„Aklas pasimatymas su knyga“ – antras kvėpavimas sau ir knygai

„Aklas pasimatymas su knyga“ – antras kvėpavimas sau ir knygai


Ar kada susimąstėte, kada knyga miršta? Ar tada, kai sudūla? Suplyšta? Kai praranda savo aktualumą? O gal knygos užbaigia savo gyvenimą, kai užmirštos ir neskaitomos dulka lentynose? Šiemet Kauno Ąžuolyno biblioteka, jau ketvirtus metus iš eilės organizuodama „Aklo pasimatymo su knyga“ akciją, ne tik kelia klausimą, kada knyga baigia savo gyvavimo ciklą, bet ir kviečia prikelti lentynose įkalintas knygas antram gyvenimui.


„Pernai pagerinome rekordą – surinkome daugiau kaip 1200 knygų, kurios mūsų draugų Vytauto Didžiojo universiteto organizuojamo festivalio „Kauno literatūros savaitė“ metu iškeliavo į naujų skaitytojų namus. Stebėdamiesi akcijos populiarumu dar kartą įsitikinome, kad dalijimasis knygomis ne tik džiugina skaitytojus ir knygų mylėtojus, bet ir sugrąžina aktualumą net šiek tiek „vyresnėms“ knygoms“, – teigia akcijos organizatorė vyresnioji metodininkė Ala Volkova.


Knyga gyva, kol yra skaitoma

„Aklas pasimatymas su knyga“ kviečia atsisakyti išankstinių nusistatymų, žinomų žmonių rekomendacijų ir knygas rinktis ne pagal viršelį, bet pagal nepažįstamojo paliktą asmeninę žinutę. Akcija skatina suteikti knygoms antrą kvėpavimą, jomis dalijantis pratęsti jų gyvenimo ciklą. Pagrindinis Ąžuolyno bibliotekos tikslas – kad kiekvienas pasimatymo dalyvis iš naujo atrastų knygos aktualumą ir pasisemtų įkvėpimo.

REKLAMA


„Atsispirdami nuo bibliotekos šūkio „Atokvėpiui ir įkvėpimui“ kviečiame grįžti į gamtą bei pajusti joje tvyrančią dermę, įkvėpimą, harmoniją bei cikliškumą. Gamtoje kiekviena gyvybės forma turi savo paskirtį, nėra švaistoma, viskas sukasi rate, kas atėjo – sugrįžta. Su šiomis mintimis raginame žmones žvilgtelėti į savo namų lentynas ir užkaborius – galbūt ten glūdi jau seniai pamirštos, „užkerpėjusios“ knygos, kurios savininkui atidavė savo duoklę, o dar tikrai galėtų nugyventi gyvenimą kitose rankose, džiugindamos, šviesdamos kitą“, – teigia akcijos organizatorė bibliotekos kultūros projektų vadovė Akvilė Jankauskaitė.


„Aklas pasimatymas su knyga“ – antras kvėpavimas sau ir knygai


Kaip paruošti knygą „Aklam pasimatymui“?

• Iš asmeninės bibliotekos išrinkti vieną ar kelias knygas, kuriomis norėtųsi pasidalyti su kitais skaitymo entuziastais.
• Supakuoti ją į laikraštį, žurnalą, vyniojamą popierių ar kitą medžiagą, maskuojančią jos viršelį ir pavadinimą.
• Trumpai aprašyti su knyga susijusią savo asmeninę istoriją, jausmus ar patikusią citatą. Jei knyga parašyta užsienio kalba, būtent ja ir kviečiame užrašyti žinutę.
• Paminėti daugiau detalių apie knygą: knyga skirta vaikui ar suaugusiajam? Koks jos žanras?
• Iki gegužės 10 d. atnešti į Ąžuolyno bibliotekoje esančią dėžę. Radastų g. 2 jas rasite bibliotekos 1 a. ir 2 a., o K. Donelaičio g. 8 – 1 a.


Knygų pakavimo dirbtuvės

Akcijos organizatoriai kviečia jungtis į bendras knygų pakavimo dirbtuves, kurios vyks balandžio 11, 16, 18 dienomis nuo 15 iki 19 val. Bibliotekos darbuotojai suteiks visas reikiamas priemones jūsų atneštoms knygoms pakuoti. „Įkvepiantis ir malonus gali būti ne tik pats pasimatymas, bet ir pasiruošimo procesas, – teigia akcijos organizatoriai. – Ypač kai jis vyksta bendruomeniškai, specialiai paruoštoje erdvėje – augalų apsuptyje, skambant gamtos muzikai.“ Dalyvių laukia mažos staigmenėlės. Dirbtuvės vyks Ąžuolyno bibliotekos Išradimų būstinėje (Radastų g. 2, 1 a.).

REKLAMA


Kauno literatūros savaitėje – iš knygų augantys grybai ir „atgijusios“ knygos

Jau gegužės 11 dieną „Kauno literatūros savaitės“ metu vyksiančiame „Aklame pasimatyme su knyga“ žmonių suneštos ir supakuotos knygos bus nemokamai dalijamos Studentų skvere. Kauno miesto gyventojai ir svečiai galės išsirinkti kieno nors jau perskaitytą ir tolesniam gyvenimui padovanotą knygą, nematydami viršelio, pasitelkdami tik nuojautą ir trumpas užuominas bei asmenines žinutes, paliktas ant įpakavimo.


Kartu specialiai renginiui sukurtoje instaliacijoje – miško oazėje, kurioje be tradicinių gamtos akcentų rasite ir grybais apaugusias knygas – biblioteka praeivius kvies diskutuoti apie knygos ir žmogaus gamtiškąjį pradą ir abiems būtiną antrąjį kvėpavimą. Instaliacija kels klausimus ir pasakos apie knygos gyvenimo ciklus – kada ji iš tiesų gyvena ir būna maistu protui ir sielai, o kada tampa bereikalinga dekoracija ar maistu kitoms gyvybės formoms – pratęsia savo gyvenimą alternatyviais būdais.


Tą pačią dieną nuo 14 iki 17 val. Ąžuolyno biblioteka kvies į susitikimą su „Gyvosiomis knygomis“ – žmonėmis, kurie dalysis patirtimi ir kvies kalbėtis konkrečia tema. Atvykę į Studentų skverą tapsite skaitytojais ir iš pateikto „Gyvųjų knygų meniu“ galėsite išsirinkti jus dominančią, o galbūt provokuojančią temą ir pakviesti jos autorių į 30-ies minučių pasimatymą.


„Todėl kviečiame atgaivinti iš lentynų primirštas knygas, papuošti jas maskuojančiu popieriumi, asmeninėmis žinutėmis ir išsiųsti į naują gyvenimą – „Aklą pasimatymą su knyga“, suteiksiantį bendražygiams bibliofilams atokvėpį ir įkvėpimą“, – prisijungti prie akcijos skatina renginio organizatoriai.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 17 (2024)

    Savaitė - Nr.: 17 (2024)