stiklinę skysčių.



* Kenksmingiems mikroorganizmams daugintis rūgšti terpė nėra tinkama, todėl per karščius reikėtų gerti rūgščių gėrimų: kompotų, spanguolių ir bruknių morsų, kisielių.


* Sergant diarėja taip pat patariama gerti dezinfekuojančių ir vidurius kietinančių vaistinių augalų preparatų. Gana dažnai liaudies medicinos žinovai pataria gydytis tokiu vaistinių augalų mišiniu: susmulkinkite ir lygiomis dalimis sumaišykite paprastųjų jonažolių, ramunėlių žiedų ir mėtų lapų. Šaukštą mišinio užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite, palikite atvėsti, nukoškite. Šio antpilo mažais gurkšneliais išgerkite 2–3 stiklines per dieną.