Antsvoris ir sveikata: ne tik estetinė problema

Antsvoris ir sveikata: ne tik estetinė problema


Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, daugiau nei 1,7 mlrd. žmonių pasaulyje kenčia nuo antsvorio ar nutukimo, o tai kenkia ne tik išvaizdai, bet ir sveikatai. Nutukę žmonės dažniau serga širdies ir kraujagyslių, sąnarių, kepenų, tulžies pūslės ir kasos ligomis, cukriniu diabetu.


Remigija Zinkevičienė


Antsvoris ir vidaus organai


Antsvorio priaugame dėl polinkio piktnaudžiauti saldžiu ir riebiu maistu, užkandžiauti, nejudraus gyvenimo būdo, fizinio aktyvumo trūkumo, dėl hormonų pusiausvyros sutrikimo organizme. Dažnai antsvorio priaugame tik todėl, kad ilgą laiką valgome daugiau nei reikalauja organizmas. Pasak medikų, rizika priaugti antsvorio padidėja, jei mėgstate sočiai pavalgyti prieš miegą arba patyrę stresą tuoj pat sėdatės prie stalo.


Iš pradžių nutukimas vystosi beveik nepastebimai, nes riebalai pirmiausia kaupiasi ne matomose vietose (ant pilvo, juosmens, klubų), o aplink vidaus organus. Antsvoris kenkia visiems vidaus organams, nes susikaupę riebalai trukdo normaliai dirbti, todėl padidėja rizika susirgti sunkiomis ligomis.

REKLAMA


Didžiausia rizika


* Širdies ir kraujotakos sistema. Kraujotakos organams krūvis padidėja dėl to, kad jiems nuolat reikia aprūpinti krauju papildomą kiekį kūno audinių. Kuo didesnis antsvoris, tuo intensyviau širdžiai tenka pumpuoti kraują, todėl didėja kraujospūdis ir vystosi hipertenzija. Be to, dėl antsvorio sutrinka širdies ritmas, o tai tampa širdies nepakankamumo ir širdies raumens pakitimų priežastimi. Dėl širdies raumens pakitimų gali ištikti miokardo infarkto priepuolis.


Kuo didesnė kūno masė, tuo sunkiau kraujui kilti kojų venomis. Kraujagyslės išsiplečia, atsiranda pavojus susirgti poodinių kojų venų ligomis. Be to, dėl riebalų pertekliaus atsiranda cholesterolio apnašų, jos nusėda ant vidinių kraujagyslių sienelių ir sutrikdo kraujotaką, todėl kraujagysles gali užkimšti kraujo krešuliai – trombai.


Jei turite antsvorio ir norite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, privalote imtis profilaktikos priemonių. Jei rūkote, meskite rūkyti, nes rūkymas ypač kenkia kraujotakos sistemai. Kasdien po 30–40 minučių pasivaikščiokite gryname ore. Nepiktnaudžiaukite alkoholiniais gėrimais.

REKLAMA


* Kasa ir kepenys. Pasak specialistų, apkūnūs žmonės dažniau serga kepenų, tulžies pūslės ir kasos ligomis. Su maisto produktais į organizmą patenka angliavandenių, kurie organizme virsta gliukoze. Kasa gamina insuliną, kuris gliukozę paverčia energija. Jei persivalgome, pastebimai padidėja krūvis kasai. Gliukozė, patekusi į raumenis, sunaudojama, bet patekusi į riebalinį sluoksnį, virsta riebalais. Kūno masei didėjant reikia vis daugiau insulino. Tokių krūvių kasa gali ir nepakelti. Sutrikus kasos veiklai, kai kasa negamina reikiamo kiekio insulino, gliukozės perteklius kaupiasi kraujyje ir pradeda vystytis cukrinis diabetas. Jei turite antsvorio, cukraus kiekį kraujyje pasitikrinkite bent 2 kartus per metus.


Kitos bėdos


* Plaučiai ir bronchai. Kai padidėja pilvo riebalų kiekis, jie pradeda spausti diafragmą – raumenį, priverčiantį judėti plaučius, todėl apkūnius žmones dėl sumažėjusio plaučių darbinio tūrio neretai kamuoja dusulys. Į kraują patenka mažiau deguonies, tad gali išsivystyti plaučių nepakankamumas. Be to, nusilpsta imuninė sistema ir padidėja rizika susirgti plaučių ir peršalimo ligomis.


* Galvos smegenys. Sutrikus plaučių veiklai, ima varginti deguonies trūkumas. Dėl nuolatinio deguonies trūkumo pradeda vystytis aterosklerozė, kamuoja mieguistumas. Apkūniems žmonėms sutrinka galvos smegenų kraujotaka, todėl jų atmintis gali suprastėti. Be to, apkūnūs žmonės dėl antsvorio nuolat jaučiasi nejaukiai ir gali susirgti depresija bei kitomis centrinės nervų sistemos ligomis.



* Kaulų sistema ir stuburas. Dėl antsvorio stuburas ir kaulai patiria papildomą krūvį, todėl nutukę žmonės skundžiasi nuolatiniais stuburo skausmais ir dažniau serga radikulitu, osteochondroze, osteoporoze (kaulų retėjimu). Dėl antsvorio nukenčia ir kelių sąnariai: suplonėja kremzlės, vystosi artrozė.


* Skrandis ir žarnynas. Antsvoris neretai tampa ne tik gastrito, hemorojaus, skrandžio ir virškinamojo trakto sutrikimų priežastimi, bet ir storosios, tiesiosios bei plonosios žarnų vėžio priežastimi.


* Vidaus sekrecijos liaukos. Apkūniame kūne kaupiasi druskos, sutrinka medžiagų apykaita ir hormonų pusiausvyra. Atsiradus hormonų pokyčių, apkūnūs vyrai moteriškėja, o moterys – vyriškėja.


* Lyties organų sistema. Antsvoris neretai būna vyrų lytinės potencijos bei moterų mėnesinių ciklo sutrikimų priežastis. Apkūnios moterys neretai skundžiasi hormonų pakitimais, todėl joms dažnai sunku pastoti, bet antsvoris gali būti ir vyrų nevaisingumo priežastis. Kanados mokslininkai neseniai nustatė, kad apkūnių vyrų spermatozoidai mažiau aktyvūs nei normalaus svorio vyrų.


* Kūno galūnės. Dėl antsvorio dažnai atrofuojasi galūnės, todėl greičiau nusilpsta šių kūno dalių raumenys, be to, apkūnius žmones dažniau vargina sąnarių skausmai.


Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)