Kineziterapeutė paaiškino, ką reiškia, kai nugaros skausmas plinta į sėdmenis – kada kreiptis į gydytoją, o kada gali prireikti operacijos?

Kineziterapeutė paaiškino, ką reiškia, kai nugaros skausmas plinta į sėdmenis – kada kreiptis į gydytoją, o kada gali prireikti operacijos?


Vienas dažniausių nusiskundimų, kuris pastaraisiais dešimtmečiais vargina žmones, yra nugaros skausmas. Kadangi stovime, vaikštome, atliekame fizinį darbą ar ilgai sėdime, nugaros sritis tampa pažeidžiama, tad ilgainiui gali atsirasti struktūrinių pokyčių ar tam tikra perkrova. Pasak Medicinos diagnostikos ir gydymo centro kineziterapeutės Gerdos Badikonytės, itin dažnas yra nugaros skausmas, pereinantis į sėdmenis. Dėl ko jis kyla, kokių priemonių reikia imtis, norint numalšinti tokį skausmą, ir kada metas kreiptis į specialistus?


Dėl ko gali kilti nugaros skausmas apačioje?


• Nugaros raumenų patempimas


Juosmens skausmas dažniausiai atsiranda dėl nugaros raumenų ar kitų struktūrų patempimo.


„Neretai keliant didesnį svorį ar tai darant netaisyklingai, gali būti pažeidžiamas sėdimasis nervas, raiščiai, sausgyslės ar raumenys, esantys nugaros srityje. Taip pat sportuojant gali įvykti pažaidų, kuomet asmuo staigiai pasisuka ar pasilenkia. Netaisyklinga laikysena ar nepakankamas fizinis aktyvumas irgi įvardijami kaip šį skausmą sukeliantys faktoriai“, – pasakojo kineziterapeutė G. Badikonytė.


Traumos ar kritimo atveju gali įvykti stuburo slankstelių lūžiai (riziką gali padidinti spondilolizė ar osteoporozė).

REKLAMA


• Tarpslankstelinio disko išvarža


Nugaros apačios skausmą pasak kineziterapeutės, gali sukelti ir tarpslankstelinio disko pažeidimai: „Ilgainiui gali formuotis degeneraciniai pokyčiai, diskas susidėvi ir suplonėja, atsiranda vadinamoji stuburo osteochondrozė. Disko išvaržos atveju spaudžiama nervinė šaknelė, todėl atsiranda būdingi simptomai.“


• Kryžkaulinio klubakaulio sąnario ligos


Dar viena priežastis, kodėl gali kilti skausmas nugaros apačioje, – kryžkaulinio klubakaulio sąnario patologija, kuri pasireiškia netinkamais judesiais, nestabilumu ar judesių ribojimu. „Dėl to gali padidėti apkrova aplinkinėms struktūroms (kryžkaulinio klubakaulio sąnario kapsulei, raiščiams, minkštiesiems audiniams) ir atsirasti vietinis skausmas ar plisti į juosmens, dubens sritį, net šlaunį“, – paaiškino Reabilitacijos ir sporto medicinos centro kineziterapeutė G. Badikonytė.


Kodėl skausmas plinta link sėdmenų ir kaip jį atpažinti?


Nugaros apačios skausmas, kuris plinta link sėdmenų ar šlaunų, anot specialistės, dažnai gali atsirasti dėl tarpusavyje susijusių nervų ir raumenų struktūrų. Dažniausiai toks skausmas vadinamas išialgija arba juosmens radikulopatija.

REKLAMA


Tokiu atveju asmenys simptomus įvardija taip:


• skausmas plinta link sėdmenų ar šlaunies užpakalinės srities;
• skausmas suintensyvėja tiesiantis (stovint ar vaikštant) arba lenkiantis (sėdint arba lenkiantis į priekį);
• gulint ant šono skausmas sumažėja.


Kineziterapeutės G. Badikonytės teigimu, kartu su šiuo skausmu dažnai pasitaiko ir neįprasti jutimai (nejautra, tirpimas, dilgčiojimas) bei raumenų įtampa (dažniausiai apatinėje nugaros dalyje ir sėdmenyse).


„Skausmas į sėdmenis gali pereiti dėl stuburo tarpslankstelinio disko pažeidimo, kurio metu į išorinę disko pusę išsiveržia minkštasis jo branduolys ir tokiu būdu gali būti spaudžiamos nervinės šaknelės. Stuburo kanalo susiaurėjimo atveju taip pat gali būti spaudžiami ir dirginami nervai – tai vadinama spinaline stenoze“, – teigė Reabilitacijos ir sporto medicinos centro kineziterapeutė.


