Ką daryti, jeigu sutriko nervai

Ką daryti, jeigu sutriko nervai


Gyvenimo tempas greitėja, o tai didina ir nervinę įtampą. Liaudies medicinos patarimų, kaip jos atsikratyti, yra daugybė. Tereikia rasti sau tinkamą.


Remigija Zinkevičienė


Dėl nervinės įtampos gali „šokinėti“ kraujo spaudimas, sutrikti virškinimas, skydliaukės veikla, pablogėti atmintis, varginti dažni galvos skausmai ir svaigti galva, kankinti nemalonūs pojūčiai širdies plote, nemiga, nuolatinis nuovargis, gali padidėti antsvoris, todėl labai svarbu jos atsikratyti.


Išmokite įveikti nerimą


* Nuotaika turi įtakos visoms organizmo funkcijoms, todėl venkite negatyvių minčių. Išmokite džiaugtis ne tik savo, bet ir kitų sėkme. Kuo dažniau šypsokitės. Bendraukite su linksmais žmonėmis. Ypač naudinga kvatotis iki ašarų: toks juokas tarsi sukrečia visą organizmą, pagerėja biologiniai procesai, stiprėja krūtinės ląstos ir širdies raumenys.


* Vienas iš svarbiausių dalykų – pozityvi veikla. Mąstymas apie problemą nepadės, reikia veikti. Pirmiausia susidarykite sąrašą visų priežasčių, kurios verčia nerimauti. Paskui jį peržiūrėkite – ką galite nuveikti, kad išspręstumėte kiekvieną problemą. Ir nebijokite priimti sprendimų. Neryžtingumas – didžiausias streso šaltinis, todėl geriau padaryti greitą, aiškų sprendimą, net jei vėliau tektų sugrįžti prie tos pačios problemos. Taip išvengsite besitęsiančio nerimo.

REKLAMA


* Jei vakare kamuoja neišspręsta problema, prisiminkite patarlę, kad rytas už vakarą protingesnis, ir eikite miegoti. Tikėtina, kad ryte problema atrodys daug paprastesnė ir nesunkiai rasite sprendimą.


Patarimai gerai savijautai


* Dažniau būkite gamtoje – tai labai ramina. Stenkitės ilgiau žiūrėti į žalius augalų masyvus ir matyti kuo daugiau žalios spalvos: japonų tyrimai parodė, kad tai veikia raminamai ir sumažina vidinę įtampą.


* Norėdami išvengti nemalonių pojūčių, vidury dienos (geriausiai 12 valandą) atlikite kvėpavimo pratimus: atsisėskite, ištieskite nugarą, dešinės rankos pirštais apimkite kairės rankos riešą ir apčiupkite pulsą. Lėtai ir giliai įkvėpkite, suskaičiuokite 7 pulso tvinksnius, o po jų lėtai iškvėpkite. Kvėpavimo pratimų trukmė – apie 10 minučių.


* Nuo streso padeda raumenų įtempimo pratimai. Atsisėskite, ištieskite rankas plačiai į šalis ir lėtai giliai kvėpuokite, kol pajusite, kai atsipalaiduoja pilvo raumenys.

REKLAMA


* Norėdami numalšinti nervinės įtampos padarinius, paspauskite tašką delno viduryje. Jei dažnai susinervinate dėl smulkmenų, įpraskite masažuoti ne tik delno vidurį, bet ir nykštį. Šio masažo pratimai atpalaiduoja įvairius spazmus.


* Judėjimas taip pat palankiai veikia nervus: mankštinkitės, sportuokite, vaikščiokite, bėgiokite. Nustatyta, kad įtampai rečiau pasiduoda tie žmonės, kurie kasdien mankštinasi bent po 30 minučių.
* Gerai išsimiegokite. Nedidelę pagalvėlę prikimškite džiovintų apynių spurgų ir pasidėkite šalia pagalvės. Apynių kvapas sulėtina smegenų „bangas“, veikia raminamai, todėl pagalvėlė padės geriau išsimiegoti.


* Dažniau glostykite savo augintinį: tyrimai rodo, kad tai nuramina ir sulėtina pulsą.


