Liaudies medicina: rudeninis išijo paūmėjimas

Liaudies medicina: rudeninis išijo paūmėjimas


Rudenį nugarą reikia saugoti nuo skersvėjo ir drėgmės – jai ir dieną, ir naktį turi būti šilta. Išijo priepuolį dažnai išprovokuoja strėnų atšalimas sušlapus, perpūtus skersvėjui arba sušalus.


Remigija Zinkevičienė

Išijas (išialgija, arba klubo skausmas) – sėdmens nervo uždegimas, juntamas užpakalinėje šlaunies ir blauzdos dalyje bei pėdoje. Dažniausiai pažeidžiami asmenys – abiejų lyčių vyresnio amžiaus žmonės. Simptomai gali išsivystyti staiga, atliekant nerangius, įtampos reikalaujančius ar sukamuosius judesius (keliant sunkų daiktą) arba pamažu, dėl kokios nors patologijos atsiradus spaudimui į sėdmens nervą. Dažniausiai dėl išijo kalti susidėvėję tarpslanksteliniai diskai. Beje, tarpslanksteliniai diskai dyla ne tik senstant, bet ir dėl ilgalaikio sėdėjimo ar nejudraus gyvenimo būdo.


Išijui būdingas skausmas kartais būna toks stiprus, kad ligonis nebegali net paeiti. Skausmai gali sustiprėti, ypač naktį ar bandant pasukti koją į vieną ar kitą šoną. Išiją nuo paprastos strėnų gėlos atskirti nesunku – tik varginant išijui skausmas išplinta į koją.

REKLAMA


Šią ligą gydo tik gydytojas. Papildomai, pasitarus su gydytoju, galima pasinaudoti ir liaudies medicinos patarimais.


Vaistinių augalų preparatai

Sergant išiju patariama gertu vaistinių medetkų žiedų antpilo, didžiųjų debesylų šaknų ar kaštonų lapų nuoviro. Skaudamas vietas liaudies medicinos žinovai pataria įtrinti spiritiniais valerijonų, čiobrelių, vaistinių taukių (kaulažolių), krienų antpilais.


* Didžiųjų debesylų šaknų nuoviras: šaukštą susmulkintų didžiųjų debesylų šaknų užpilkite stikline vandens, pavirkite 5 minutes ant mažos ugnies, palikite atvėsti, nukoškite. Taip paruoštą nuovirą išgerkite per 2 kartus: ryte prieš pusryčius ir vakare prieš vakarienę. Didžiųjų debesylų šaknų nuoviras veiksmingai gydo net įsisenėjusį lėtinį išiją.


* Pušų spyglių tepalas skausmui malšinti: 1 dalį spyglių miltelių sumaišykite su 2 dalimis taukų arba sviesto. Sirgdami išiju ar reumatu išsimaudykite karšto vandens vonioje, paskui šiuo tepalu įtrinkite skaudamas vietas.

REKLAMA


* Skausmus galima malšinti medumi. Medų užtepkite ant skaudamos vietos, uždėkite polietileno plėvelę ir šiltai apriškite.


* Veiksmingas skaudamų vietų įtrynimo vaistas yra jonažolių aliejus. Jo galite nusipirkti vaistinėje arba pasigaminti patys: saulėtą dieną nuskintų jonažolių žiedų laisvai priberkite indelį iki kakliuko ir užpilkite alyvuogių aliejumi (kad apsemtų). Sandariai uždenkite ir keletą savaičių palikite saulėtoje arba šiltoje vietoje. Po kurio laiko aliejus paraudonuoja. Aliejų nukoškite, tirščius nuspauskite ir supilkite į tamsaus stiklo indą.


Gydomieji kompresai

* Bulvių košės kompresas: 1–2 kilogramus bulvių išvirkite su lupenomis ir sutrinkite. Košę sukrėskite į lininį maišelį ir dar karštą uždėkite ant nugaros, šiltai užsiklokite. Palaikykite kompresą, kol bulvių košė atvės.


* Skausmą veiksmingai malšina obuolių acto, atskiesto lygiomis dalimis šiltu vandeniu, kompresas. Jį galite palaikyti per naktį.


* Labai veiksmingai skausmus malšina augalų lapų kompresai. Juos ruoškite taip: odą patepkite aliejumi, truputį patrinkite, užklokite alyvų, šalavijų, mėtų, melisų, baltagūžių kopūstų, kambarinių pelargonijų arba krienų lapais ir šiltai apriškite.