Sėdynkaulio skausmas, anot jos, gali atsirasti dėl tam tikro raumens, esančio sėdmenų srityje, uždegimo ar sudirginimo. Sėdmeninis nervas yra gana arti kriaušinio raumens, kartais driekiasi per jį patį. Taigi, jei raumuo tampa pažeistas, gali atsirasti patinimas, kurio metu spaudžiamas nervas ir sukelia skausmą. Retais atvejais, pasak kineziterapeutės, skausmo priežastis gali būti įgimta problema – tam tikros stuburo deformacijos, sukeliančios kanalo susiaurėjimą ar disko išvaržą.


Nugaros skausmas, pereinantis į sėdmenis, ir / ar sėdynkaulio skausmas gali būti trumpalaikis arba ilgalaikis. Yra skiriamos kelios fazės.



Ūmi fazė: kuomet skausmas aštrus ir prasideda staiga, dažniausiai atsiranda dėl disko pažaidos.


Lėtinė fazė: skausmas atsiranda laipsniškai, dažniausiai dėl stuburo kanalo susiaurėjimo arba raumens uždegimo, dirginančio sėdmeninį nervą.


Kada reikalingas nugaros skausmo gydymas?


Palengvinti nugaros skausmą įvykus nedideliam patempimui ar pažaidai, pasak kineziterapeutės G. Badikonytės, galima per 2–3 dienas, atlikus lengvus tempimo pratimus ir pailsėjus. Tačiau jei žmogus jaučia nuolatinį skausmą ir spazmus, trukdančius atlikti kasdienę veiklą, patariama nieko nelaukus kreiptis į gydytoją.


„Na, o jei, kai skauda, jaučiama ir nejautra, pacientui tirpsta ar dilgčioja galūnės, jaučiamas silpnumas, sunku judėti ar prarandama šlapimo pūslės bei žarnyno kontrolė, tai yra rimtas signalas, kad reikia skubios medicininės pagalbos“, – paaiškino specialistė ir pridūrė, jog gydymas skiriamas atlikus nuoseklų ištyrimą ir būtinus diagnostinius tyrimus.

Kuo žmogui gali padėti reabilitacija ir kineziterapija?


Norint numalšinti apatinės nugaros dalies skausmą, dažniausiai skiriama kineziterapija, pavyzdžiui, taikoma manualinė terapija, tempimo ir raumenų stiprinimo pratimai, pacientas išmokomas ergonomiškų judesių ir pan.


„Kineziterapeutas kiekvienam besikreipiančiajam sudaro tinkamą gydymo planą, prieš tai atlikęs nuoseklų jo ištyrimą, padeda jį vykdyti koreguodamas įvairias kūno padėtis ir mokydamas taisyklingai atlikti judesius. Kineziterapijos metu paprastai taikomi tokie metodai, kurie padeda koreguoti žmogaus laikyseną stovint ir sėdint, taip pat padeda sumažinti skausmą ir atgauti judesių amplitudę“, – apie kineziterapijos naudą pasakojo G. Badikonytė.

REKLAMA


Atsižvelgęs į kiekvieno paciento individualią ligos istoriją, specialistas gali jam paskirti ir nesteroidinių priešuždegiminių vaistų, masažo terapiją bei fizioterapijos procedūras, t. y. impulsines sroves, magneto, ultragarso terapiją ar kt.


Kokie pratimai nugaros skausmui malšinti yra efektyviausi?


Siekiant sumažinti nugaros skausmą apačioje, pasak specialistės, labai dažnai pasitelkiami tempimo, stabilizavimo pratimai, metodai raumenų jėgai ir raumenų ištvermei didinti. Taip pat didinamas aerobinis pajėgumas bei koreguojama darbinė aplinka ir veikla. Išmokti taisyklingai atlikti pratimus nesudėtinga su gydytojo ir kineziterapeuto priežiūra.


„Gali būti skiriama kineziterapija vandenyje. Svarbiausia, kad žmogus, siekiantis pagerinti fizinę būklę, būtų motyvuotas ir savarankiškai reguliariai atliktų reikiamus pratimus namuose. Ir, žinoma, svarbu, kad tai darytų nuosekliai“, – pabrėžė kineziterapeutė G. Badikonytė.


Kada prireikia operacijos?


Jei nugaros skausmas pereina į sėdmenis, operacija tokiu atveju yra gana sudėtinga. Jos galimybė, pasak kineziterapeutės, turėtų būti svarstoma tik kraštutiniu atveju – tik tuomet, kai nugaros pratimai nuo skausmo ir kitos priemonės nebeveiksmingos. Todėl, pajutus juosmens skausmą ar nugaros skausmą apačioje, reikėtų nedelsiant kreiptis į šeimos gydytoją arba iškart į reabilitologą, kineziterapeutą ar kitus specialistus.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)