Paslaptingas imperatoriaus Čin kapo rūsys

Paslaptingas imperatoriaus Čin kapo rūsys


Ne tik daugiatūkstantinė armija saugo pirmojo Kinijos imperatoriaus iki šiol dar neatvertą paskutinio jo poilsio vietą.


Ar žinai, kad... Imperatoriaus Čin paliepimu pradėtos Didžiosios kinų sienos statybos.


Tik įsivaizduokite šulinių kasėjų nuostabą, kai pradėję rausti žemę vietoj ieškoto vandens atrado didžiulį požeminių salių labirintą su tūkstančiais akmeninių karių, stovinčių tarsi ką tik išgirdus komandą „ramiai!“.


Kiek toliau už vidurio Kinijos Šaansi provincijos sostinės Siano ribų atrastas pirmojo Kinijos imperatoriaus Čin Ši Huangdi (Cinšichvangdi) mauzoliejus tapo bene gausiausiu kada nors aptiktu senovės artefaktų lobynu. Nuo 1974 metų, kai ši vietovė buvo atrasta, jame atidengta daugiau nei 8000 terakotinių karių, kuriuos kai kas vadina vienu nuostabiausių atradimų archeologijos istorijoje.


Maždaug V–III amžiais pr. Kr. Kinija buvo susiskaldžiusi į septynias besigrumiančias karalystes, todėl šis periodas taip ir vadinamas –„Kariaujančių karalysčių laikotarpiu“. Būsimas pirmasis imperatorius, kurio tikrasis vardas Ing Džengas, buvo vakarinės Čin karalystės valdovas, dar didesnę galią savo rankose sutelkęs po to, kai 221 m. pr. Kr. triumfavo mūšiuose prieš kitas šešias karalystes. Po šios pergalės Ing Džengas suvienijo konfliktuojančias žemes ir save paskelbė pirmuoju Kinijos imperatoriumi, Čin Ši Huangdi. Istorija nepalieka abejonių, kad suvienytų karalysčių valdovas buvo negailestingas diktatorius. Pavyzdžiui, kai kurie šaltiniai aprašo incidentą, kai myriop buvo pasmerkti 460 Čin valdžiai paprieštaravusių mąstytojų, o jų raštai ir knygos konfiskuotos arba sudegintos. Savo valdose subūręs šimtų tūkstančių karių armiją, imperatorius Čin pradėjo vis labiau rūpintis rūmais ir kariauna, kurią galėtų valdyti ne tik gyvųjų, bet ir mirusiųjų pasaulyje.

REKLAMA


Požeminio miesto paslaptys

Imperatoriaus Čin mauzoliejus panašesnis ne į kapavietę, o į prarastos civilizacijos palikimą.


Darbininkų kapai

Net 38 metus mauzoliejaus kompleksą statę amatininkai ir darbininkai buvo palaidoti čia pat, o jų vardai, pareigos ir kilmės vietos įamžintos keraminėse plytelėse.


Pilkapis


Supiltų žemių piramidė kadaise siekė 115 metrų aukštį. Tačiau, laikui bėgant, kalva sudūlėjo iki dabartinio maždaug 55 metrų aukščio.


Imperatoriaus Čin kapas

Po pilkapiu slypi imperatoriaus kapavietė, kurios bendras plotas, manoma, siekia apie 180 000 kvadratinių metrų. Kapas įrengtas 30 metrų gylyje.


Kaip pagaminti terakotinį karį

Kiekvienas šių nejudrių kareivių buvo nulipdytas iš keraminio molio, vadinamo terakota (it. terra cotta – degta žemė). Pažiūrėkime, kaip jie buvo sumodeliuoti.

Dalis šio straipsnio pasiekiama tik prenumeratos skaitytojams.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 30 (2024)

    Savaitė - Nr.: 30 (2024)