Gydomoji mankšta

* Praėjus išijo priepuoliui pradėkite sportuoti. Labai tinka vandens gimnastika, plaukimas, vaikščiojimas, važiavimas dviračiu. Naudinga „važiuoti dviračiu“ ir lovoje. Venkite sporto šakų, kur reikia didelės fizinės ištvermės.



* Sergantiems išiju naudinga kvėpavimo mankšta ir organizmą stiprinantis pratimas: atsisėdę ant kėdės užsimerkite, atsipalaiduokite. Ramiai ir giliai įkvėpkite, sulaikykite kvėpavimą ir lėtai iškvėpkite, kiekvieną kartą mintyse suskaičiuodami iki septynių. Šį pratimą pakartokite 10 kartų.

* Stuburą atpalaiduojantis pratimas: stovėkite tiesiai, truputį pakelta galva. Žvilgsnį nukreipkite į priekį, rankas laikykite nuleistas, delnais į priekį. Įkvėpkite ir tuo pačiu metu pasistiebkite. Sulaikę kvėpavimą pastovėkite ant pirštų galiukų. Paskui iškvėpkite, grįžkite į pradinę padėtį, atpalaiduokite rankas. Pratimą kartokite rytais, per pietus ir vakarais.


* Daugiau vaikščiokite, dažniau lipkite laiptais, nesinaudokite liftu.


Naudingi patarimai

* Ištikus išijo priepuoliui ligos simptomus gali sušvelninti lovos režimas – gulėjimas ant nugaros, sulenkiant kojas ir po keliais padedant pagalvėlę. Išijo skausmai taip pat sumažėja, kai žmogus būna embriono pozoje. Prasidėjus uždegimui 1–2 dienomis fizinį aktyvumą reikėtų visiškai sumažinti.


* Sergant išiju svarbu tinkamai maitintis: sveika valgyti liesos jautienos, vištienos ir kalakutienos (be odos), jūrų žuvies, o riebaus, kepto ir rūkyto maisto kurį laiką reikėtų atsisakyti. Sveika valgyti ankštinių daržovių: pupelių, žirnių ir lęšių. Daržovių salotas paskaninkite salierų ir petražolių žaluma. Kasdien suvalgykite po 4–5 obuolius. Stiprindami nugarą vartokite alaus mielių, kurios apsaugo sąnarius ir nervus nuo uždegiminių ligų.


* Stebėkite savo kūno svorį, nes antsvoris – pavojingas krūvis stuburui.


Vonios ir vonelės

Bet kurios rūšies gydomojoje vonioje patariama maudytis prieš miegą. Vertėtų vonioje pagulėti 10–12 minučių kasdien vieną savaitę.

REKLAMA


* Populiariausia išijų gydyti pušų ūglių voniomis. Iš pradžių iš kilogramo jaunų pušų ūglių paruoškite koncentruotą antpilą: ūglius užpilkite 3 litrais karšto vandens, uždenkite ir palikite 4 valandas nusistovėti. Paskui antpilą nukoškite ir supilkite į paruoštą vonią. Pušų vonia – raminamoji priemonė sergant išiju ar podagra.


* Krienų šaknų vonia: 50–70 g sutarkuotų krienų sudėkite į marlę ir pamerkite į 36–37 laipsnių temperatūros vandens vonią. Krienų vonia padės sergantiems išiju, radikulitu, reumatu bei podagra.


* Vonelė kojoms: kupinas rieškučias nuplautų dilgėlių (su šaknimis) užpilkite 5 litrais šalto vandens ir palikite per naktį pritraukti. Kitą dieną antpilą užvirkite ir palikite truputį pravėsti. Kojas palaikykite karštoje (kiek galite iškęsti) vonelėje 20 minučių. Dilgėles palikite vandenyje. Šias voneles su tomis pačiomis dilgėlėmis pašildžius vandenį dar galima naudoti du ar tris kartus.


* Dilgėlių vonia: 200 g susmulkintų dilgėlių užpilkite puse litro verdančio vandens, pavirkite 15 minučių ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite pusvalandį nusistovėti, nukoškite ir supilkite į paruoštą vonią. Dilgėlių vonioje patariama maudytis 5–6 kartus.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)