Balandį „Organum“ salėje net penkių pianistų rečitaliai

Balandį „Organum“ salėje net penkių pianistų rečitaliai


Nuaidėjus tarptautiniam festivaliui „Dainos menas“, balandį „Organum“ salėje koncertų iniciatyvą perima pianistai. Laukia net penki fortepijoninės muzikos vakarai bei koncertas-improvizacija, inspiruota paukščių giesmių.


Partnerių turinys, aut. Ieva Kananavičiūtė


Pasikleketavimai


Balandžio 13 d. (šeštadienį) Vilniaus Sapiegų parke perinčių paukščių giesmes pristato Skirmantas Sasnauskas, sutartinių giedotojų grupė „Ūtara“, Agota Zdanavičiūtė ir Adas Gecevičius. Skambės kanklių, dūdmaišio ir trombono improvizacijos kartu su elektronika ir džiazo ritmais. Ir žinoma, autentiškos sutartinės!


Pro memoria

Balandžio 14 d. (sekmadienį) Daumanto Kirilausko fortepijono rečitalis. Pianisto repertuaras aprėpia laikotarpį nuo baroko iki naujausių XXI a. kompozicijų, jame svarbią vietą užima Ludwigo van Beethoveno kūryba. Šiame koncerte skambės J. S. Bacho, L. van Beethoveno, F. Liszto kompozicijos, tarytum meistriškai įvaldyta ir išgyventa dovana artimam žmogui. Muzikologas ir dirigentas Donatas Katkus taip atliepia šio pianisto kūrybą: „D. Kirilauskas yra aukšto lygio pianistas su savu pasaulio matymu, meninėmis koncepcijomis, įtaiga ir kultūra. Jis jau priklauso dideliam pasaulio pianistų elitui.

REKLAMA


Menininkai – Ukrainai

Balandžio 20 d. (šeštadienį) pianistė Julija Sadaunykaitė ir ukrainiečių smuikininkė Natalia Gordeyeva surengs koncertą „Menininkai – Ukrainai“. Savo honorarus artistės perduos Všį „Ačiū, kad esi“, renkančiai lėšas Ukrainos karių aprūpinimui bei nukentėjusių nuo karo Ukrainos gyventojų paramai. Paramos koncerte O. Messiaeno, M. Ravelio, M. Skoryko, A. Remesos ir kitų kompozitorių kūriniai. Apie smuikininkę J. Sadaunykaitė atliepia: „Natalia yra karo pabėgėlė, ji labai intensyviai koncertuoja Danijoje ir visomis išgalėmis siekia parodyti, kas vyksta jos krašte, visų mūsų istorijoje. Mane žavi jos tikėjimas meno galia. Tikėjimas, kad menas pasakoja tikras istorijas, kurios yra gyvos ir prasmingos dabar“.


Fortepijono universitetai

Balandžio 21 d. (sekmadienį) prof. Alexanderio Paley‘aus VDU Muzikos akademijos fortepijono klasės koncertas, kuriame pasirodys jo studentai Elena Šešelgytė, Aušrinė Plonytė, René Marinesas ir Vardanas Gyodakyanas. Jie paskambins didžiųjų baroko, klasicizmo ir romantizmo kompozitorių kūrinius.

REKLAMA


Paley‘us Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje ugdo būsimuosius fortepijono meno profesionalus jau trejus metus. Gimęs Moldovoje, studijavęs Maskvos konservatorijoje Belos Davidovič ir Veros Gornostajevos klasėse, 1988 m. pasirinko išvykti į JAV. Ryški jo ligšiolinė koncertinė veikla Europoje bei Kinijoje su svarbiausiais šalių kolektyvais. Turtinga ir plačiai pripažinta pianizmo mokykla pianistas dalijasi su VDU Muzikos akademijos studentais iš Lietuvos ir užsienio.


Dedikacija Šopenui

Balandžio 23 d. (antradienį) pianistas Kasparas Mikužis savo rečitalį dedikuoja fortepijono genijaus Frédérico Chopino kūrybai. Interpretuoti jo muziką – kiekvieno profesionalaus pianisto užduotis ir išbandymas: įvaldyti romantinės muzikos atlikimo meistrystę bei pateikti asmeninę interpretacijos versiją, kuri atskleistų kompozitoriaus, atlikėjo ir klausytojo trejybės santykio unikalumą.
Vien tik Haydnas


Balandžio 28 d. (sekmadienį) Ukrainos pianistas Petro Bondar koncertą skirs klasicizmo epochos kompozitoriui ir didžiam novatoriui Josephui Haydnui. Programa atskleidžia kūrėjo išradingumą ir inovacijas, pristatydama jo įdomiausius kūrinius. Juose ryški laukimo ir nuostabos būsenų kaita bei apskaičiuota ekspresija, vedanti į tobulą klasicistinę pusiausvyrą. Petro Bondar studijavo Ukrainos nacionalinėje muzikos akademijoje ir Vytauto Didžiojo universiteto Muzikos akademijoje, šiuo metu muzikas gyvena ir dirba Lietuvoje.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)