Kandidato į prezidentus I. Vėgėlės šeimos verslas galimai apeidinėjo sankcijas

ELTA / Josvydas Elinskas


Kandidato į prezidentus Igno Vėgėlės šeimos ­­­valdoma šildymo sistemų prekybos ir įrengimo grupė „Vilpra“ galimai apeidinėjo sankcijas Rusijai ir Baltarusijai per Kirgiziją tiekdama kondicionierius, atskleidžia „Laisvės TV“, tiriamosios žurnalistikos centro „Siena“ ir Baltarusijos tyrėjų kolektyvo „Biuro“ tyrimas.


Skelbiama, Europos Sąjungai (ES) apribojus kondicionierių eksportą į šalis agresores, išaugo „Vilpros“ prekyba su Kirgizija. Per maždaug pusmetį – nuo 2022 m. rugsėjo iki 2023 m. kovo – įmonė į Kirgiziją eksportavo kondicionierių už maždaug 940 tūkst. eurų į Kirgiziją. Lietuva šiuo laikotarpiu nurodė eksportavusi kondicionierių už daugiau nei 2,3 mln. eurų. „Vilpros“ eksporto apimtys sudarė apie 40 proc. šios sumos.


Visgi, Jungtinių Tautų (JT) statistikos agentūrai „UN Comtrade“ Kirgizija nurodė šiuo laikotarpiu iš Lietuvos įsivežusi kondicionierių tik už maždaug 370 tūkst. dolerių. Tai – šešis kartus mažiau nei Lietuvos deklaruotas eksportas ir tik kiek daugiau nei trečdalis „Vilpros“ eksporto apimčių.

REKLAMA



„Sienos“ gauti duomenys rodo, kad „Vilpra“ kondicionierius eksportavo dviem Kirgizijos įmonėms – „Mavic Expert“ ir „Service Pack LCD“. Abi jos registruotos Kirgizijos sostinėje Biškeke, tačiau neegzistuojančiais adresais. „Mavic Expert“ adresas nurodomas Biškeko verslo centre, tryliktame aukšte. Tačiau pastatas, kurį savo buveine įvardija Kirgizijos įmonė, turi vos aštuonis aukštus. Tuo metu „Service Pack LCD“ registruota moderniame verslo centre, kuris dar nėra pastatytas.


Žurnalistai aptiko ir šių įmonių pėdsakus Baltarusijoje – teigiama, jog „Vilpros“ produkcijos pirkėjai Kirgizijoje yra vieni pagrindinių „Custom Service“ klientų. Pastaroji, kaip atskleidė „Biuro“ tyrimas, buvo viena sankcijas apeidinėjančių įmonių.


Be to, „Sienos“ duomenimis, „Vilpra“ turėjo rimtesnes perspektyvas dirbti su Kirgizija – tarp nutekėjusių dokumentų aptikta sutartis „Mavic Expert“, kurios vertė siekia 2 mln. JAV dolerių.


Bendrovę „Vilpra“ kontroliuoja kandidato I. Vėgėlės šeima. Pagrindinis grupės akcininkas – politiko tėvas Algirdas Stasys Vėgėlė, „Vilpros“ direktorius – kandidato brolis Martynas Vėgėlė.


Įmonė kategoriškai neigia bet kokį savo dalyvavimą galimo sankcijų apėjimo mechanizme.


„Suprantame, kad Jūsų išskirtinis dėmesys mūsų įmonei bei konkrečiai prekių grupei, atsižvelgiant ir į planuojamą viešinimo laikotarpį, yra išimtai susijęs su politiniais procesais – artėjančiais Prezidento rinkimais“, – raštu pateiktame komentare teigė M. Vėgėlė.


ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 18 (2024)

    Savaitė - Nr.: 18 (2024)