Ekspertė patarė, kaip per Velykas susidoroti su virškinimo sutrikimais

Ekspertė patarė, kaip per Velykas susidoroti su virškinimo sutrikimais


Virškinimo sutrikimai – dažnas švenčių palydovas, su kuriuo susidurti artėjančiu laikotarpiu kyla didesnė rizika nei įprastai. Vaistininkė Kristina Zacharevič primena, kaip galima padėti sau pavasario šventėms dar neprasidėjus ir neribojant savęs jų metu.


Atsisakyti – nemandagu


Šventinis laikotarpis įpareigoja ne tik gausiai jam pasiruošti, bet taip pat aktyviai ir jį atšvęsti. Šiuo metu suvalgoma daug kasdienai neįprasto ir skirtingo maisto net ir tuomet, kai sotumo jausmas jau seniai aplankė. Juk svečiuose kitų ruošto maisto ne visuomet pavyksta atsisakyti, o tai gali tapti virškinimo sutrikimo priežastimi. Todėl geresniam virškinimo sistemos darbui vaistininkė rekomenduoja pasidomėti natūraliais fermentais, kurie padės lengviau suskaidyti baltymus, riebalus ir angliavandenius.


„Jeigu žmogus pajuto pilvo pūtimą, skausmus skrandyje ar žarnyne, atsirado toks tarsi gastritinis pojūtis arba net pykinimas, pirmiausia reikėtų nustoti valgyti. Tuomet savijautą pagerinti padės pakaitinė fermentų terapija – kasos veiklą gerinantys milteliai. Jie leis kasai lengviau apdoroti didesnius susimaišiusio maisto kiekius ir taip jo perteklius bus suskaidytas greičiau“, – sako vaistininkė.

REKLAMA


Natūralios priemonės irgi gerina virškinimą


Pasitaiko atvejų, kuomet sutrikus virškinimui žmonės delsia ir kenčia simptomus galvodami, kad papildomų preparatų vartojimas jiems nepadės, o tik dar labiau pakenks. Tačiau virškinimą pagerinti gali ir tokie preparatai, kurių sudėtyje yra tik natūralios medžiagos. Didelis maisto keikis gali sukelti rėmens ar vidurių užkietėjimo problemas.


„Rėmens sukeltam rūgštingumui mažinti padės įvairių žolelių arbatos kaip ramunėlių, saldymedžių šaknų, pipirmėčių. Vidurių užkietėjimui palengvinti rekomenduojamos kalendrų, šaltekšnio žievės arbatos. Ilgalaikei problemai spręsti tinka baltųjų gysločių sėklų luobelės.


Tradicinės kilmės augaliniai preparatai su silimarinu gali būti vartojami ne tik trumpalaikiu periodu, bet ir esant ilgalaikiams virškinimo sutrikimams. Tai gera profilaktinė priemonė, padedanti paruošti organizmą dar iki švenčių. O susidūrus su simptomais, ji padės sumažinti pilvo pūtimą, išvalyti kepenis, paskatins tulžies nutekėjimą ir taip pagerins virškinimą.

REKLAMA


Priemonės su kartumynais suaktyvins refleksinį skrandžio sulčių išsiskyrimą, kuris taip pat padės pastimuliuoti kasos darbą ir pagerinti jos veiklą“, – natūralių priemonių poveikį apžvelgia specialistė.


Didžiausios grėsmės


Sutrikimus, pasak vaistininkės, sukelti gali ne tik didelis neįprasto maisto kiekis, bet ir stresas ar alkoholis. Žmogaus, kuris vartoja alkoholį, kepenys apkraunamos dvigubai stipriau. Kadangi įprastai šventiniai patiekalai riebesni, užgerti alkoholiu – virškinimo sistemai tai sukelia daug papildomo darbo.


„Švenčių laikotarpiu valgome daug riebaus maisto, kuriuos palydi dideli kiekiai angliavandenių. Kadangi valgymas trunka ne vieną dieną, nespėdama tiek suvirškinti, sistema sustoja. Jai sudėtingiausia ir tuo metu, kai vaišes palydi alkoholis, nes kepenys apkraunamos dvigubai.


Todėl rekomenduojama spazmus mažinti ne tik preparatais, bet ir gerti daug vandens, kuriame gausu elektrolitų. Jų balansą reikėtų stengtis atstatyti ir tais atvejais, kai prasidėjo ūmus apsinuodijimas su viduriavimu ar vėmimu“, – komentuoja K.Zacharevič


Apsinuodijus kreipkitės į specialistus


Jeigu simptomai nuo pojūčių pereina prie aktyvaus ir dažno viduriavimo, vėmimo, tokiu atveju vertėtų nedelsti ir kreiptis į specialistus. Nevaldomiems simptomams reguliuoti rekomenduojama pasitelkti rehidracinius, spazmus malšinančius preparatus ar angliukus. Kaip natūralus sorbentas jie padės sugerti toksinus ir lengviau pašalinti iš organizmo.


„Tokiais atvejais būtina užtikrinti reikalingą skysčių kiekį organizme, kad nebūtų prarastas svarbus elektrolitų kiekis. Organizmo atstatymui rekomenduojama vartoti tam skirtus tirpalus, o atsparumą ligoms ir įvairiems sutrikimams stiprinti padės gerosios bakterijos. Jos atsakingos ne tik už tinkamą žarnyno veiklą, bet ir vitaminų sintezę. O tai turi kur kas didesnę reikšmę bendrai organizmo savijautai bei geresniam virškinimui“, – šventinius mitybos ypatumus apžvelgia vaistininkė K.Zacharevič.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)