Kūno temperatūros mažinimas be vaistų

Kūno temperatūros mažinimas be vaistų


Karščiavimas – ne liga, bet apsauginė organizmo reakcija. Kai į organizmą patenka ligų sukėlėjai, imuninė sistema imasi visų priemonių jiems sunaikinti, todėl ir pakyla aukšta kūno temperatūra.


Parengė Remigija ZINKEVIČIENĖ

Pasak specialistų, jei kūno temperatūrą yra ne aukštesnė nei 38 laipsniai, nereikia skubėti vartoti ją mažinančių vaistų. Tokia kūno temperatūra dažniausiai nėra pavojinga. Tai požymis, kad organizmas su virusais kovoja pats. Kūno temperatūrai pakilus iki 38,5 laipsnio, dauguma mikrobų ir virusų nustoja daugintis, ir organizmas įgauna imunitetą ligos sukėlėjams. Namuose aukštą temperatūrą patariama mažinti tik tada, jei esate įsitikinę, kad ją sukėlė peršalimo ligos. Priešingu atveju būtina kreiptis į gydytoją.


Uogos ir jų sultys – tinkamiausi vaistai

* Šviežios avietės arba jų sultys – tinkamas vaistas karščiavimui gydyti. Galima gerti ir aviečių arbatos: 30 g džiovintų aviečių užpilkite stikline vandens ir užvirkite. Nenukoškite, uogas palikite vandenyje. Šiltos arbatos gerkite rytais ir nakčiai.

REKLAMA


* Sveikas ir skanus temperatūrą mažinantis vaistas – gervuogių uogos arba uogienė bei gervuogių sultys.


* Aukštą kūno temperatūrą mažina šiltu vandeniu atskiestos spanguolių ir serbentų sultys.


* Jei temperatūra pakilo peršalus, patariama valgyti greipfrutų.


Gydomieji kompresai

* Aukštą kūno temperatūrą galite sumažinti citrinomis: į stiklinę vandens įpilkite porą šaukštų citrinų sulčių ir šiuo tirpalu įtrinkite visą kūną. Jei kūno temperatūra ypač aukšta, dar uždėkite ant kaktos ir krūtinės tame pačiame tirpale sumirkytus marlės kompresus. Marlę keiskite kas kelias valandas.


* Kūno temperatūrą galite sumažinti acto (geriausiai obuolių), atskiesto vandeniu (1:2), kompresais. Juos reikia uždėti ant alkūnių, kelių (iš vidinės pusės) ir juosmens. Kompresus palaikykite, kol sušils. Jei temperatūra nenukrito, šią procedūrą pakartokite.


Vaistinių augalų pagalba

Norėdami sumažinti aukštą kūno temperatūrą, gerkite daug skysčių. Specialistai pataria pakilus aukštai kūno temperatūrai gerti ne įprastinės arbatžolių arbatos, bet vaistinių augalų arbatos. Temperatūrą veiksmingai mažina liepžiedžių ir aviečių (uogų, lapų, stiebelių), bruknių, ramunėlių, šeivamedžių žiedų, šilinių viržių, varnalėšų šaknų, mėtų, erškėčių šiltos arbatos.

REKLAMA


* Erškėčių uogų arbata padeda organizmui pasipriešinti infekcinėms ligoms: vakare į termosą suberkite 20 g džiovintų erškėčių uogų, užpilkite pusę litro verdančio vandens ir palikite per naktį pritraukti. Erškėčių uogų arbatos gerkite po pusę stiklinės 2–3 kartus per dieną.


* Šeivamedžių arbata skatina prakaitavimą ir stiprina apsaugines organizmo funkcijas: šaukštą šeivamedžių žiedų užpilkite puodeliu verdančio vandens, palikite keletą minučių pritraukti, nukoškite. Gerkite šiltos arbatos po 3 puodelius per dieną.


Verta žinoti

* Kūno temperatūrą didina alkoholiniai gėrimai, garstyčių kompresai, garinė pirtis, karšto vandens dušas arba vonia, elektrinė antklodė ir karšti gėrimai.


* Žmogus su aukšta temperatūra kovoja prakaituodamas. Prakaitas, garuodamas nuo kūno paviršiaus, jį atvėsina ir apsaugo nuo perkaitimo. Jei pakilusi aukšta kūno temperatūra, šiltai neužklokite nei vaikų, nei suaugusiųjų – šilta patalynė neleis kūnui atvėsti. Ligonį užklokite lengva medvilnine antklode, kuri sugeria drėgmę.


* Jei kūno temperatūra pakilo iki 38 laipsnių ir aukščiau, plastmasinius šalto vandens butelius pakiškite po keliais ar pažastimis, nes tose vietose yra stambių kraujagyslių. Šios kraujagyslės susitrauks, o kūno temperatūra sumažės.


* Vėdinkite patalpas. Reguliariai vėdindami patalpas, aukštą kūno temperatūrą sumažinsite 0,2–0,3 laipsnio.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)