M. Podoliakas: bet koks kompromisas su Rusija – tiesioginis kelias į karo eskalaciją

M. Podoliakas: bet koks kompromisas su Rusija – tiesioginis kelias į karo eskalaciją


Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailas Podoliakas pareiškė, kad bet koks kompromisas su Rusija yra tiesioginis kelias į kitus karo etapus, eskalaciją ir didelį pasaulinio terorizmo vaidmens sustiprėjimą.


Pasak prezidento kanceliarijos, jis tai sakė interviu Italijos laikraščiui „La Repubblica“.


„Pirmiausia Rusijos Federacija sulauks pokalbio apie realias karo pabaigos sąlygas išimtinai mūšio lauke. Ir po tokio mūsų ginkluotųjų pajėgų pasiūlyto „pokalbio“ ji neturės kito pasirinkimo. Antra, taikos formulę sustiprins pasaulio demokratinė bendruomenė, kuri įtvirtins vienintelės įmanomos karo pabaigos logistiką“, – sakė M. Podoliakas.


Be to, pasak jo, po visų Rusijos Ukrainoje įvykdytų didelio masto griovimų ir žudynių ukrainiečiai nėra nusiteikę eiti į kompromisus su Kremliumi.


Jis priminė, kad beveik devynerius metus Ukraina bandė susitarti prie derybų stalo, tačiau dėl to sulaukė plataus masto karo, kokio pasaulis nematė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

REKLAMA


„Bet koks kompromisas su Rusijos Federacija yra tiesioginis kelias į kitus karo etapus, eskalavimą, reikšmingą pasaulinio terorizmo vaidmens sustiprėjimą. Pagrindinis taikos plano punktas – Rusijos kariuomenės išvedimas iš Ukrainos. Tik po to prasidės pokalbis su rusais“, – sakė M. Podoliakas.


Pasak jo, kitų realių planų, išskyrus Ukrainos taikos formulę, nėra, o kitų pasiūlymų Kyjivas nepriims, nes jie teikiami atsižvelgiant į paramą Rusijai.


„Bet kokia kita iniciatyva šiandien yra bandymas prastumti Rusijos planą, kurio svarbiausias momentas – nedelsiant nutraukti ugnį, tačiau be Rusijos okupacinės kariuomenės pasitraukimo. Tai nepriimtina pozicija, kuria siekiama ne taikos, o užtikrinti faktinę Rusijos pergalę. O svarbiausia, kam iš viso svarstyti iniciatyvas, už kurių stovi rusai ir jų nenoras prisiimti atsakomybę už didžiulius nusikaltimus žmoniškumui?“ – sakė jis.


M. Podoliakas pabrėžė, kad svarbu formaliai įtvirtinti prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlytą taikos formulę, siekiant užkirsti kelią atsirasti kitiems „taikos planams“, kuriais siekiama užgožti vienintelį teisingą kelią į karo pabaigą. Būtent šiuo tikslu Ukraina inicijuoja taikos aukščiausiojo lygio susitikimą liepos mėnesį, apie kurį buvo paskelbta Didžiojo septyneto (G7) aukščiausiojo lygio susitikime Japonijoje.

REKLAMA


M. Podoliakas pažymėjo, kad Ukrainos taikos formulė yra planuojamų taikos derybų pagrindas, o aukščiausiojo lygio susitikimo dalyviai gali jį papildyti savo naudingomis idėjomis. Tačiau svarbiausias yra pirmasis punktas – Rusijos pasitraukimas iš visos Ukrainos, įskaitant Donbasą ir Krymą.


Kalbėdamas apie tai, ar karas gali baigtis šiais metais, M. Podoliakas sakė, kad tai įmanoma, jei laiku bus atgabentas pakankamas kiekis reikalingų ginklų. Šiame kontekste jis pažymėjo, kad Ukrainai vis dar trūksta sviedinių ir tolimojo nuotolio raketų, taip pat reikalingi modernūs naikintuvai.


UKRINFORM inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 11 (2024)

    Savaitė - Nr.: 11 (2024)