„Savaitė“: apleisti kapai atiteks kitiems?

„Savaitė“: apleisti kapai atiteks kitiems?


Dvejus metus netvarkomi kapai gali atitekti kitiems žmonėms – tokius pakeitimus siūlo Aplinkos ministerija. Iš ko reikalauti didesnių pensijų ir atlyginimų – iš valdžios ar iš darbdavių? Žvilgsnis į istoriją – Venecija kadaise buvo labai turtinga ir įtakinga valstybė. Apie visa tai - naujausiame, 21-ame šiais metais „Savaitės“ numeryje.


Neseniai Vyriausybė pritarė Aplinkos ministerijos siūlymui patikslinti kapaviečių priežiūros tvarką ir pakeitė Kapinių tvarkymo taisykles. Nuspręsta neprižiūrimomis kapavietėmis pripažinti tas, kurių niekas netvarkė bent dvejus metus. Tokias prižiūrėti ir jomis rūpintis galės kiti.


Kapinių tvarkymo taisyklės patikslintos dėl to, kad būtų aiškiai reglamentuotas kapaviečių pripažinimas neprižiūrimomis ir teisės jas prižiūrėti suteikimas. Pasak Aplinkos ministerijos Bendrųjų reikalų skyriaus vyriausiosios specialistės Vaivos Rumbutienės, tai padaryta atsižvelgus į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pateiktą antikorupcinio vertinimo išvadą, kad tuo metu galiojusio reglamentavimo nepakanka. Plačiau apie – rašinyje „Apleisti kapai atiteks kitiems?“

REKLAMA


„Savaitė“: apleisti kapai atiteks kitiems?


Iš ko reikalauti didesnių pensijų ir atlyginimų – iš valdžios ar iš darbdavių? Daugelis mūsų labiau linkę gręžiotis į valdžią, nes burnoti prieš ją nėra pavojinga. Tačiau iš tiesų problema yra sisteminė – stengiamės apgaudinėti vieni kitus ir apsigauname visi kartu.


Praėjusį antradienį Lietuvos pensininkų sąjungos Vilniaus miesto „Bočių“ bendrijos valdyba surengė pensininkų ir jiems prijaučiančiųjų mitingą Nepriklausomybės aikštėje prie Seimo, priešais Nacionalinę Martyno Mažvydo biblioteką. Mitingo tikslas – priminti išrinktiesiems, kad prieš rinkimus duotus pažadus mažinti pensininkų skurdą tesėti būtina. Po mitingo Gedimino prospektu iki Vyriausybės vyko pensininkų eitynės. Apie šią aktualiją - publikacijoje „Didesnės pensijos – vokeliuose ar valdžios kišenėse?“


„Savaitė“: apleisti kapai atiteks kitiems?


Šiemet vienas garsiausių Europos turistinių miestų Venecija mini dvi reikšmingas sukaktis. Prieš 1 320 metų, 697-aisiais, Venecijos lagūnoje esančių salų gyventojai susivienijo ir išrinko bendrą vadovą – dožą. Tai tapo 1 100 metų gyvavusios nedidelės, bet labai turtingos ir įtakingos valstybės – Venecijos respublikos – pradžia. O jos finišas buvo Napoleono Bonaparto karų epocha. Prieš 220 metų, 1797 m. gegužės 12 d., po Napoleono ultimatumo Venecijos respublika žlugo.


Išsamiau – rašinyje „Turtingoji Venecija vienuolika amžių buvo nepriklausoma“.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)