Vaistinių augalų pagalba


Raminamuoju poveikiu pasižymi daugybė vaistažolių: sėjamosios avižos, apyniai, čiobreliai, levandos, debesylai, liepžiedžiai, juozažolės, gudobelės, jonažolės, peletrūnai, melisos, pipirmėtės, mėlynieji palemonai, vaistinės šventagaršvės, sukatžolės, ramunėlės, šiliniai viržiai, vaistinės veronikos, valerijonai.


* Nuo seniausių laikų valerijonai laikomi veiksmingu natūraliu raminamuoju vaistu. 2 šaukštelius susmulkintų valerijonų šaknų užpilkite stikline šalto virinto vandens, uždenkite ir palikite keletą valandų nusistovėti. Gerkite antpilo po stiklinę, geriausia prieš miegą, 3–4 savaites.



* Nuo nervingumo, sukelto psichinės įtampos, veiksmingai padeda vaistinių veronikų arbata: 1–2 šaukštelius vaistinių veronikų žolės užpilkite stikline vandens, užvirkite, uždenkite ir palikite 10–15 minučių prisitraukti. Išgerkite prieš miegą. Be to, ši arbata gerina atmintį, malšina galvos skausmą ir svaigimą.


* Raminantis antpilas: 150 g paprastųjų sukatžolių užpilkite stikline verdančio vandens, uždenkite ir palikite atvėsti, paskui nukoškite ir ištirpinkite šaukštą medaus. Gerkite antpilo po šaukštą 3–4 kartus per dieną. Šie vaistai tinka ne tik sudirgusiems ir nervingiems žmonėms – jais patariama gydytis ir sergantiems širdies neurozėmis, taip pat pradinės stadijos hipertonija.


Vaistažolių vonios


Po įtemtos darbo dienos malonu atsipalaiduoti kvapnioje vonioje. Tai labai veiksminga ir paprasta procedūra nervams raminti. Ruošdami vonią, vaistažoles suvyniokite į marlės skiautę, užriškite ir įdėkite į vonią prieš atsukdami čiaupą. Kai vonia prisipildys vandens, užuosite nervus raminančius kvapus ir pajusite gydomąsias vaistažolių savybes. Atsigulkite į vonią ir mėgaukitės aromatinga ramybe.


* Liepžiedžių vonia: stiklinę džiovintų liepžiedžių užpilkite 2 litrais šalto vandens, palikite 10 minučių nusistovėti, paskui pavirkite 5–7 minutes ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite atvėsti. Nuovirą nukoškite ir supilkite į 37 laipsnių temperatūros vandens vonią. Liepžiedžių voniose patariama maudytis 6–7 kartus. Ši vonia ramina ir labai naudinga sergant odos ligomis bei peršalus.


* Levandų vonia: 200 g levandų užpilkite 3 litrais verdančio vandens, uždenkite ir 10 minučių palikite nusistovėti, paskui nukoškite, tirščius nuspauskite. Antpilą supilkite į paruoštą vonią. Vonios trukmė – 15–20 minučių.

REKLAMA


* Triskiaučių lakišių vonia: 2 stiklines džiovintos sumaltos triskiaučių lakišių žolės užpilkite 3 litrais šalto vandens, pavirkite 15 minučių ant mažos ugnies, palikite atvėsti, nukoškite ir supilkite į 37 laipsnių temperatūros vandens vonią. Triskiaučių lakišių voniose patariama maudytis 9–10 kartų. Ši vonia ramina ir veiksmingai gydo sąnarių, odos ligas. Be to, triskiaučių lakišių vonia viena iš veiksmingiausių alergijos gydymo priemonių.


* Raminamoji žiedų vonia: sumaišykite po pusę stiklinės ramunėlių ir liepžiedžių. Žiedų mišinį užpilkite litru verdančio vandens, pavirkite 15–20 minučių ant mažos ugnies, uždenkite ir palikite 3 valandas nusistovėti, nukoškite ir supilkite į 36–37 laipsnių temperatūros vandens vonią. Ji ramina, malšina skausmą, spazmus ir labai naudinga sergant įvairiomis odos ligomis.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)